Miljøstyrelsen: God forklaring på forsinket vandmiljørapport

Analysefejlen har ramt vandprøver foretaget i hele 2016 og frem til april 2017 i vandløb og søer. Da vandprøver maksimalt gemmes i to måneder, er det ikke muligt at genanalysere prøverne. Illustration: Tomasz Sienicki/Wikicommons

Den årlige rapport om vandmiljøets og naturens tilstand – NOVANA-rapporten – bliver i år forsinket med fire måneder.

Det melder Miljøstyrelsen nu ud, efter at det i juni kom frem, at det private laboratorium ALS havde lavet en grel analysefejl på samtlige vandprøver i forhold til fosfor (9.962 TN-prøver) og kvælstof (8.683 TP-prøver) fra danske søer og vandløb i hele 2016 og frem til og med marts i år.

Nogle af de prøver skulle have været brugt i rapporten for 2016, som efter planen skulle foreligge sidst på det efterfølgende år – altså om en god måneds tid.

Behov for ekstra vandprøver

Siden fejlen blev opdaget, har forskere på DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – ved Aarhus Universitet forsøgt at finde ud af, om man kan korrigere for fejlen.

Læs også: Usædvanlig ekstra-kontrol afslørede graverende fejl i fosfor- og kvælstofprøver

Nu har DCE så anbefalet Miljøstyrelsen, at man tager ekstra vandprøver fra vandløb og søer. Det er Miljøstyrelsen gået i gang med, og arbejdet vil vare frem til nytår, skriver Miljøstyrelsen:

»DCE skal bruge de nye vandprøver til at vurdere, om og hvordan de analyser, der er omfattet af fejlen hos ALS, kan korrigeres.«

Rapporten vil derfor først blive offentliggjort 31. marts 2018 – med fire måneders forsinkelse.

Afviser kritik fra Forskerforum

Miljøstyrelsen bruger også meddelelsen om forsinkelsen til at afvise en nyhed fra websitet Forskerforum om, at stærke kræfter i ministeriet ønskede en udsættelse af rapporten. Det vurderer sitet efter at have fået aktindsigt i sagen.

Læs også: Fejlagtige vandanalyser kan fjerne analysegrundlag for landbrugspakkens første år

Samtidig kalder vandmiljø-eksperter udsættelsen for en dramatisering og spin, for aktindsigten viser, at AU (DCE, red.) ikke ville »tages til indtægt for, at man var enig i udsættelse til 1. kvartal 2018,« skriver Forskerforum.

Det fremgår også, at Miljøstyrelsen har aflyst et møde med DCE midt i september på ubestemt tid. Det bestyrker antagelsen af, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen spekulerer i at udsætte en evaluering af landbrugsreformens første år, mener altså Forskerforum.

Men »der er ingen uenigheder mellem Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen,« skriver Miljøstyrelsen i sin meddelelse og fortsætter:

»Korrektionen (af analysefejlene, red.) forventes kun at ville kunne medføre, at totalbelastningen af kvælstof bliver større.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten