Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Mikroskoper gør det usynlige synligt

Illustration: Jeppe Carlsen

Engang var sygdomme et mysterium. Nogle mente, at de kom fra sort magi – altså fra hekse eller troldmænd.

Andre mente, at det var Gud, som straffede os mennesker ved at gøre os syge. Og så var der dem, der mente, at sygdomme dukkede op helt tilfældigt.

En helt ny verden

Men så blev mikroskopet opfundet. Det har gjort, at vi i dag ved meget mere om sygdomme, og hvordan man behandler dem.

Det første mikroskop blev opfundet i 1590 – altså for mere end 400 år siden.

En helt ny verden åbnede sig: mikro-biologiens verden. Pludselig kunne man undersøge ting, som ellers ikke kan ses, ved at forstørre dem mange, mange gange.

Bakterier og virus

I 1828 opdagede man noget vigtigt: bakterier. Kender du dem? Der findes så mange forskellige bakterier, at man næsten ikke kan forstå det.

De fleste bakterier er gode for os og naturen – faktisk har vi brug for dem for at overleve. Men der findes også bakterier, som kan gøre os syge. F.eks. salmonella, som kan give os feber og dårlig mave.

Bakterier var ikke det eneste, der blev opdaget i 1800-tallet. I slutningen af 1800-tallet fandt nogle forskere ud af, at man også kunne blive syg af noget andet, nemlig virus!

Du kender nok virus fra corona eller influenza. Ligesom bakterier er virus meget små, så man er nødt til at have nogle meget stærke mikroskoper for at se dem. Det særlige ved virus er, at de kan smitte, f.eks. gennem spyt.

Hvis vi ikke havde mikroskoper, havde vi aldrig opdaget bakterier og virus. Og så havde det været meget sværere at undgå sygdomme eller behandle dem. F.eks. ville vi ikke vide, hvordan man laver vacciner.

Så tak til mikroskoperne!

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Emner : Techie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten