Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

2. juni 2014 kl. 06:252
Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg
Illustration: Schooner Adventuress / Flickr.
Der er ingen krav om at rense dansk spildevand for plastpartikler. Det er uvist, hvor store mængder der ledes ud i havet og på marker.
Artiklen er ældre end 30 dage

For hvert kg sediment på dansk havbund findes der 4.000 stykker mikroplast, som blandt andet stammer fra sæbe og creme med skrubbeeffekter. Plaststykkerne skylles igennem rensningsanlæggene, men indtil for nylig har anlæggene slet ikke kendt til problemet.

»Det kom lidt bag på mig, da jeg hørte det fra forskerne. Jeg havde ikke hørt om det før, og det er noget, vi først skal til at undersøge i Danmark nu,« siger Kim Rindel, miljøchef i Biofos, der ejer tre spildevandsanlæg, som renser spildevand fra hovedstaden.

Hvorfor er det ikke opdaget tidligere?

»Vi er selvfølgelig interesserede i så lidt miljøskadelig udledning som muligt, men vi fokuserer i det daglige mest på, at processerne kører, og at vi overholder miljøreglerne. Når der ikke er krav til mikroplast, og det er usynligt og ikke ophobes, så lægger man slet ikke mærke til det, blandt andet fordi der ikke bliver målt for det,« siger Kim Rindel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at sand og vatpinde tidligere er blevet opdaget som problemer, fordi det ophober sig eller bliver fanget i maskineriet.

Forskellige cremer og sæber bruger plasticstykker for at opnå en skrubbende effekt og nogle tandpastatyper bruger plaststykkerne som dekoration. Illustration: Schooner Adventuress / Flickr.

Læs også: Biologer slår alarm: Sild og muslinger er fyldt med plastaffald

Kim Rindel tilføjer, at mikroplast fra hudplejeprodukter er et nyt fænomen, der er opstået over de seneste 5-10 år. Tidligere har producenterne brugt naturlige ingredienser som kerner, salt eller stykker af muslinger til for eksempel at give hårde, skrubbende partikler i cremer.

I rensningsanlæg bliver spildevandet typisk til tre typer restprodukter. Først filtreres større dele fra spildevandet i et filter og sendes på forbrændingen. Herefter får en række forskellige tanke vandet til at udskille slam, der enten kan udnyttes som gødning i landbruget eller brændes. Endelig udledes det rensede vand til havet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I hvert af restprodukterne er der risiko for, at der udskilles plastic, som ellers udelukkende burde sendes på forbrændingen. Slammet fra netop Biofos' tre anlæg bliver brændt, men på hovedparten af de danske rensningsanlæg bliver slammet brugt i landbruget.

Det er dog stadig uvist, hvor stor en del af mikroplasten i det danske spildevand der ender på markerne, og hvor stor en del der ender i havet. Netop derfor deltager Biofos i undersøgelserne af mikroplast i spildevandet.

»Vi skal blandt andet bidrage med spildevandsprøver fra indløb og udløb for at finde ud af, hvordan plasticen opfører sig i anlæggene. Vi kan sagtens spekulere og lave teorier om det, men det er bedre at måle det,« siger Kim Rindel.

Læs også: Kemikalier fra mikroplastic i havet skader økosystemet

Hos brancheorganisationen Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, bekræfter kommunikationschef Karsten Bjørno, at rensningsanlæggene ikke tidligere har været opmærksomme på problemet.

»Det er ikke noget, man renser for i dag, og spørgsmålet er, om det er nødvendigt for os. Det skal undersøges, og i givet fald må man finde en ordning enten i lovgivningen eller hos producenterne. Det er endnu et eksempel på, at stofferne skal standses ved kilden, for i princippet kan vi rense spildevandet for nærmest alting,« siger han.

Danva arbejder nu sammen med lignende organisationer i EU gennem organisationen Eureau for at skabe et overblik over problemet.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. juni 2014 kl. 09:58

Og en af mine tanker er den om små plasticdele i produktet selv. Dvs kremer med plasticstykker i.

Ligesom det engang kom frem at der var små plasticstykker i is (Carte d'or hvis jeg husker rigtigt) Samt dette programhttps://www.dr.dk/DR1/kontant/2013/04/30121844.htm (det kan man vist ikke se mere)

I så fald, at der er plastic i kremer og mad og...... så er mit spørgsmål - hvad i h.... laver det der? Er det blot en måde at tjene flere penge på?

Det kan bekymre mig en del hvordan den slags påvirker mig

1
2. juni 2014 kl. 09:16

Det er fundet i fisk det er overalt på havbunden Hvad med de marker hvor det spredes så er det også i landbrugs produkter.og derved i os nye målinger viser at der findes 400 forskellige gifte i os mennesker.for bare 20år siden fandt man kun 15 til 20 giftstoffer kirkegårdene bliver snart til gift depoter med den mængde gift vi har i kroppen.