Miljøstyrelsen: Ingen nanosølv i danskernes tøj

Det er meget usandsynligt, at der findes nanosølv i tekstiler, der er tilgængelige for danske forbrugere.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Miljøstyrelsen, der har undersøgt, i hvilket omfang det kostbare metal optræder i tøj og andre tekstiler, som danskere bruger.

Nanosølv er et antibakteriestof, der bruges i strømper, klude og sportstøj til at holde stoffet lugtfrit i længere tid. I flere forskningsprojekter er metalpartiklerne blevet beskyldt for at skade celler, herunder de stamceller, der danner neuroner i hjerne og nethinde.

Læs også: Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne

Men de ubehagelige partikler er tilsyneladende ikke at finde i de tekstiler, som danskere normalvis kan købe, lyder det fra Miljøstyrelsen, der i undersøgelsen har identificeret 47 produkter, som potentielt kan rumme nanosølv.

Ud af de 47 blev 28 testet, og blandt disse fandt styrelsen usædvanligt høje sølvmængder i 17 prøver. Af disse indeholdt 11 egentlige sølvpartikler, men ingen partikler små nok til at blive kategoriseret som nanosølv.

Læs også: Dansk forsker: Nanosølv kan skade vores celler

I stedet målte partiklerne mellem 0,2 og 2 mikrometer, skriver styrelsen.

Den nye undersøgelse følger op på styrelsens nu tre år gamle melding om, at der ikke var grund til bekymring over nanosølv i tekstiler. Konklusionen fra 2012 blev siden hen kritiseret for at være foretaget på et utilstrækkeligt grundlag, blandt andet fordi undersøgelsen kun nærstuderede 12 tekstiler, og partikler, der måler under 5 nm, ikke kunne identificeres af mikroskoperingen.

Læs også: Nanosølv - er det farligere end almindeligt sølv?

Også af den nye rapport fremgår det, at prøverne principielt stadig kan indeholde partikler med et tværsnit på under 5 nm.

‘Dette vurderes dog som usandsynligt, idet der ifølge producentoplysninger ikke kendes til produktion af nanosølvpartikler i en størrelse på under 5 nm’, forklarer Miljøstyrelsen i rapporten.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fint at undersøgelser viser at nano sølv er skadeligt. Men jeg synes ikke jeg kan se noget om at sølv i almindelighed giver flere eller færre skader. Hvis jeg benytter sølvbestik eller bærer sølvsmykker så bliver de slidt. Slidet sker løbende i små mængder. Er det nano slid, eller større partikler? Er det skadeligt? Jeg synes tit undersøgelser forholder sig for lidt til de relaterede forhold. Hvis der sælges tonsvis af sølv produkter i Danmark så bør man vel også forholde sig til det. Jeg har ikke noget i mod at undersøge skadevirkninger fra nano-halløj, men det kan jo ikke stå alene. Hvis vi i dag lever med 1000x skadevirkning fra ikke-nano sølv, så er det vel der vi skal sætte ind?

  • 2
  • 0

Sølv-ioner er giftige for mange celler da det er et tungmetal, og så vidt jeg ved er det ionernes giftighed der er den primære årsag til sølv-nano partiklers skadelighed. Menneskerceller er dog normalt imune for sølvs giftighed, men tilsyneladende kan der opstå sølvforgiftninger ved meget høje koncentrationer. Da nano-partikler har stor relativ overflade kan de lokalt afgive relativt mere sølv end større partikler og dermed hæve den lokale sølvkondecentration med mulige skadevirkninger til følge. Samtidig er nanopartikler mindre og kan dermed bedre transporteres rundt i kroppen og potentielt give skadevirkninger i vitale organer etc. Umiddelbart ville jeg være forsigtig med at anvende nano-sølv produkter til der er bedre viden om effekt på mennesker.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten