Mikrocomputerne er klar til at erobre hjemmet

10. maj 2013 kl. 10:153
Mikrocomputerne er klar til at erobre hjemmet
Illustration: BeagleBone.
For få hundrede kroner kan du nu få computere, der kan drive mediecenteret, styre ølgæringen eller ...
Artiklen er ældre end 30 dage

For under en gammeldags plovmand er det nu muligt at anskaffe en mikrocomputer med maksimal ydelse, der kan bruges til – ja, stort set lige, hvad man ønsker.

De små computere, der findes i forskellige varianter, er ikke ligefrem ‘plug and play’, men henvender sig til hobbyfolket, der gerne vil udforske mulighederne for at styre et eller andet, men ikke vil ofre en stor dyr bærbar computer på opgaven.

Fælles for de små og billige computere er, at de er udstyret med en strømbesparende processor med en clockfrekvens på omkring 1 GHz. Det er stort set det samme som i en moderne smartphone og rigeligt til at drive styresystemet Linux, som de også ofte er udstyret med.

Linux findes allerede i de fleste hjem, da moderne fladskærmsfjernsyn som regel styres af netop en Linux-kerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ser i øjeblikket en helt utrolig trend, hvor helt almindelige mennesker, som slet ikke har noget med softwareudvikling eller elektronik at gøre, kaster sig over udvikling af forskellige typer af automatisering. Baggrunden er jo, at det er blevet meget lettere, og for under 500 kroner kan man komme virkelig langt, så det er heller ikke noget, man behøver være bange for på den måde,« fortæller senior softwareudvikler i udviklingshuset Prevas Esben Haabendal.

Muligheden for at købe et board til for eksempel test af nye processorer eller udvikling af prototyper er langtfra ny, men ifølge Esben Haabendal er der med den seneste udvikling for alvor sket noget med prisen og ydeevnen på dette område. En af mulighederne i kategorien er Beaglebone Black:

»Med Beaglebone Black får man et virkelig stærkt board til prisen, som er udstyret med et hav af forbindelsesstik, så der næsten ingen grænser er for, hvad man kan bruge det til. Jeg har mødt nogen, der bruger et tilsvarende board i forbindelse med automatisering i hjemmet, hvor man gerne lige ville koble systemet til en webserver, og en anden har lavet en slags styringssystem til langtidsstegning – mulighederne er kun begrænset af fantasien,« siger han.

Booter på 10 sekunder

Esben Haabendal peger desuden på, at fordelen med udviklerboards fra Beagleboards er, at de kommer med en fuld produktliste med komponenter og gerber-filer (instruktionsfiler til printmontage), så det er muligt for eksempelvis en iværksætter at udvikle et nyt produkt og få det produceret med de samme komponenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I forhold til nogle af de andre boards, så er der her tale om en almindelig TI-processor, som man kan købe separat, hvor de andre boards har processorer, som slet ikke kan købes til low-volume-produktioner. Den TI-chip, der er anvendt på Beaglebone Black, kan derimod købes igennem de normale distributionskanaler,« siger han.

Beaglebone oplyser, at Linux-systemet kan boote på omkring 10 sekunder, og computeren kan i øvrigt tilsluttes både USB, micro SD og ethernet.

Esben Haabendal er ikke i tvivl om, at de nye muligheder vil få en helt ny type udviklere på banen, der hverken har en fortid inden for software eller elektronikudvikling.

»Vi har jo i årevis arbejdet med at gøre udvikling af embeddede systemer nemmere. Primært for at gøre det nemt for os selv, og nu kommer alle de frygtelig billige boards ind, og vi havde måske ikke lige set det komme, men med de to ting kombineret er der pludselig åbnet for, at masserne kan lave embeddede Linux-systemer,« siger han.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
10. maj 2013 kl. 21:08

Beaglebone processoren (AM3359) indeholder to små 32-bit RISC kerner (ud over Cortex-A8 kernen) i den såkaldte 'PRU' - Programmable Realtime Unit. Så rent hardware mæssigt er den der 'ekstra' Arduino på UDOO boardet lidt overflødig. At det så nok er op ad bakke at komme igang med at programmere PRU'en ifht. en Arduino er lidt en anden sag... :-)