Miljøgift forbudt i årtier: PCB vil alligevel udrydde halvdelen af verdens spækhuggere

Illustration: Andrushko Galyna / Bigstock

PCB har været forbudt som byggemateriale i Danmark siden 1977, mens et globalt forbud mod miljøgiften trådte i kraft i 2004 med Stockholm-konventionen.

Alligevel har det sundhedsskadelige stof stadig alvorlige konsekvenser for miljøet. Den indtil videre største undersøgelse af spækhuggere nogensinde er netop blevet offentliggjort, og den vurderer, at PCB kan blive enden for halvdelen af verdens spækhuggere inden 2070.

»Det er både alarmerende og skræmmende, at en miljøgift, som man forbød og forsøgte at afvikle for mere end 30 år siden, stadig spøger i det marine økosystem og nu truer den karismatiske spækhugger med udryddelse«, siger professor Rune Dietz fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet til Politiken. Han har stået i spidsen for undersøgelsen, som er lavet af et internationalt hold af forskere.

Læs også: Kommuner springer lovpligtige PCB-screeninger over ved nedrivninger

Forskerne har fundet op til 1.000 milligram PCB per kilo fedtvæv hos spækhuggere, hvilket er 20 gange højere end risikogrænsen. Det skader spækhuggernes evne til at reproducere, svækker deres immunforsvar og øger risikoen for kræft.

Forskerne vurderer i undersøgelsen, at omkring halvdelen af verdens bestande af spækhuggere vil holde op med at reproducere og derefter uddø indenfor 30-50 år på grund af de høje koncentrationer af PCB i deres spæk. Det er bestandene tæt på industrielle områder, der er mest udsatte, for eksempel ud for Brasilien, Storbritannien, Gibraltar og USAs vestkyst.

Læs også: Leder: Ingen må skulke fra PCB- og asbestscreeninger

Forsker: PCB-holdigt materiale skal bortskaffes forsvarligt

Når PCB udledes til havet blandt andet gennem vandløb, bliver det optaget af plankton, som bliver spist af mindre fisk, som bliver spist af større fisk. Dem spiser sæler, pingviner og endnu større fisk, som så spises af spækhuggerne. Som det sidste led i fødekæden ender spækhuggerne med de højeste koncentrationer af PCB.

Ifølge postdoc Jean-Pierre Desforges fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, som er hovedskribent på undersøgelsen, er der stadig mulighed for at mindske PCB-forureningen i havet.

»Mange lande lever ikke op til deres forpligtelser til at bortskaffe gamle PCB-holdige materialer forsvarligt. Hvis det sker i højere grad, kan vi undgå, at miljøgiften ender i havene,« siger han til New York Times ifølge Jyllands-Posten.

Læs også: Overblik: Her er alt, hvad du skal vide om PCB

PCB blev brugt til byggematerialer i Danmark mellem 1950 og 1977, eksempelvis til fugemasse eller termoruder. Derfor findes de stadig i bygninger i dag, men der er særlige regler for, hvordan man bortskaffer affald med indhold af PCB. Miljøgiften blev helt forbudt i Danmark i 1986, hvor man stoppede med at bruge PCB i elektriske produkter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At man slår halvdelen af en population ihjel betyder ikke den er udryddet. Det er første misforståelse i artiklen.

Og at man MÅSKE får et problem med overdødelighed, er ikke det samme som at det HELT SIKKERT vil ske. Der er en risiko. Og sådan er det med mange ting.

Godt at man arbejder på at nedbringe PCB problemerne. Men stop venligst skræmmekampagnerne og hold jer til fakta.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten