Mikrobølger kan måle, om maden er sund

Forskere fra University of Manchester præsenterede sidste uge på konferencen Innovations in Food Technology i København en ny metode til måling af blandt andet fedt- og saltindhold i fødevarer.

Det er velkendt, at mikrobølgeovne ikke opvarmer alle type fødevarer lige hurtigt. Det fik ifølge en pressemeddelelse fra det britiske universitet forskerne til at se nærmere på, om mikrobølger også kan anvendes til at måle indholdet af blandt andet fiber, vand, salt og fedt i fødevarer.

På konferencen kunne professor Andrew Gibson fortælle, at der indtil videre er udført pilotstudier, hvor det er lykkedes at måle fiberindhold i spildprodukter fra bryggerier, fugtindhold i hvedekerner samt salt- og fedtindhold i færdigpakket kød i supermarkeder.

Ifølge Andrew Gibson skal der dog flere forsøg til for at finde ud af, præcis hvad mikrobølgesensorer kan anvendes til. Blandt andet skal det undersøges, nøjagtigt hvilke bølgelængder der er bedst til en præcis måling af forskellige ingredienser.

»Med forsøgene har vi bevist, at det er muligt at måle en lang ingredienser i færdige produkter, som tidligere har krævet, at en del af produktet blev sendt til en længerevarende analyse«, siger Andrew Gibson.

Forskerne håber at kunne udvikle måleinstrumenter, som ikke alene kan anvendes i laboratorier, men også direkte i produktionsmiljøer, hvilket vil være medvirkende til at reducere spild under fremstillingen.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra University of Manchester

Emner : Fødevarer