Miljøminister vil vente: Måske penge til Grindsted-forurening næste år

Vi må se på det næste år, lyder budskabet fra miljøministeren. Illustration: Venstre / Claus Boesen

Hvert år siver 100 kg af det kræftfremkaldende stof vinylklorid fra giftdepoterne i Grindsted og lige ud i Grindsted Å.

Her føjer det et nyt kapitel til sagen om forurening fra Grindstedværket, hvoraf giftdepoterne i Kærgaard Klitplantage ellers hidtil har været det mest kendte.

Netop fordi vinylklorid er kræftfremkaldende, er den tilladte mæng¬de sat lavt til 0,05 mikrogram per liter. Men grænsen er tæt på forureningsudløbet overskredet 100 gange, og syv kilometer nede ad åen er den overskredet 20 gange.

»At 100 kilo kræftfremkaldende stof hvert år lækker fra Grindstedværket ud i Grindsted Å viser med al tænkelig tydelighed, hvor uansvarligt det er at lade stå til i den tro, at det måske ikke er så slemt,« siger SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Region Syddanmark har det politiske ansvar for oprydningen, og melder hus forbi, når det gælder om at finde flere penge til en oprydning.

Blandt lokal, regions- og folketingspolitikere primært fra SF og Socialdemokraterne er der derfor opstået et ønske om at træde til sporenstregs og øge hjælpen for at rydde op i Grindsted og omegn.

»Det kan få fatale konsekvenser, hvis vi ikke får ryddet op efter Grindstedværket én gang for alle,« vurderer SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Det folkesocialistiske parti afholder den 15.marts et borgermøde i Grindsted om forureningen og slår på tromme for, at der oprettes en renjordsfond på en milliard. Fonden kan blandt bruges til at rense jorden efter Grindstedværket én gang for alle.

Hvorfra de penge skal hentes, eller hvilket område, som så skal nedprioriteres underlader SF at pege på, men fremhæver at omfanget af forureningen retfærddiggør oprettelsen en sådan fond.

»I SF mener vi, at det er uansvarligt at vente. Vi har allerede ventet alt, alt for længe,« siger Pia Olsen Dyhr.

Regioner angler efter penge

Men at dømme fra udtalelser miljøminister Esben Lunde Larsen (V), skal SF og andre væbne sig med tålmodighed. Onsdag eftermiddag påpegede miljøministeren under en spørgerunde, at regionerne samlet set allerede modtager cirka 420 millioner kroner til oprydning efter gamle jordforureninger.

For at få bedre overblik over indsatsen, herunder økonomien, er det aftalt, at regionerne i perioden 2014-2018 skal identificere de jordforureninger, som reelt udgør en risiko for overfladevand og natur.

Når regionerne har overblik over området, vil Folketinget i 2019 indgå i en økonomiforhandling med regionerne om at prioritere undersøgelses- og oprydningsindsatser for de forskellige forureninger.

Til den tid kan det altså så være, at regionerne får en ekstra pose penge til at rydde op efter giftdepoterne i Grindsted. Eller ingenting.

»Jeg kan hvert fald garantere, at vi kommer til at se på sagerne i 2019, for der har vi kortlægningen fra regionernes side, så der kommer vi til at forholde os til de her forureningsforhold,« sagde miljøminister Esben Lunde Larsen onsdag eftermiddag.

Utilfreds med forsinkelse

Et svar som ej huede Troels Ravn (S), der selv stammer fra Grindsted.

»Det her nye fund, som bliver rullet ud i Ingeniøren, bliver vi simpelt hen nødt til at reagere helt anderledes massivt end det, miljø- og fødevareministeren desværre lægger op til,« sagde Troels Ravn under spørgerunden.

Læs også: Region Syddanmark: Vi har ikke penge til at rydde forurening af Grindsted Å

Grindstedværket, som indtil for nylig var ejet af Danisco, er i dag overtaget af den amerikanske kemivirksomhed Dupont. Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by – heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.

Dupont ønsker ikke at kommentere på forureningen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

for at få ELL op af stolen er, at det udsivende vinylklorid truer landbrugsinteresser.

Kan vi ikke spinne en eller anden lille fiks historie om, at nogle venstrestemmende bønder nedstrøms er truede?

Eller bare (for at gentage mig selv) få ham fyret!

mvh Flemming

 • 14
 • 1

Hvorfra de penge skal hentes, eller hvilket område, som så skal nedprioriteres underlader SF at pege på

Pengene burde vel være det mindste problem - regeringen har jo talrige gange pointeret at der er råd til store skattelettelser pga. det "økonomiske råderum" - LA mente sågar at der var råd til historiske store skattelettelser så vidt jeg husker. Men de seneste finanslovsforhandlinger resulterede jo som bekendt i relativt beskedne skattelettelser, så der burde vel dermed være rigeligt med penge til fx at gøre noget ved en forurening som denne, uden at der så straks skal skæres ned et andet sted.

 • 8
 • 0

Den lille kordreng burde erindre sig det 8. bud inden han udtaler sig.

"Jeg kan hvert fald garantere, at vi kommer til at se på sagerne i 2019, for der har vi kortlægningen fra regionernes side, så der kommer vi til at forholde os til de her forureningsforhold," sagde miljøminister Esben Lunde Larsen onsdag eftermiddag. Den garanti er der vist kun partifællerne der tror på.

 • 1
 • 0

Håber den man snart bliver udvist af Danmark, og udvis bare Løkke i samme arbejdsgang - men husk forsvarsministeren.

 • 0
 • 2

Hvordan fyre man en minister? Og hvordan sikre vi os at han aldrig kommer til at sidde på en betydningsfuld post igen? - slut, med det der rokade pjat! Lige som alle andre mennesker, så burde manden bare ud på arbejdsmarkedet og sidde lidt som f.eks kassedame i netto - nå nej - så hellere lidl (der handler jeg nemlig ikke).

 • 1
 • 1

Kan Esben (eller Lars) ikke bare spørge kvotekongerne om de vil bidrage en smule, det har de jo gjort så mange gange før.

Men lidt mere seriøst. Desværre har sagen ikke den store bevågenhed, sikkert fordi forureningen endnu ikke truer nogle stor landbrug, og så det faktum at en oprydning vil tage årevis og koste det samme som et par JFS. Og så der der trods alt lidt flere stemmer i nye kampfly i stedet for at rydde op på en gamle losseplads.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten