Mikrobølgeovn på 15.000 Watt fjerner jordforurening

Det ser ud som om jorden modtager en akupunkturbehandling.

Store nåle er stukket skråt ned i den hårde lerjord, og et virvar af rør snor sig rundt på grunden i Kokkedal i Nordsjælland, hvor der tidligere lå et tøjrenseri ved siden af.

Ingeniøren er med til starten på et forsøg på at rense jord med et princip, der minder om en kæmpestor mikrobølgeovn.

Læs også: Forurening dampes op med radiobølger

Kombinationen af renseri og utæt kloak plager grunden med klorerede opløsningsmidler, og efter at været blevet forsømt i en årrække, får grunden nu den helt store behandling.

»Vi sender radiobølger ned i jorden, og radioenergien afsættes som varme, som er det, vi er interesserede i. Varmen skal få opløsningsmidlerne til at dampe af, og så suger vi dem op,« siger geolog Lars Christian Larsen fra firmaet Orbicon Leif Hansen.

De op til 14 meter lange nåle, der er stukket ned i grunden, er antenner, der sender radiobølger af sted. Når radiobølgerne rammer vand- og lermolekyler i jorden, omsættes til varme.

Når jorden når op på omkring 90-100 grader C, fordamper de klorerede opløsningsmidler, der suges op gennem et hulrum i antennerne, og ind i beholdere med aktivt kul.

Lars Christian Larsen og kolleger samt tyske eksperter fra Helmholtz Centre for Environmental Research har brugt flere måneder på at klargøre udstyret, der er den første af sin slags herhjemme.

Derfor er der tale om danmarkspræmiere på den type anlæg. Ikke engang kraftig regn tager humøret fra gruppen, da sensorer i jorden senere på dagen viser, at temperaturen er steget - de fleste steder under et par grader, men et enkelt sted med helt op til otte.

Sluger 30.000 Watt

Lars Christian Larsen mener, at det spændende perspektiv ved radiobølger er, at jorden opvarmes mere ensartet, end ved andre metoder, fordi radiobølger let trænger igennem både tørre og våde jordarter.

»Når lige præcis denne her metode er sjov, er det især fordi, at det nok er den nemmeste måde at få en homogen varmefordeling i jorden på,« siger Lars Larsen og forklarer, hvorfor det er en fordel:

»Man kunne varme det hele helt vildt op, og så skulle forureningen nok forsvinde, men vi prøver at være meget bevidste om, hvor meget energi det må bruge. Vi vil gerne lave en metode, der bruger lige nøjagtig den energi, der er tilstrækkelig og ikke mere,« siger geologen.

Alligevel kræver det noget at varme jord op til kogepunktet med en forvokset mikrobølgeovn.

Radiosenderen, der er på størrelse med et mindre klædeskab, fodrer antennerne i jorden med radiobølger, men den store klods sluger 30.000 watt. Desværre når kun halvdelen af energien ned i jorden, så hvis forsøget viser sig i stand til at fjerne jordforureningen, er det i radiosenderen, der er et stort potentiale for forbedringer.

»Vi har et stort tab i radiosenderen. Hvis den var mere effektiv, var metoden meget mere effektiv, men det er den desværre ikke. Det der kommer ud af antennen, er omkring 50-60 procent af det, vi kommer ind. Men nye radiosendere har en energieffektivitet på 80 procent, så vi kan hente en masse der,« siger Lars Christian Larsen.

Mikrobølgeovn som supplement til dyppekogeren

I forvejen findes der forskellige metoder til jordrensning ved opvarmning.

Nogle metoder varmer jorden op ved hjælp af store dyppekogere, andre med skoldhed vanddamp, men også strøm sendes gennem jorden, hvorved modstanden i jorden skaber varmen.

Hos Region Hovedstaden, der finansierer projektet, håber projektleder Mads Terkelsen, at metoden kan blive endnu et værktøj til bekæmpelse af jordforurening.

For selvom der på grunden står to containere, proppet med udstyr, mere end en håndfuld 6-14 meter lange spyd stukket ned i jorden og et stort gitterbur - et faraday-bur, der afskærmer omgivelserne for radiobølger - er udstyret billigere og mere fleksibelt end andre metoder, lyder det fra projektlederen.

»Andre metoder kræver store og dyre apparater, og det håber vi, at vi delvist kan undgå her,« siger han.

Fidusen er samtidig - som opstillingen i Kokkedal også viser - at antennerne kan stikkes skråt ned i jorden.

På den måde kan radiobølgerne fjerne jordforurening under huse, hvor det typisk er vanskeligt at stille noget op, ud over at ringe efter en bulldozer og rive huset ned eller benytte meget komplicerede metoder.

Fordamper opløsningsmidlerne som forestillet, kører forsøget til et stykke efter sommerferien.

»Hvis det går efter planen, hører I fra os om fire måneder,« joker det dansk-tyske hold fra Orbicon Leif Hansen og Helmholtz Centre for Environmental Research.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ville være rart at få lidt konkrete informationer om økonomi samt sammenligning med andre metoders økonomi. Der kunne også være henvisninger til tidligere artikler om jordrens.

Istedet benyttes gigantiske tal som 15.000 Watt, som i øvrigt viser sig at være 30.000 watt - eller bare 30 kW - langt mindre end den normale motorstørrelse i en bil.

 • 0
 • 0

Med 'en håndfuld 6-14 m lange spyd' lyder det som noget i retning af 5-10000 m3 jord, der skal varmes op. Helt urealistisk med 30 kW ! Mon ikke der skulle stå 30 MW ?

 • 0
 • 0

Det lyder nu ikke helt urimeligt.

Min mikrobølgeovn der hjemme kan regnet i runde tal bringe 1 dl vand i kog på 1 minut ved at bruge 1kW .

Skalerer man det, burde 30kw i 4 måneder bringe ca 500000 m3 vand i kog. Så med bare 10000 m3 er der også plads til tab til omgivelserne.

 • 0
 • 0

10 dl / l 1000 l / m3 60 min / time 24 timer / døgn 120 døgn på 4 mdr Din mikrobølgeovn kan på 4 mdr opvarme: 60 * 24 * 120 = 172800 dl = 17,28 m3 Hvis du så opskalerer dine 1kW til 30kW, med samme virkningsgrad, kan du højst opvarme 518 m3 vand, og sikkert meget mindre, for med temperatur diff til omgivelser stigende til 80 gr. er der vel også et betydeligt tab over 4 mdr !?! Hvordan kommer du dog frem til 500000 m3 ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten