Miks af hormonstoffer mangedobler misdannelser

23. februar 2007 kl. 10:00
Et nyt DTU-forsøg viser, at 60 til 80 procent af de rotter, som blev udsat for fire forskellige hormonforstyrrende stoffer, fik alvorligt misdannede kønsorganer. Vel at mærke selv om stofferne blev givet i så lave doser, at de var uskadelige hver for sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forplantningsevnen bliver ramt langt hårdere af kemikalier, end man hidtil har troet. Nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet afslører, at påvirkningen af flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på én gang mangedobler hormonskader hos rotter.
»Konklusionen er tydelig. Vi har set alvorlige misdannelser på kønsorganerne hos 60-80 pct. af de rotter, der er blevet udsat for en lav dosis af ­fire forskellige stoffer. Derimod er der få effekter hos de rotter, der kun er blevet udsat for et enkelt af stofferne,« siger projektleder for undersøgelserne, Ulla Hass fra Fødevareinstituttet på DTU.

De danske undersøgelser indgår i det EU-finansierede forskningsprojekt Eden, og er endnu ikke offentliggjort. Resultaterne er den hidtil mest sikre og dermed afgørende dokumentation for den såkaldte kombinationseffekt i dyreforsøg.

Henrik Leffers, forskningsleder på Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion, siger, at resultatet af undersøgelserne skal tages yderst alvorligt.

»Vi lever i et samfund, hvor 20 pct. af de værnepligtige potentielt vil få svært ved at gøre en kvinde gravid på grund af dårlig sædkvalitet, og hvor seks-syv pct. af børnene kommer efter fertilitetsbehandling,« siger han.

EU ignorerer effekten

Men EU's godkendelsessystem for industrikemika­lier tager ikke højde for, at den skadelige effekt mangedobles, når man påvirkes af flere forskellige hormonstoffer på én gang. Man risikovurderer et stof isoleret og tager ikke højde for, at man både udsættes for bl.a. phthalater i plastic, pesticider i grøntsager og parabener i creme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan teste alle kemikalier i hele verden, men hvis man kun vurderer dem enkeltvis­ og glemmer blandingseffekten, så finder man ikke årsagen til de hormonforstyr­relser, vi ser omkring os. Politikerne bliver nødt til at tage sig af det her problem,« siger Henrik Leffers, der opfordrer til mere forskning, da kombinationsvirkningen kun er dokumenteret hos rotter.

Formanden for Folketingets miljøudvalg, Christian Wedell-Neergaard, (K) vil have ministeren til at gå ind i sagen.

»Jeg bliver chokeret, når jeg bliver stillet over for undersøgelser, der viser, at 60-80 pct. af en population får misdannelser. Vi må i langt højere grad til at se på konsekvenserne af disse kombinationseffekter og tage affære i forhold til den gældende lovgivning,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger