Miljøminister vil vente: Måske penge til Grindsted-forurening næste år

1. februar 2018 kl. 12:226
Miljøminister vil vente: Måske penge til Grindsted-forurening næste år
Vi må se på det næste år, lyder budskabet fra miljøministeren. Illustration: Venstre / Claus Boesen.
Lokal- og folketingspolitikere kræver handling og større pengepose for at rydde op efter giftdepoterne i Grindsted, men Esben Lunde Larsen udskyder spørgsmålet til 2019.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert år siver 100 kg af det kræftfremkaldende stof vinylklorid fra giftdepoterne i Grindsted og lige ud i Grindsted Å.

Her føjer det et nyt kapitel til sagen om forurening fra Grindstedværket, hvoraf giftdepoterne i Kærgaard Klitplantage ellers hidtil har været det mest kendte.

Netop fordi vinylklorid er kræftfremkaldende, er den tilladte mæng¬de sat lavt til 0,05 mikrogram per liter. Men grænsen er tæt på forureningsudløbet overskredet 100 gange, og syv kilometer nede ad åen er den overskredet 20 gange.

»At 100 kilo kræftfremkaldende stof hvert år lækker fra Grindstedværket ud i Grindsted Å viser med al tænkelig tydelighed, hvor uansvarligt det er at lade stå til i den tro, at det måske ikke er så slemt,« siger SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Region Syddanmark har det politiske ansvar for oprydningen, og melder hus forbi, når det gælder om at finde flere penge til en oprydning.

Blandt lokal, regions- og folketingspolitikere primært fra SF og Socialdemokraterne er der derfor opstået et ønske om at træde til sporenstregs og øge hjælpen for at rydde op i Grindsted og omegn.

»Det kan få fatale konsekvenser, hvis vi ikke får ryddet op efter Grindstedværket én gang for alle,« vurderer SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Det folkesocialistiske parti afholder den 15.marts et borgermøde i Grindsted om forureningen og slår på tromme for, at der oprettes en renjordsfond på en milliard. Fonden kan blandt bruges til at rense jorden efter Grindstedværket én gang for alle.

Hvorfra de penge skal hentes, eller hvilket område, som så skal nedprioriteres underlader SF at pege på, men fremhæver at omfanget af forureningen retfærddiggør oprettelsen en sådan fond.

»I SF mener vi, at det er uansvarligt at vente. Vi har allerede ventet alt, alt for længe,« siger Pia Olsen Dyhr.

Regioner angler efter penge

Men at dømme fra udtalelser miljøminister Esben Lunde Larsen (V), skal SF og andre væbne sig med tålmodighed. Onsdag eftermiddag påpegede miljøministeren under en spørgerunde, at regionerne samlet set allerede modtager cirka 420 millioner kroner til oprydning efter gamle jordforureninger.

En tankvogn med kemikalieaffald fra Grindstedværket tømmes på dette arkivfoto i Kærgaard Klitplantage – det skete dagligt i perioden fra 1956-1973. Illustration: Scanpix.

Grindstedværkets historie

Produktionen af lægemidler og hjælpestoffer til næringsmiddelindustrien begyndte i 1924 i Grindsted på virksomheden Grindstedværket A/S. Produktionen før Anden Verdenskrig var dog beskeden.

I 1939 blev Grindstedværket en del af Danisco-koncernen, og i 2011 overtog den amerikanske kemivirksomhed Dupont foretagendet, så Grindstedværket herefter kom til at hedde Dupont Nutrition Biosciences. Dupont købte Danisco for 36 milliarder kroner.

I 1960'erne og 1970'erne blev Grindstedværket kendt for forureningsproblemer knyttet til værkets spilde­vand. Spildevandet, som indeholdt giftige stoffer fra produktionen, blev deponeret på fabriksgrunden eller på den gamle losseplads i byen. Resten blev udledt til Grindsted Å, som blandt andet blev forurenet med kviksølv.

I 1972, 30. juni, fik Danisco en bøde på 70.000 kroner for ulovligt at have udledt kviksølv til Grindsted og Varde åer. Danisco havde ellers tidligere hævdet, at udledning af miljøskadelige stoffer var sket i henhold til gældende lovgivning.

I 1972 etablerede Grindstedværket eget spildevandsrensningsanlæg.

I perioden fra 1956-1973 kørte virksomheden – med tilladelse fra myndighederne – store mængder spildevand ud i Kærgaard Klitplantage og deponerede det i seks gruber i et område mellem Vejers og Henne. Deponeringen skete i en afstand af 400-800 meter fra kysten.

Deponeringen af spildevandet har medført forurening af jord og grundvand over et areal på ca. 500.000 kvadratmeter og udsivning af miljøskadelige stoffer til Vesterhavet inden for en kyststrækning på ca. 800 meter.

Kilder: Region Syddanmark, Gyldendal, Den Store Danske, Berlingske Tidende

For at få bedre overblik over indsatsen, herunder økonomien, er det aftalt, at regionerne i perioden 2014-2018 skal identificere de jordforureninger, som reelt udgør en risiko for overfladevand og natur.

Når regionerne har overblik over området, vil Folketinget i 2019 indgå i en økonomiforhandling med regionerne om at prioritere undersøgelses- og oprydningsindsatser for de forskellige forureninger.

Til den tid kan det altså så være, at regionerne får en ekstra pose penge til at rydde op efter giftdepoterne i Grindsted. Eller ingenting.

»Jeg kan hvert fald garantere, at vi kommer til at se på sagerne i 2019, for der har vi kortlægningen fra regionernes side, så der kommer vi til at forholde os til de her forureningsforhold,« sagde miljøminister Esben Lunde Larsen onsdag eftermiddag.

Utilfreds med forsinkelse

Et svar som ej huede Troels Ravn (S), der selv stammer fra Grindsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her nye fund, som bliver rullet ud i Ingeniøren, bliver vi simpelt hen nødt til at reagere helt anderledes massivt end det, miljø- og fødevareministeren desværre lægger op til,« sagde Troels Ravn under spørgerunden.

Læs også: Region Syddanmark: Vi har ikke penge til at rydde forurening af Grindsted Å

Grindstedværket, som indtil for nylig var ejet af Danisco, er i dag overtaget af den amerikanske kemivirksomhed Dupont. Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by – heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.

Dupont ønsker ikke at kommentere på forureningen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. februar 2018 kl. 20:03

Kan Esben (eller Lars) ikke bare spørge kvotekongerne om de vil bidrage en smule, det har de jo gjort så mange gange før.

Men lidt mere seriøst. Desværre har sagen ikke den store bevågenhed, sikkert fordi forureningen endnu ikke truer nogle stor landbrug, og så det faktum at en oprydning vil tage årevis og koste det samme som et par JFS. Og så der der trods alt lidt flere stemmer i nye kampfly i stedet for at rydde op på en gamle losseplads.

5
1. februar 2018 kl. 17:13

Hvordan fyre man en minister? Og hvordan sikre vi os at han aldrig kommer til at sidde på en betydningsfuld post igen? - slut, med det der rokade pjat! Lige som alle andre mennesker, så burde manden bare ud på arbejdsmarkedet og sidde lidt som f.eks kassedame i netto - nå nej - så hellere lidl (der handler jeg nemlig ikke).

4
1. februar 2018 kl. 16:54

Håber den man snart bliver udvist af Danmark, og udvis bare Løkke i samme arbejdsgang - men husk forsvarsministeren.

3
1. februar 2018 kl. 16:37

Den lille kordreng burde erindre sig det 8. bud inden han udtaler sig.

"Jeg kan hvert fald garantere, at vi kommer til at se på sagerne i 2019, for der har vi kortlægningen fra regionernes side, så der kommer vi til at forholde os til de her forureningsforhold," sagde miljøminister Esben Lunde Larsen onsdag eftermiddag. Den garanti er der vist kun partifællerne der tror på.

2
1. februar 2018 kl. 12:58

Hvorfra de penge skal hentes, eller hvilket område, som så skal nedprioriteres underlader SF at pege på

Pengene burde vel være det mindste problem - regeringen har jo talrige gange pointeret at der er råd til store skattelettelser pga. det "økonomiske råderum" - LA mente sågar at der var råd til historiske store skattelettelser så vidt jeg husker. Men de seneste finanslovsforhandlinger resulterede jo som bekendt i relativt beskedne skattelettelser, så der burde vel dermed være rigeligt med penge til fx at gøre noget ved en forurening som denne, uden at der så straks skal skæres ned et andet sted.

1
1. februar 2018 kl. 12:51

for at få ELL op af stolen er, at det udsivende vinylklorid truer landbrugsinteresser.

Kan vi ikke spinne en eller anden lille fiks historie om, at nogle venstrestemmende bønder nedstrøms er truede?

Eller bare (for at gentage mig selv) få ham fyret!

mvh Flemming