Miljøudvalg: PVC-affald skal ikke genanvendes

14. februar 2020 kl. 17:005
Miljøudvalg: PVC-affald skal ikke genanvendes
Illustration: PVC Informationsrådet.
Europa-Parlamentets miljøudvalg har netop stemt imod genanvendelsen af bly-holdigt PVC. Det kan gå ud over den bæredygtige udvikling, mener direktør i PVC Informationsrådet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bly-holdigt PVC skal ikke genanvendes.

Det mener Europa-Parlamentets miljøudvalg, der i onsdags stemte imod en undtagelse for genanvendelse af materialet. Udvalgets beslutning står i kontrast til en konklusion fra Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA. Det skriver PVC Informationsrådet i en pressemeddelelse.

ECHA har igennem fem år lavet en videnskabelig evaluering af, hvordan gammelt PVC skal håndteres. Materialet indeholder bly, hvilket var tilladt at bruge engang. Men nu er det blevet forbudt, da bly ifølge sundhed.dk kan give skader på nyrer, nervesystem og forplantningsevne hos kvinder.

Ifølge en rapport fra ECHA konkluderer de i 2018, at PVC-affaldet bør genanvendes til for eksempel døre, vinduer, møbler og rør, der ikke skal lede drikkevand. Men kun hvis indholdet af bly ikke overstiger én procent af PVC-materialets vægt. Det er i stedet for f.eks. at brænde eller deponere affaldet. Ifølge rapporten kan der være sundheds- og miljørisici ved alle tre håndteringsmetoder.

Uenighed om beslutningen

Beslutningen er ikke faldet i god jord hos Ole Grøndahl, direktør i PVC Informationsrådet og VinylPlus’ repræsentant i Danmark, der mener, at udfaldet af afstemningen kommer til at få miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I mangel af nogen alternativ løsning er konsekvensen af dagens afstemning, at mange udtjente PVC-produkter med lang levetid skal bortskaffes ved forbrænding eller deponering, hvilket fører til en meget højere miljøbelastning for de næste generationer. Derudover blokerer beslutningen for de store klimabesparelser, som opnås ved genanvendelse,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Margrete Auken, der sidder i miljøudvalget, er enig i, at deres beslutning kan have en konsekvens for miljøet.

»Det kommer selvfølgelig til at koste noget. Og der bliver sikkert også brændt mere, end vi bryder os om,« udtaler hun i et interview med Ingeniøren.

Dog står hun ved udvalgets beslutning, da hun mener, at de bliver nødt til at slå hælene i jorden, når det kommer til at genanvende gift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis cirkulær økonomi betyder, at vi også begynder at cirkulere gift, så er vi på den. Hvis der er gift i noget, så skal det jo ikke cirkuleres. Derfor har vi sagt, at det også skal gælde plast med bly i,« udtaler hun.

Når der ifølge rapporten ikke er en helt problemfri løsning på håndtering af gift-holdigt PVC, så har miljøudvalget valgt at prioritere den løsning, de mener, har de mindste konsekvenser.

»Konsekvensen det kan have have for miljøet, hvis vi genanvender, kan blive meget værre. Så bliver der ved med at være gift i de produkter, vi bruger,« afslutter hun.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
17. februar 2020 kl. 10:23

Svar til Svend Ferdinandsen:

Bly ved tidligere anvendt som stabilisator i PVC-produkter. Det har været forbudt at anvende i Danmark siden 2002 og blev udfaset på europæisk plan i 2015. I dag bruges sikre alternativer. Læs mere om PVC og genanvendelse her: https://pvc.dk/pvc-og-genanvendelse/

VH Tobias Johnsen, PVC Informationsrådet

3
16. februar 2020 kl. 22:49

Jeg undrer mig over at der er bly i PVC. Hvorfra kommer det, og hvis det er tilsat så hvorfor?

2
16. februar 2020 kl. 15:41

Hvis det indtages i større mængder. Bly er en nervegift, men også et tungt og tungt opløseligt grundstof der kan give nogle ubehagelige sygdomme hvis man man ikke omgås det på en forsvarlig måde. Men bly i pvc tagrender og kloakrør vil næppe genere nogen overhovedet. Så længe man ikke anvender det med kontakt til tallerkner spisebestik drikkevand og fødevarer.

Den danske særregulering af bly i PVC falder snart bort grundet ny EU-forordning. Det skaber nye muligheder for blyholdigt PVC-affald indsamlet af WUPPI.https://www.wuppi.dk/pvc-genanvendelse-danmark/

1
16. februar 2020 kl. 11:44

Dette er en meget vanskelig diskussion. Gamle PVC rør indeholder små mængder bly. Blyet i disse rør afgives i yderst beskedent omfang, og der vil næppe kunne påvises nogen form for skadevirkning. Ved genanvendelse af de gamle rør, vil blyet igen bindes, mens afbrænding vil frigive blyet, som så skal fjernes via røggasrensning og deponeres. Eller rørene skal deponeres direkte, hvilket næppe vil give miljøproblemer. Ved genavendelse til nye rør, vil disse efterfølgende blive lagt i jorden - det er jo typisk kloakledninger, de anvendes til. Her vil de måske ligge de næste 100 år - igen med en yderst beskeden miljøpåvirkning. Set i lyset af de enerme mængder skadelige kemikalier (gifte) som vi omgiver os med i vores hverdag, må de blyholdige PVC-rør siges at være et nærmest ikke-eksisterende problem. Og næppe noget, som vi bør bruge ressourcer på at gøre noget ved. Der ligger jo rent faktisk store ressourcer i genanvendelse af rørene, hvilket vel er positivt i forhold til økonomi og ressourceforbrug.

Der er i Danmark stadig skole og institutioner samt et ukendt antal private boliger, som er fyldt med PCB. At gøre noget ved dette, som vel må betegnes som et reelt problem, er i de fleste tilfælde bedømt til at være for dyrt. Så her tæller økonomien altså mere end en virkning, som man har erkendt er alvorlig. Tilsvarende med asbest i gamle eternitbeklædninger, hvor ejerne ikke har prioriteret problemet - ofte fordi det er meget dyrt at gøre noget ved.

Det virker som om beslutningerne tages ud fra følelser og principper - uden nogen form for prioritering af de reelle problemer og deres relative vægtning og effekt. Det er meget trist, men forklarligt. Man handler på det, som man kan overskue og undlader at gøre noget, hvor man ikke kan. Også selv om de oversete emner forholdsmæssigt har en meget større negativ effekt end de, som man handler på.