Miljødomstol: Greenpeace' dumpning af sten var godt for fiskene
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miljødomstol: Greenpeace' dumpning af sten var godt for fiskene

Greenpeace handlede ikke imod miljøloven, da de i sommer dumpede 203 tonstunge granitsten i den svenske del af Kattegat.

Sådan lyder domsafsigelsen fra den svenske miljødomstol, der har vurderet aktionen, fordi den svenske miljøstyrelse, Naturvårdsverket, anlagde sag mod Greenpeace.

Greenpeace dumpede stenene som protest mod det overfiskeri som Greenpeace mener finder sted i de bevaringsværdige Natura 2000 havområder .

Hos Greenpeace ser marinbiolog Hanne Lyng Winter dommen som en stor sejr:

»Det er fantastisk at få opbakning fra en så prominent autoritet som miljødomstolen. Natura 2000-områderne til havs hedder sig at være beskyttede, men i virkeligheden er de ikke andet end papirparker. De er ikke beskyttede,« skriver Hanne Lyng Winter i en pressemeddelelse.

Dansk protest mod dumpningen

Greenpeace havde forud for dumpningen fået godkendt aktionen hos Lenstyrelsen, men den danske fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) anklagede alligevel aktionen for at være ulovlig og opfordrede den svenske fiskeriminister til at gribe ind.

Danmarks Fiskeriforening rettede ligeledes en skarp anklage og mente, at aktionen udgjorde en direkte sikkerhedsrisiko for fiskerne. Og i anklageskriftet fra den svenske miljøstyrelse bliver det blandt andet påpeget, at stenene øger risikoen for ødelagte net, der bliver hængende på bunden og dermed til skade for miljøet.

Men den påstand tilbagevises nu af den svenske miljødomstol, der savner konkrete beviser for de negative effekter.

Domstolen mener tværtimod, at aktionen gavner fiskene og at aktionen ud fra et fiskesynspunkt hovedsageligt får positive konsekvenser.

»Fødevareminister Eva Kjer Hansen beskyldte Greenpeace for at bedrive selvtægt, være udemokratiske og udføre en ulovlig aktion. Nu har vi fået miljødomstolens ord for, at vi havde ret, og hun havde uret hele vejen igennem,« siger Hanne Lyng Winter.

Dansk fødevareminister kaldt i samråd

Greenpeace har tidligere udtalt, at erfaringer fra en lignende aktion i Sild Rev ved Nordtyskland sidste år viste, at hverken fiskere eller havbund led overlast. Tværtimod blev havbunden forbedret, fordi der ikke blev bundtrawlet.

SF's miljøordfører Ida Auken har indkaldt fødevareministeren til samråd i morgen om hendes håndtering af Greenpeace's aktion og hendes bevaringsinitiativer for Natura 2000-områderne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det gode ved den her form for naturpark er at man sparer administration og kontrol. Faktisk skulle myndighederne selv etablere parker på denne måde.

 • 0
 • 0

En beskytelse af området skulle have være implementeret i 1995. Hvis staten har sovet så længe kan de vel næppe brokke sig over lidt selvtægt. Well done Greenpeace- hvis i så bare også skifter til A-kraft så melder jeg mig ind.

 • 0
 • 0

Det gode ved den her form for naturpark er at man sparer administration og kontrol. Faktisk skulle myndighederne selv etablere parker på denne måde.

Ideen er ikke tosset.

F.eks er fejlen ved gravhøje er at stenene ligger samlet oppe på toppen, der hvor der er brug for dem er ude i kanten hvor ploven har en tendens til at komme for tæt på...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hmmmm, hvis det er en naturpark, hvad laver så fiskere med net derinde?

Risikoen er jo lig nul, så det svarer til de vejbumb der er alle steder, skulle man nu komme til at køre 100km/t over dem, så tager bilen jo skade af det (også selvom man ikke må køre 100 der)
Det er vel det argument de bruger.

 • 0
 • 0

for dette initiativ. Og gid vores minister havde bare en smule skam i livet eller bare en fingerspids virkelighedsfornemmelse, men nej hun er bare .... noget man ikke bør sige...men det er meget dumt og ubehageligt.

Jeg håber greenpeace vil udbygge denne slags initiativer 100 fold. Og jeg donerer sørme en tusse til dem for dette.

 • 0
 • 0

Poul-Henning Kamp:

F.eks er fejlen ved gravhøje er at stenene ligger samlet oppe på toppen, der hvor der er brug for dem er ude i kanten hvor ploven har en tendens til at komme for tæt på...

Godt eksempel!
De fredede rundbuede gravhøje bliver firkantede, når landmændene pløjer for tæt på med deres store moderne plove.

Ti af landets museer har indgået et samarbejde om at føre et bedre tilsyn med de 30.000 fortidsminder.

Museet for Thy og Vester Hanherred i det nordvestlige Jylland har gennem­gået 300 gravhøje og fundet skader fra pløjning på 40 procent. "Vi kan se, at flere af højene er firkantede med lod­rette sider. Sådan var de altså ikke oprindeligt," siger arkæolog Charlotte Boje Andersen til P4 Midt&Vest.

Hun mener, at de store, moderne landbrugsmaskiner gør det sværere at undgå pløjeskader. Nedlæggelsen af amterne har desuden reduceret tilsynet med gravhøjene, hvorfor 10 museer nu er gået sammen om i løbet af fem år at gennemgå samtlige landets cirka 30.000 fortidsminder.

Lad os håbe på forbedringer fremover.
- Landmænd er [i]ikke[/i] de bedste til at vogte den danske natur-, ej heller den danske kulturskat!
- Dét har vi jo set så tit!

 • 0
 • 0

Hvis alle de sten flyttes fra et sted over havoverfladen og dumpes så stiger vandstanden og stenene mangler til kystsikring, det er jo "kæmpe" trussel mod jordens klima med al det dumperi!!!!!!!!

Men jeg synes Greenpeace skal blive ved, så ved man hvad de laver. Hvor meget fossilt brændsel bruger de iøvrigt på deres skibe til denne indsats, jo alle ting skal frem specielt de mindste detaljer.

 • 0
 • 0

Til såvel Greenpeace for at sætte fokus på trawlfiskeriets ødelæggende indflydelse på havbunden i Kattegat samt til den Svenske miljødomstol for at anerkende det.

Lige så stor en "næse" til Eva Kjer, der i tråd med sin regerings politik går den ekstremt kortsigtede vej for at tilfredsstile et liberalt erhverv, der sort set har tømt / ødelagt vore indre farvande.

Den siddende regering er kun "grøn", hvis det ikke går ud over landbrug eller fiskeri !

Forbyd AL trawlfiskeri i indre danske farvande så hurtigt som muligt - og genetabler de mange stenrev, som blev fisket op i tiden efter 2. verdenskrig - og etabler nye (som Læsø projektet, der er nævnt ovenfor), så kan det være, fiske- og hummer bestandende har en chance for at reetablere sig.

Jeg har som dykker set bunden efter et trawl - så jeg køber ALDRIG jomfruhummer fanget i Danmark !

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Vi gamle må være lynhurtige og synske. Jeg har reageret på Flemmings indlæg før end det var skrevet.

Eller er der en anden forklaring :-)

 • 0
 • 0

Vi gamle må være lynhurtige og synske. Jeg har reageret på Flemmings indlæg før end det var skrevet.

Eller er der en anden forklaring :-)

Jeps - der noget kuk i den på ing.dk - mit indlæg blev ved med at stå som "skrevet for 13 sekunder siden" i meget lang tid.

Når jeg spiser jomfruhummere, gør jeg det i Sverige, som har en helt anderledes miljøvenlig fiskeripolitik. Der fanges de primært i tejner (små bure som man sænker ned på bunden med lidt madding i) - meget skånsomt for bund flora og fauna.

 • 0
 • 0

Det er muligt - jeg har ikke hørt om det - har du evt. en kilde ?

Er selvsyn på Vesterø havn, fra så sent som 15. September i år, ok?
- Jeg ved dog bare ikke om man [i]kun[/i] bruger tejner....? Jeg tror det desværre ikke.

 • 0
 • 0

[quote]Det er muligt - jeg har ikke hørt om det - har du evt. en kilde ?

Er selvsyn på Vesterø havn, fra så sent som 15. September i år, ok?
- Jeg ved dog bare ikke om man [i]kun[/i] bruger tejner....? Jeg tror det desværre ikke.[/quote]

Det er da positivt ! - lad os håbe, det er en trend, der vil brede sig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten