Miljøstyrelsen afviser kritik af plastposerapport: Den viser blot et øjebliksbillede
Miljøstyrelsens nye rapport om, at plast-bæreposer er langt bedre for miljøet end stof-poser gav straks anledninger til overskrifter som ‘Miljø-myte skudt ned: Plasticposer er bedre end stofposerne’ og ‘Ny undersøgelse: Udskældte plastikposer er bedre for miljøet end stofposer’.
Læs også: Miljøstyrelsen: Plastposer er mest miljøvenlige
Også her på ing.dk skrev vi om, at livscyklusvurderinger med vægtning af 15 forskellige miljøfaktorer får forskerne fra DTU Miljø til at konkludere, at det er bedre for miljøet at købe en indkøbspose af plast, bruge den en ekstra gang som skraldepose og derefter sende den til affaldsforbrændingen – frem for at købe en stofpose, der kan bruges flere gange. I hvert fald skal stofposen genanvendes over 7.000 gange, før miljøregnskabet går op.
Det er faldet en del af ing.dk’s læsere for brystet. I kommentarfeltet har man blandt andet kunnet læse: »Endnu et studie hvis resultat strider mod en enhver sund fornuft« og »Kedelig konklusion, da den lægger op til at øge “køb og smid væk” kulturen, øge anvendelse af fossile brændstoffer, og større udgifter for forbrugerne«.
Vi anbefaler ikke plast
Til den kritik siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Nis Christensen:
»Miljøstyrelsen får løbende udarbejdet rapporter fra de danske universiteter for at sikre et højt fagligt videnniveau i det daglige arbejde. Formålet er at give et her og nu-billede af miljøbelastningen fra bæreposer på det danske marked.«
Læs også: Danskerne genanvender langsomt mere og mere affald
Han understreger, at Miljøstyrelsen med rapporten ikke direkte går ud og anbefaler borgere at købe plastposer i stedet for poser af genbrugsmaterialer eller bomuld, der kan genbruges mange gange:
»Grundlæggende skal vi naturligvis genbruge poserne så mange gange som muligt. Men jeg mener, at vi med rapporten kan komme med nogle tal og fakta, som kan give nuancer til debatten. Når det er sagt, så vil den type rapporter naturligvis give anledning til nye spørgsmål. Hvis det handler om, hvordan vi gerne vil indrette affaldssystemer i fremtiden, så går det hen og bliver et politisk spørgsmål,« siger han.
Læs også: Robot sorterer plastaffald i Holstebro - men olieprisen forhindrer dens succes
Plastgenbrug på vej alligevel
Hos Plastindustrien hilste man også onsdag Miljøstyrelsens rapport velkommen med overskriften: Glem stofposen og papirposer. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet.
Samtidig er Plastindustrien også meget aktiv, når det gælder om at få gang i meget mere genanvendelse af plast. Alligevel afviser miljøpolitisk chef hos plastindustrien Christina Busk, at budskabet om at vælge plastposer kan spænde ben for øget genanvendelse:
Læs også: 40 kommuner skal genanvende plast på nyt fælles anlæg
»Der er gang i meget på området genanvendelse af plast for tiden; for eksempel EU's nye plaststrategi og en kommende plasthandlingsplan her i Danmark. De vil helt sikkert sætte gang i genanvendelse af plast i Danmark og i hele Europa – og det tror jeg ikke, at rapportens budskab kan lave om på,« siger hun.
Hun mener, at rapportens konklusioner giver folk mulighed for lige nu at tage det miljørigtige valg ude i butikkerne på et oplyst grundlag, og at det er godt:
Læs også: Plastindustrien roser EU’s nye strategi for genbrug af plast
»Analysen viser, at plastposen, som det ser ud i dag, er det mest miljørigtige posevalg. Det gør den med udgangpunkt i forbrænding som endestation for plastposen, fordi det er det mest almindelige i dag. Men situationen er heldigvis ikke statisk, og forhåbentlig vil vi snart være i stand til at få genanvendt langt flere af poserne efter endt brug,« siger Christina Busk fra Plastindustrien.
