Miljøstyrelsen flår legetøj af hylderne: 100 pct. af de testede er ulovlige

Squishies skal være både bløde at røre ved at søde at se på, men bag den bløde facade gemmer sig farlige mængder kemikalier, gør Miljøstyrelsen opmærksom på. Illustration: Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen advarer mod legetøjsproduktet squishies, fordi de indeholder for høje koncentrationer af skadelige stoffer.

Miljøstyrelsen fortæller i en pressemeddelelse, at der blev foretaget en stikprøve, og i samtlige 12 ud af 12 squishies blev der fundet for høje koncentrationer af forskellige stoffer.

Sundhedsskadelige stoffer har vel sjældent været i så bedårende en indpakning Illustration: Miljøstyrelsen

»Vi har helt ekstraordinært været ude med advarslen inden rapporten er publiceret,« siger Magnus Løfstedt, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Han forventer, at rapporten kommer enten fredag eller i starten af næste uge, hvor det vil være tydeligt, hvilke stoffer der er tale om, men Miljøstyrelsen oplyser, at der bl.a. er tale om dimethylformamid, xylen, methylenchlorid og toluen. Ifølge Miljøstyrelsen kan stofferne være skadelige for leveren, irritere øjnene og genere lungerne hos børn.

Worst case scenarier

Der er ikke fastsat specifikke grænseværdier for alle de forskellige stoffer, så Miljøstyrelsen baserer i stedet sin advarsel på to forskellige scenarier: Hvis man sover med en squishy, og hvis man har 40 stående på et børneværelse - og begge scenarier viste problemer.

»Vi har lavet en risikoberegning, hvor der er målt på, hvor meget der er afdampet. Så er der kigget på en worst-case beregning, hvor man regner på, hvor meget der kommer ud, hvis du ligger og sover med en squishy. Der er mange, der ligger og falder i søvn med den i hånden, og så kan den ligge i indåndingszonen,« siger Magnus Løfstedt.

Læs også: Ny undersøgelse: Hvert femte stykke legetøj indeholder hormonforstyrrende stoffer

I det andet scenarie er der målt på risikoen ved at have 40 squishies stående på et normalt børneværelse. Det lyder af mange, men Miljøstyrelsen mener ikke, at det er så urealistisk:

»Det er et samleobjekt. Jeg har talt med journalister i dag, der kender folk, der har 200 stående. Vi har prøvet at finde et realistisk worst case-scenarie,« forklarer Magnus Løfstedt.

Forventer squishies vil forsvinde fra hylderne

Miljøstyrelsen har kontaktet forhandlerne af de 12 squishies og forklaret, at de er ulovlige i Danmark. Men selvom hver eneste squishy i stikprøven var problematisk, vil Miljøstyrelsen ikke nedlægge et forbud mod andre squishies end de testede:

»Vi kan ikke gå ud og sige, at produkter, vi ikke har målt på, er ulovlige. Vi når ret bredt ud, og forhandlerne af de her squishies har også allerede meldt ud, at de trækker dem tilbage. Vi forventer, at de vil forsvinde fra hylderne efter vores advarsel, men vi bliver ved med at overvåge markedet,« siger Magnus Løfstedt.

Læs også: Dårlig kontrol gør det let at snyde med phthalater i legetøj

Nervøse forældre kan dog ånde lettet op, understreger kontorchefen:

»Sandsynligheden for, at nogle børn har fået varige mén af det her, er ikke særligt stor, men vi vil hellere være på den sikre side,« siger Magnus Løfstedt.

Hvis du er i tvivl om, hvordan squishies ser ud, så har Miljø- og Fødevareministeriet tweetet følgende korte video, hvor man ser et legetøj blive klemt:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Første gang mine børn kom hjem med sådan en tænkte jeg godt nok at den lugtede som om den kom fra Kommunekemi. Man har tiltro til at der er nogenlunde kontrol med det der kommer ind i EU/Danmark, men det er åbenbart for naivt.

Hvordan kan der gå så lang tid før det bliver testet, og hvordan kan det overhovedet få lov til at komme på hylderne før det er blevet undersøgt? Hvis man arbejder med udgangspunkt i at produkterne er uskadelige indtil det modsatte er bevist, så mener jeg der er nogle procedurer der skal laves om. Det kan godt være at virksomheden kommer til at vente nogle ekstra måneder med at få en blåstempling, men mon ikke også at vi borgere foretrækker at hensynet til vores (og især børns) helbred kommer før hensynet til virksomheders indtjening? Det er jo ikke USA det her.

 • 9
 • 1

Første gang mine børn kom hjem med sådan en tænkte jeg godt nok at den lugtede som om den kom fra Kommunekemi.

Helt enig.

Mine unger ville købe nogen i en butik, hvor der stod et skilt, med at man lige skulle lade dem ligge ude i 2-3 dage og dampe af..... Det blev et klart nej her fra.

De har dog 2-3 stykker hver af modellen der ikke lugter af kemi. Men jeg tænker at de ryger ud... Så hvordan skal affaldet håndteres?

 • 0
 • 0

Hvordan kommer USA ind i billedet? Så længe vi importerer varer fra Kina er jeg bange for at vi har problemet. De hælder hvad som helst i produkterne, og vi køber det kun fordi det er billigt. Selvom man tester et batch ok i hoved og røv kan de næste partier give helt andre resultater. Kunne vi selv producere varerne i EU ville der være langt mere styr på tingene.

 • 1
 • 3

Legetøjskæderne besvarede - efter hvad jeg læser - bekymrede forældres skriftlige spørgsmål med, at selv om legetøjet lugtede meget kemisk, var det i orden fordi det var CE-godkendt.

Men EU-"godkendelse" betyder bare at producenten trykker et "CE" på produktet og dermed påstår at det er i orden. Det er vist uhyre sjældent at overtrædelser bliver retsforfulgt.

Det bliver de så heller ikke her, selv om det går ud over børn. Og det har producenterne selvfølgelig fundet ud af.

Måske er det meget godt at toys r us lukker ned rundt omkring, LIDL og Brugsen er i hvert fald mere pålidelige.

 • 6
 • 0

Jeg ved godt, at det er en velkendt journalistisk disciplin at stramme en overskrift for at vække interesse, og at det selvfølgelig er redaktionen, og ikke gamle sure læsere, der bestemmer stilen, men:

"Flår". Virkelig?

Miljøstyrelsen har kontaktet forhandlerne af de 12 squishies og forklaret, at de er ulovlige i Danmark [...] Vi forventer, at de vil forsvinde fra hylderne efter vores advarsel

Er det bare en naiv drøm, at Ingeniøren kunne overlade den slags hysteri til ... lad os nøjes med at kalde det "andre segmenter af medievirkeligheden"?

/Bo

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten