Mildt forår giver norske jordskred på stribe

Seks-syv mindre jordskred plagede i begyndelsen af ugen Gudbrandsdalen i midten af Norge, men først natten til fredag gik det helt galt, da et stort jordskred ødelagde fire huse og førte til evakueringen af 150 beboere i landsbyen Ota.

Gudbrandsdalen og især området omkring Ota er ellers normalt ikke udsat for jordskred, blandt andet fordi nedbøren her samlet set over året er minimal, skriver Teknisk Ukeblad. Men en kombination af flere faktorer har rokket ved byens ellers sikre placering.

»Det er en vældig sammensat årsag til disse skred. Vi har haft en langvarig periode med mildt vejr både dag og nat, kombineret med meget sne i fjeldet, og at der ikke har været noget frost i jorden,« siger plan- og beredskabschef Ola Næprud fra Sel Kommune til Teknisk Ukeblad.

Geotekniker Håkon Heyerdahl ved naturskadeafdelingen i NGI bakker op om vurderingen.

»Snedækket kom på et tidspunkt, hvor der ikke var frost i jorden. Når sneen smelter, går vandet derfor helt ned i grundfjeldet, og jorden fyldes op med vand. At vandet kommer op ad jorden, hvor der rinder vand fra før, tyder på, at jordlaget ikke bliver hårdt, og mange steder er vandmængderne så store, at de giver kraftig erosion.«

»I tillæg er der enkelte steder, hvor vandet samles i opdæmninger i en periode for eksempel ved nedsynkninger. Det medfører et stort vandtryk under fjeldet og jordlaget og kraftige skred, når vandmasserne finder et udløb,« siger Håkon Heyerdahl.

Dokumentation

Billedserie af jordskredet

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For de lokalkendte er det lidt forstyrrende at byen Otta (som er en regional hovedby for handel, omend med ret få indbyggere), omtales som "landsbyen Ota". Kan vi i det mindste få rettet navnet/stavningen?

På forhånd tak.

  • 0
  • 0

Gudbrandsdalen og især området omkring Ota er ellers normalt ikke udsat for jordskred

(fra artiklen) Dette er ikke sandt, og slet ikke om Otta. For to år siden var der et meget stort skred et par kilometer uden for Otta. De norske fjelde forvitrer, en naturlig erosion, som med ujævne mellemrum udløser skred, når der tilfældigt i et lokalt områder falder en særlig heftig regn, måske kombineret med lynnedslag.

Der gælder i øvrigt samme regler for risiko for stenskred som for risiko for snelaviner, at det er på visse skråninger, dem der har en moderat høj hældning, hvor risikoen er størst, fordi risikoen ophober sig. Der er fjelde overalt i Norge, derfor er man sjældent helt uden for risiko, når det regner ekstra voldsomt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten