Miljøskib hjemme igen efter 8.700 kilometers sejlads i Nordsøen

Illustration: Oceana Europe

En to måneder lang ekspedition rundt i havet mellem Danmark, Tyskland, Holland, Storbritannien og Norge er netop afsluttet.

Neptunes Remotely Operated Vehicle, der sender live-billeder fra havbunden til skibet. Illustration: Oceana Europe

Det overordnede formål var at kigge på havreservater i Nordsøen – et hav som ikke blot er meget produktivt, men også overfisket, som det påpeges i en e-mail til Ingeniøren fra miljøorganisationen Oceana, der står bag ekspeditionen.

»Ekspeditionens mål var hovedsageligt at presse på for at få udvidet eksisterende reservater eller oprettet nye, men også at samle information om forskellige levesteder: skrøbelige havøkosystemer, essentielle fiskelevesteder og lignende, der er vigtige for, at fiskebestanden og et sundt miljø kan få det bedre,« fortæller Ricardo Aguilar, Research Director hos Oceana Europe og ekspeditionsleder på Nordsøekspeditionen i e-mailen.

Et skib spækket med teknologi

For at kunne undersøge og dokumentere Nordsøens tilstand blev skibet udstyret med et arsenal af teknisk grej, der skulle gøre det muligt ikke blot at lave videnskabelige undersøgelser, men også at tage billeder.

»Teknologien, der er blevet brugt, fokuserede på netop disse resultater. Ved hjælp af en ROV (Remotely Operated Vehicle), dykkere, MBES (Multibeam Echosounder), en gribeklo og en CTD (Conductivity Temperature Depth Recorder) og andet udstyr, kan vi få et meget bedre billede af Nordsøens økosystem,« forklarer Ricardo Aguilar.

Skibets ROV blev brugt til at streame billeder fra op til 460 meters dybde til båden i over 110 timer.

Skibet er desuden udstyret med en CTD, der optager en række parametre for havet som temperatur, fluorescens, pH og salinitet.

Skibets dykkere, da de var i dansk farvand. Illustration: Oceana Europe

Skibet havde otte dykkere med, der med professionelle kameraer filmede i lavvandede områder.

Læs også: Se Neptunes flotte billeder fra Nordsøen

Nordsøen er rig på liv, men ...

Selvom ekspeditionen kun lige er slut, og data først nu skal behandles, er det allerede tydeligt, at der er et rigt liv i Nordsøen. Der er søtræer, kelp, mudderhabitater og søfjer.

Disse forskellige habitater hjælper fiskepopulationer og fungerer som hjem for nogle meget industrielt fiskede skaldyr som jomfruhummere og taskekrabber.

Nordsøens havbund kunne også afsløre tydelige 'ar', der stammer fra trawling, kasseret fiskeriudstyr og skrald, hvilket blev dokumenteret af både skibets ROV og dykkervideoer.

Det var en imponerende oplevelse for besætningsmedlemmerne personligt at opleve Nordsøens mangfoldighed af liv, men samtidig oplevede de også, hvor hårdt ramt økosystemet er af menneskers aktiviteter i området, understreges det i mailen.

De opfordrer derfor nu til en større beskyttelse af Nordsøens liv.

Se mere om ekspeditionen i Oceanas egen video herunder: