Miljøminister trækker i land: Brændeovne slipper for filtre
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miljøminister trækker i land: Brændeovne slipper for filtre

I denne uge har partikelforurening lagt sig som et lag af skidt på læberne af medier og politikere. Nye tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) viser, at 67 københavnere dør om året som direkte følge af luftforurening fra sundhedsskadelige partikler, der stammer fra blandt andet biler og brændeovne.

I den forbindelse har fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) bebudet handling. Hun vil dog ikke tvinge folk til at udskifte deres gamle brændeovne, der sviner og forurener.

Sådan ser det elektrostatiske filter Cleanair ud. Filtret er udviklet af norske Applied Plasma Physics. (Foto: Filtertestrapport fra DMU, Force Technology og Teknologisk Institut) Illustration: Filtertestrapport fra DMU, Force Technology og Teknologisk Institut

»Det kan godt ende med en skærpelse af kravene til de brændeovne, man har i dag, men det vil ikke være sådan, at man skal ud at skifte brændeovn. Det kan dog være, man skal sætte filtre på de gamle brændeovne,« sagde ministeren mandag til DR.

Løsningen med partikelfiltre til gamle brændeovne lød dog som en dårlig idé i Ingeniørens ører, da tidligere undersøgelser har vist, at partikelfiltre til gamle brændeovne slet ikke fungerer.

Force Technology, Teknologisk Institut og Danmarks Miljøundersøgelser har tidligere lavet omfattende tests af fem udbredte filterteknologier til ældre brændeovne – tests som fandt sted gennem tre år. De mundede i 2011 ud i en rapport, der viste, at filtrene slet ingen effekt havde og i nogle tilfælde rent faktisk øgede udslippet af de sundhedsskadelige PAH’er (aromatiske kulbrinter) og ultrafine partikler i luften.

Læs også: Filtre til brændeovne gør mere skade end gavn

Ingeniøren har derfor henledt ministerens opmærksomhed på denne undersøgelse for at høre, hvorfor at partikelfiltre skal være en del af løsningen på partikeldød i København.

Og ministeren indrømmer nu, at hun var lidt for hurtig på aftrækkeren:

»Problemet med luftforurening er alvorlig. Derfor mener jeg også, at vi skylder danskerne at undersøge alle de forskellige alternativer, der kan hjælpe til at reducere luftforureningen. Og jeg var lidt for hurtig med at nævne filtre på brændeovne - vi har faktisk allerede undersøgt dem og konstateret, at de ikke er et tilstrækkeligt effektivt middel,« lyder det i et skriftligt svar fra Pia Olsen Dyhr.

Hun har annonceret, at regeringen vil komme med en handlingsplan for luftforurening efter sommerferien. Hvad den helt præcist kommer til at omfatte, vides endnu ikke.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Problemet med luftforurening er alvorlig. Derfor mener jeg også, at vi skylder danskerne at undersøge alle de forskellige alternativer, der kan hjælpe til at reducere luftforureningen.

Fra en tv-udsendelse her i ugen dræber forurening på hospitaler mange flere mennesker, og det er rigtige lig og rigtige syge mennesker. Det er ikke kun modeldødsfald som der opereres med i diverse forureningsrapporter.

 • 14
 • 1

Omvendt er det vel en politisk sag som kun kan løses gennem regler. Hvis min kone dør af kræft hun har udviklet på grund af din brændeovn, så er du jo som landet ligger lige nu helt ansvarsfri og formodentlig ligeglad.

Noget helt andet er at dårlige brændeovne og afbrænding af haveaffald kan være en periodisk pestilens for naboer.

 • 3
 • 5

Ja, afbrænding af haveaffald kan være en pestilens, derfor er det siden 2012 totalt forbudt i hele landet, undtaget perioden 1.12 - 1.3. Altså haveaffald, og ikke en masse andet skidt nu man alligevel har gang bålet.
Jeg føler mig overbevist om, at selv gamle brændeovne ikke forurener særlig meget, hvis fyrbøderne kun anvendte tørt træ og passende optændning, men mange bruger fortsat af gammel vane deres brændeovn som skraldespand til gamle aviser og reklamer, papkartoner etc. og det sviner ad H til.
Mens nutiden brændeovne har glaslåge som en kontant afregnende sladrehank ved dårlig forbrændning, "sladrer" den gamle brændeovn ikke før naboen måske klager. Kunne man forestille sig lidt oplysning om dette i stedet for skræmmekampagner om uvirksomme filtre.

 • 6
 • 1

Hvis det virkelig er rigtigt, at der årligt dør 200 københavnere på grund af deres egne brændeovne - hvilket jeg stærkt betvivler - må det skyldes den almindelige "Fejl 45". Mit bedste råd vil derfor være : Flyt !

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten