Miljøminister efter plast-afsløringer: Vi skal ikke sortere affald på 98 forskellige måder

Plus26. september 2019 kl. 14:579
Miljøminister efter plast-afsløringer: Vi skal ikke sortere affald på 98 forskellige måder
Illustration: Keld Navntoft.
I dag forsvinder det danske plastaffald sporløst ud over de danske landegrænser for måske eller måske ikke at blive genanvendt. Men Danmark skal have førertrøjen på, når det gælder genanvendelse, mener miljøminister Lea Wermelin.
Artiklen er ældre end 30 dage

Næste år får Danmark en ny affaldsplan, og den skal blandt andet skal sætte rammerne for genanvendelsen af plast. For eksempel skal det være slut med at sortere plast på lige så mange måder, som der er kommuner.

Det fortæller miljøminister Lea Wermelin (S), da Ingeniøren fanger hende i fem minutter efter kompetencecentret Dakofas årskonference i sidste uge.

»Vi har set eksempler på, at det desværre ikke står så godt til med genanvendelsen, som vi havde håbet på,« siger miljøministeren.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
28. september 2019 kl. 00:41

Et eller andet sted i debatten om genbrug af plast spurgte en, om hvor meget genbrugsplast man havde set. Formodentlig ville det være skrevet på plasten at det var genbrug, men personligt har jeg ikke set det. Er det ikke lidt mærkeligt?

7
27. september 2019 kl. 12:48

Hvis kun en meget lille andel reelt egner sig til genanvendelse, må man da overveje på om det overhovedet er fornuftigt at indsamle dette materiale.

..man kunne jo også acceptere at vi stadig er på begynderstadiet med plast genanvendelse, og så tage dette som anledning til at se nærmere på automatiske sorteringsmuligheder. Der er så meget plast i omløb så det MÅ kunne gøres til en god forretning for de første der løser udfordringen!

6
27. september 2019 kl. 08:57

Selve plastikken har ikke den store værdi. Værdien ligger i det kulstof, som er i plastikken, og dermed ikke er nødvendigt at tage op af jorden for at lave ny plastik.

Hvis man lavede Carbon Capture på affaldsfyrede anlæg, ville man kunne opsamle denne værdi, som i dag bliver til CO2 emission, når plastikken afbrændes. Desuden er det meste af resten af kulstoffet i husholdningsaffald organisk, så det ville svare til at opsamle CO2 fra biomasse.

CO2'en herfra kunne bruges bl.a. til at lave ny "genfødt" plastik i stedet for det ildelugtende zombieplastik, som vi kender fra Faktas poser.

Omkring indsamling af plast: I Fredericia Kommune indsamles blød plast fra husholdning, dvs. folie, emballage m.m. en gang om måneden sammen med adskillige andre fraktioner. Og det kan jo blive til næsten et helt kg på en måned... Med det resultat, at poserne flyver ned ad vejen, når det bliver sat ud aftenen før. Pga. stort kørselsbehov på arbejde bruger min bil ca. 100 gange så meget hydrocarbon, som der bliver indsamlet af plast, så denne plastik er ikke en kilde til brændstof. Det kan til nød holde fossil plast ude.

Plastik er et fremragende materiale til mange formål. Det skal bare ikke ende i naturen. Og her er husholdningernes restaffald det sikreste sted at placere det, for det er også det nemmeste for folk. Det er også ekstremt billigt, og en 2-5 dobling af råmaterialeprisen på fryseposer ville ikke påvirke folks privatøkonomi i målelig grad.

PS. Jeg har intet imod genanvendelse af plast til lavværdige formål, hvor den forringede kvalitet ikke er noget problem.

5
27. september 2019 kl. 00:38

Helt enig. Som der står i artiklen virker det mere som at det er folks følelser der skal tages hensyn til, så de ikke bliver modløse......koste hvad det vil.

4
27. september 2019 kl. 00:05

Debatten har fået mig til at tænke på Carl Nielsen filmen og skomageren i byen der talte i ordsprog. Det kan være svært at vide hvordan sådanne associationer opstår, men jeg kom til at tænke på dette: "Hvis lort var guld ville de fattige være født uden røvhul"

3
26. september 2019 kl. 23:01

Som Finn skriver så bør man se på hvor dyrt det er at genbruge plast og hvad kvaliteten af det der kommer ud er. Som jeg husker det, så er erfaringerne fra Nordjylland at det er meget begrænset hvad man kan bruge genbrugsplasten til. Lad os få nogle målte tal, der ikke er pumpet op af marketing afdelinger. Man burde måske også bruge flere ressourcer på at finde ud af hvordan man kan erstatte plast helt eller delvis med andre materialer. F.eks. ved at bruge (gebrugs)pap / papir. Jeg ser f.eks. på mit arbejde at klodserne af skumplast omkring PC'er nu er erstattet af bølgepap-klodser. Det er selvfølgelig kedeligt for de virksomheder der havde set en levevej i plast sortering, men lad nu fornuften råde.

2
26. september 2019 kl. 20:48

Sådan nogen som mig, der ofte krydser kommunegrænser, har det rigtig svært med, at hver kommune har sin egen fraktionsopdeling af affaldet. Det vil være en klar fordel, at få ens fraktioner i alle kommuner. Det kræver en statslig beslutning.

1
26. september 2019 kl. 17:45

SWAT-analyse for plastgenanvendelse udbedes, tak. Det er da vigtigt at finde ud af, hvordan såvel økonomi som miljø og klima er i såvel positivt som negativt omfang både for den eksisterende anvendelse som brændsel i forbrændings-anlæggene og ved genanvendelse. Plasten har jo værdi som brændsel, hvor den erstatter andre energikilder og er både billig og rationel at komme af med for os affaldsproducenter. Værdien til genanvendelse er ringe for så vidt angår den del, som ikke indgår i pantsystemet. For så vidt angår klimaet, skal der tages hensyn til de meget store udgifter til afhentning ved husstandene. Plast er et meget voluminøst materiale, hvorfor der kun hentes meget små mængder ad gangen - dvs. at der skal hentes relativt ofte, hvilket giver et meget højt brændstofforbrug pr. indsamlet ton. Hvis kun en meget lille andel reelt egner sig til genanvendelse, må man da overveje på om det overhovedet er fornuftigt at indsamle dette materiale. Man skal jo også huske, at plast udgør en relativt lille del af restaffaldet, men en stor del af brændværdien i denne fraktion. Så når man udsorterer plasten skal der i stedet brændes noget andet af for at give den fjernvarme og el, som vi har brug for. Disse andre energikilder skal jo købes. Dvs. at udgiften både til indsamling og behandling og til fjernvarmen stiger, når man udsorterer plast. Hvor er fordelene? Og er det motiverende for borgerne at vide, at deres ekstra omkostninger og besvær reelt er værdiløst? Ingen andre lande er fuldt dækket med affaldsforbrænding. Derfor er situationen i Danmark helt forskellig fra de fleste andre lande, hvor plasten i vidt omfang deponeres. Det er derfo godt, at vi også i dette land udvikler metoder til at omdanne plasten, så den kan genanvendes, men det er ikke det samme som at separet indsamling er hverken gavnlig eller nødvendig her.