Bly-holdigt PVC skal ikke genanvendes.
Det mener Europa-Parlamentets miljøudvalg, der i onsdags stemte imod en undtagelse for genanvendelse af materialet. Udvalgets beslutning står i kontrast til en konklusion fra Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA. Det skriver PVC Informationsrådet i en pressemeddelelse.
ECHA har igennem fem år lavet en videnskabelig evaluering af, hvordan gammelt PVC skal håndteres. Materialet indeholder bly, hvilket var tilladt at bruge engang. Men nu er det blevet forbudt, da bly ifølge sundhed.dk kan give skader på nyrer, nervesystem og forplantningsevne hos kvinder.
Ifølge en rapport fra ECHA konkluderer de i 2018, at PVC-affaldet bør genanvendes til for eksempel døre, vinduer, møbler og rør, der ikke skal lede drikkevand. Men kun hvis indholdet af bly ikke overstiger én procent af PVC-materialets vægt. Det er i stedet for f.eks. at brænde eller deponere affaldet. Ifølge rapporten kan der være sundheds- og miljørisici ved alle tre håndteringsmetoder.
Uenighed om beslutningen
Beslutningen er ikke faldet i god jord hos Ole Grøndahl, direktør i PVC Informationsrådet og VinylPlus’ repræsentant i Danmark, der mener, at udfaldet af afstemningen kommer til at få miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser.
»I mangel af nogen alternativ løsning er konsekvensen af dagens afstemning, at mange udtjente PVC-produkter med lang levetid skal bortskaffes ved forbrænding eller deponering, hvilket fører til en meget højere miljøbelastning for de næste generationer. Derudover blokerer beslutningen for de store klimabesparelser, som opnås ved genanvendelse,« udtaler han i pressemeddelelsen.
Margrete Auken, der sidder i miljøudvalget, er enig i, at deres beslutning kan have en konsekvens for miljøet.
»Det kommer selvfølgelig til at koste noget. Og der bliver sikkert også brændt mere, end vi bryder os om,« udtaler hun i et interview med Ingeniøren.
Dog står hun ved udvalgets beslutning, da hun mener, at de bliver nødt til at slå hælene i jorden, når det kommer til at genanvende gift.
»Hvis cirkulær økonomi betyder, at vi også begynder at cirkulere gift, så er vi på den. Hvis der er gift i noget, så skal det jo ikke cirkuleres. Derfor har vi sagt, at det også skal gælde plast med bly i,« udtaler hun.
Når der ifølge rapporten ikke er en helt problemfri løsning på håndtering af gift-holdigt PVC, så har miljøudvalget valgt at prioritere den løsning, de mener, har de mindste konsekvenser.
»Konsekvensen det kan have have for miljøet, hvis vi genanvender, kan blive meget værre. Så bliver der ved med at være gift i de produkter, vi bruger,« afslutter hun.
