Mikroplast i havet hæmmer reproduktionen hos fisk

Illustration: Oregon State University

Tilføjet den 2/12 2016: På grund af forsvundne data fra dette studie har Science publiceret et brev, hvor tidsskriftet udtrykker bekymring over undersøgelsens resultater. Læs mere i vores artikel om kritikken.

Læs også: Forskere i strid om ægtheden af mikroplast-resultater

Det er netop lykkedes svenske forskere at bevise, at mikroplast har en skadelig indvirkning på fiskelarver på en række punkter. Selv ved de koncentrationer, der i dag kan måles flere steder langs den svenske kyst og andre steder i verdens have. Det skriver eurekalert.org.

For fiskelarverne æder hellere end gerne de små plaststykker, som de forveksler med deres naturlige føde som plankton og alger.

Ultimativt kan mikroplast ifølge den videnskabelige artikel få en direkte negativ indvirkning på fiskebestandens evne til at reproducere.

»Det skyldes, at fisk opdrættet i vand med forskellige koncentrationer af mikroplastpartikler udklækker færre larver. De larver, der udklækkes, udviser en unormal adfærd«, siger biolog Oona Lönnstedt, der er hovedforfatter på den videnskabelige artikel om emnet til eurekalert.org.

Larverne i testmiljøerne voksede og bevægede sig langsommere, og en del af larverne mistede evnen til at opdage og reagere på lugten af rovdyr. Det gjorde dem betydeligt mere sårbare over for larvernes naturlige fjender.

’Vores resultater viser tydeligt, at mikroplast i vand påvirker fisk både kemisk og fysisk’, skriver forfatterne af rapporten.

Dør af svækkelse

Ifølge Politiken er der dog ingen grund til at frygte, at plaststykkerne ophober sig i større fisk, som ender på middagsbordet.

For plasten svækker fiskene så meget, at de dør, inden de kommer så langt, fortæller professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua til Politiken.

»Fiskene skider populært sagt plaststykkerne ud. Men fisk kommer fra tid til anden til at spise små stykker plast, og vi ved fra undersøgelser fra Østersøen, at man kan konstatere mikroplast hos cirka 20 procent af alle de spisefisk, der landes,« siger han og tilføjer, at der dog er tale om små mængder.

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lader til at dette problem mere og mere ligner en bombe under havmiljøet. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få standset udledningen...

  • 2
  • 0

Det bliver en større omgang, enten skal vi holde op med vaske tøj med kunstfibre, eller også skal rensningsanlæggene kunne frarense mikroplast. Sidstnævnte er vel dårligt på forsøgsstadiet

  • 0
  • 0

Er det ikke en Win win????? fisk er jo efterhånden giftige så jo mindre jo bedre ;-) (Ironi)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten