Miljøudvalgsformand: »Vi bader jo i lort«

Miljøudvalgsformand Court Møller ovenpå et af de overløbsbygværker ved Søllerød Sø, der er underdimensioneret i forhold til det nye klimas regnmængder. Illustration: Michael Rothenborg

Det ser idyllisk ud på overfladen med hvide millionvillaer, grønne græsplæner og badebroer ned til den blå Søllerød Sø.

Men nede i søen bliver der ofte brunt.

»På sådan en almindelig hverdagsmorgen som den her er kloakkernes kapacitet fyldt helt op, bare folk står op og tager bad og børster tænder og går på toilettet. Hvis det så regner, så kommer der overløb af kloakvand til søen her,« fortæller Court Møller (R), formand for Rudersdal Kommunes miljø- og teknikudvalg.

»Som jeg har sagt direkte i byrådet: Vi bader jo i lort. Det er helt uholdbart,« siger han og kigger ud over søen, der både har private og offentlige badesteder.

Court Møller var blandt de politikere, der først begyndte at tale om det oversete miljøproblem: at kloaksystemet mange steder er så underdimensioneret, at det løber over med en blanding af spilde- og regnvand ved kraftige skybrud – og ofte også ved almindelig regn.

Og ifølge brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi er Rudersdal blandt de kommuner, der er længst fremme med at lade handling følge ord og gøre noget ved problemet.

Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt hos WaterTech. I den oprindelige version kan du blandt andet læse, hvad der har bremset Rudersdal i at gøre noget ved problemet, og hvorfor det kan betale sig at gøre noget nu.