Miljøstyrelsen finder skadeligt bor og phthalater i slimlegetøj og plastfigurer

Frog Slime er et af de fem slimprodukter, som Miljøstyrelsen advarer mod. De andre hedder Whoopee Putty, Noise Putty, Dino Slim og Frugt Slime - orange. Illustration: Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen har fundet en række plastfigurer og slimprodukter, som udgør en alvorlig sundhedsrisiko for små børn, der leger med legetøjet over en længere periode.

Det viser en række stikprøveundersøgelser, som styrelsen har foretaget. I en kontrol af 54 forskellige typer slim og modellervoks har Miljøstyrelsen fundet otte slimprodukter, som er ulovlige, fordi de afgiver en for høj mængde af stoffet bor.

Bor er klassificeret som skadeligt for forplantningsevnen. Stoffet bruges som konserveringsmiddel og bidrager til at give produkterne en slimet konsistens.

Fem af de otte ulovlige slimprodukter udgør en alvorlig sundhedsrisiko for børn ved længere tids påvirkning, vurderer Miljøstyrelsen. Styrelsen understreger samtidig, at der ikke er tale om en akut risiko - men de skadelige virkninger vil opstå over længere tids brug.

»Ud fra et forsigtighedshensyn oplyser vi forbrugerne om den risiko, der kan opstå ved at lade små børn lege med slimprodukterne. Derfor opfordrer vi forbrugerne til at skaffe sig af med legetøjet,« siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Plastfigurer med farlige phthalater

Ud over slimlegetøjet har Miljøstyrelsen med hjælp fra Forbrugerrådet Tænk udpeget tre plastfigurer købt i den kinesiske webshop Wish.

Figurerne indeholder skadelige og hormonforstyrrende phthalater i så høje koncentrationer, at de kan være sundhedsskadelige for små børn, der leger med produkterne over længere tid. Phthalaterne bruges til at blødgøre den PVC, der er i legetøjet.

»Man skal ikke lade sine børn lege med det her legetøj, for koncentrationerne af de skadelige stoffer kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko ved længere tids påvirkning,« siger Elisabeth Paludan om både slimprodukterne og plastlegetøjet i pressemeddelelsen.

Miljøstyrelsen har krævet de ulovlige og sundhedsfarlige produkter tilbagekaldt og givet virksomhederne bag et påbud om øjeblikkeligt at stoppe salget af legetøjet.