Miljøstyrelsen vil fritage Cheminova for at rense op efter sig selv

Plus15. april 2021 kl. 11:123
Miljøstyrelsen vil fritage Cheminova for at rense op efter sig selv
Stridens kerne; den nye fabriksgrund under FMC/Cheminova. I forgrunden den gamle fabriksgrund, tv. uden for billedrammen ligger det mest berygtede depot, ved Høfde 42. Illustration: Region Midtjylland.
Der er opstået juridisk tvist om, hvem der skal betale for at rense de 200.000 m3 forurenet grundvand, der hvert år pumpes op under Cheminovas fabriksgrund.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det ligger fast, at afværgeforanstaltningen er absolut nødvendig: FMC, det tidligere Cheminova, oppumper hvert år cirka 200.000 m3 forurenet grundvand under sin fabriksgrund på Rønland syd for Thyborøn. Det renses og udledes sammen med virksomhedens øvrige spildevand.

Men der er opstået strid om, hvem der skal betale. Miljøstyrelsen vurderer, at der ikke er lovhjemmel til de påbud og aftaler om forureningsafværge, som FMC/Cheminova har efterlevet i ca. 40 år, mens Region Midtjylland vurderer, at påbud om afværge skal fastholdes.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
16. april 2021 kl. 13:33

Cheminova svinede = Cheminova skal betale for at ALT er bragt i orden igen. !! KUN derved kan andre store virksomheder forstå, at i Danmark der mener vi det når vi siger at man ikke må svine eller svindle.

Hvis de har overtraadt de tilladelser eller love der var gaeldende paa udledningstidspunktet saa ville det vaere rimeligt men hvis de ikke har er jeg ikke saa sikker.

Hvis vi hver isaer blev bedt om at betale CO2-udledningsafgifter paa den udledning vi i gennemsnit har staaet for siden vores 18 aars foedselsdag ville det heller ikke vaere helt rimeligt.

Man kan straffe lovovertraedelser men det er ikke rimeligt at straffe firmaer eller personer for at have fulgt gaeldende love og regler.

2
16. april 2021 kl. 13:11

Miljøstyrelsen tolker i denne sag (vistnok) jf. de sidste mange års udlægning af jordforurenings- og miljøbeskyttelseslovene. Region Midt skærer så igennem dette og kommer med ganske overbevisende modargumenter.

Læser man lidt hist og her i den allerførste Miljøbeskyttelseslov fra 1973, hittet hér: https://www.folketingstidende.dk/samling/19721/lovforslag/L155/19721_L155_som_vedtaget.pdf, kan man som ikke-jurist få det indtryk, at der allerede fra det tidspunkt var lovgrundlag nok til at få forureneren til at fjerne sin forurening.

Men nogle domme og nævnsafgørelser omkring 2000-skiftet udlagde det så anderledes. Derefter blev det temmeligt svært at få forurenerne til at fjerne forureninger sket før 1992/2000. Dertil kom en afgørelse, der sagde, at hvis der ikke var udsigt til at give et oprensningspåbud, kunne man da heller ikke give et undersøgelsespåbud. Virkede i nogle år ret lammende på miljømyndighederne.

Ser frem til Miljøstyrelsens senere svar.

1
15. april 2021 kl. 18:36

Nej nej nej - ikke igen. Det kan ikke være rigtigt at firmaer kan svine til højre og venstre. Og hvis bare forureningen er stor nok, og firmaet har et stort navn. Så vil man overhovedet overveje at de ikke skal betale. Hvor er vi henne. Enhver der sviner eller destruerer er (eller bør være) pligtig til at betale for rengøring og sikring. Det kan ikke være rigtigt at vi igen og igen skal høre om myndigheder der opgiver at kræve det der er samfundets ret.

Cheminova svinede = Cheminova skal betale for at ALT er bragt i orden igen. !! KUN derved kan andre store virksomheder forstå, at i Danmark der mener vi det når vi siger at man ikke må svine eller svindle.