Miks af tilsætningsstoffer skader nerveceller i mus
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Miks af tilsætningsstoffer skader nerveceller i mus

Et farvestof kombineret med en smagsforstærker eller et sødemiddel skader væksten i nerveceller fra mus. Det viser en britisk undersøgelse, som for nylig er blevet offentliggjort i fagbladet Toxicological Sciences. Forskerne bag undersøgelsen frygter, at stofferne også kan skade børns nervesystemer.

Det britiske forskerhold har kombineret et gult og et blåt farvestof med henholdsvis sødemidlet aspartam og smagsforstærkeren E621. Stofferne er i forvejen lovlige og findes i blandt andet slik, sukkerfri sodavand og juice. Men i kombination med hinanden viste stofferne sig at hæmme væksten i nervecellerne.

»Forsøget viser, at nogle tilsætningsstoffer virker meget stærkere i kombination med andre, end hvis man tester dem hver for sig. Det er et felt, der ikke er undersøgt ret nøje, selv om børn i dag indtager mange kombinationer af tilsætningsstoffer. Derfor mener vi, der er et stort behov for mere forskning på det her område,« siger professor i toksikologi Vyvyan Howard, som har ledet forskergruppen fra University of Liverpool.

Flere undersøgelser på vej

Et farvestof kombineret med en smagsforstærker eller et sødemiddel skader væksten i nerveceller fra mus. Det viser en britisk undersøgelse, som for nylig er blevet offentliggjort i fagbladet Toxicological Sciences. Forskerne bag undersøgelsen frygter, at stofferne også kan skade børns nervesystemer.

Undersøgelsen kommer i forlængelse af en debat om, hvorvidt tilsætningsstoffer kan skade børns nervesystem og måske være medvirkende faktorer i udviklingen af hyperaktivitet. Det har dog ikke hidtil været muligt at dokumentere en sammenhæng i kliniske forsøg, og forskerne bag den engelske undersøgelse kan heller ikke konkludere, om tilsætningsstofferne kan skade børns nervesystem.

»Vi ved reelt ikke, om resultaterne kan overføres til mennesker. Der er ikke ret meget data om børns nervesystemers reaktion på kombinerede tilsætningsstoffer. Men disse forsøg tyder på, at det er relevant at undersøge nærmere,« siger Vyvyan Howard, som nu går i gang med at teste stofferne på levende forsøgsdyr frem for i reagensglas.

Samtidig har den engelske fødevarekontrol, Food Standards Agency (FSA), sat en un­dersøgelse i gang, som netop skal afklare effekterne af børns indtag af tilsætningsstoffer.

I Danmark er der ikke lavet større undersøgelser af virkningerne af kombinerede tilsætningsstoffer i børn. De engelske resultater bekymrer dog ikke toksikolog John Christian Larsen, der fungerer som ekspert på området i det europæiske samarbejde om fødevaresikkerhed, EFSA.

»Undersøgelsen er for så vidt fin nok, men problemet er, at den ikke er udført på levende dyr, men på celler, som man har påført stofferne. I den virkelige verden vil stofferne sandsynligvis blive omdannet i kroppen eller ganske enkelt ikke nå frem til nervecellerne i hjernen. Jeg tror, at hvis man laver forsøgene med dyr og ­tilfører dyrene mængder under grænseværdierne, så vil man ikke se nogen effekt. Men man kan jo aldrig være hundrede procent sikker, og der-for er det fint, at emnet bliver undersøgt nærmere,« siger John Chri­stian Larsen, der mener, at ­sikkerheden omkring tilsætningsstoffer generelt er god.

Resultaterne fra FSA's undersøgelse af tilsætningsstoffers effekt på børn ventes offentliggjort i foråret 2007.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I min søgning efter sødemidlet aspartam - som nu også anvendes i saftevand som markedesføres som light-produkter og ikke mindst som noget som ikke skulle indeholder tilsætningsstoffer eller farvestoffer, fandt jeg nedenstående artikel som virkelig skaber stof til eftertanke:

Aspartam forårsager kræft:
http://www.alun.dk/nyhed-aspartam-er-kraef...

Mærkeligt nok vælger producenter af læskedrikke og f.eks. saftevand stadigvæk at anvende sødemidlet som nu er påvist at påføre kræft hos rotter i labotorieforsøg - klip fra ovenstående artikel:

"Vores studie er det første, der har vist, at aspartam øger tilfældende af ondartede svulster hos rotter. Blandt hunnerne øger det tilfældende af leukæmi og lymfekræft, samt af kræftceller i bækken og urinrør. Hos hannerne øger det især tilfældende af ondartede svulster i det perifere nervesystem. ".

Mærkeligt nok anvender Coca Cola, Rynkeby og ikke mindst diverse tyggegummi-fabrikant stadigvæk sødemidlet i deres produkter selvom det enddog er nu meget stærke indikationer af problemer i forhold til stoffets kræftfremkaldende virkning på mennesker.

Åbenbart er der nogle producenter der er ligeglade, men når nu f.eks. Rynkeby, som også ligefrem markedesføre deres saftevand som "Indeholder ikke tilsætningsstoffer" eller "Kunstige farvestoffer", så må man alligevel forbavses over hvilken moral sådanne producenter agere udfra eller nærmere mangel på samme.

Savner virkelig at dette emner bliver taget op politisk, når nu producenterne vender "det døve øre til" og fortsætter uanfægtet med brugen af et middel som foresager kræft ved labotorieforsøg på dyr.

Mvh
Hans Chr. Fog

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten