Mikrobølgepopcorn frikendt for skadelige fluorstoffer
Så er der igen frit slag for at svælge i popcorn poppet i mikrobølgeovnen.
En stribe forskere advarede ellers sidste år mod netop mikrobølgepopcorn, fordi DTU-kemiker Xenia Trier i en ph.d.-afhandling havde fundet store mængder polyfluorerede stoffer i en lang række emballager af pap og papir.
Fødevarestyrelsen ville ikke gribe ind, før det var undersøgt, om de polyfluorerede stoffer migrerer over i fødevarerne. Ifølge forskerne var risikoen størst for mikrobølgepopcorn, fordi de bliver opvarmet i emballagen.
Nu har Xenia Trier sammen med sine kolleger på DTU for Fødevarestyrelsen undersøgt 66 emballageprøver for afsmitning. Det får Fødevarestyrelsen til at frikende popcornene for enhver form for skadevirkning.
Læs også: Redaktionens favoritter: Mademballage af papir og pap er fyldt med miljøgift
63 af de 66 emballageprøver i den nye undersøgelse bliver fuldstændig frikendt. Tre havde en mindre afsmitning af stofferne til fødevarerne.
»De materialer, der indeholdt flest stoffer, blev udtaget til test af, hvor meget stofferne smittede af til fødevarerne,« siger Henrik Dammand Nielsen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen:
»Risikovurderingen frikendte dem fra at være sundhedsskadelige.«
10 af de 66 fødevareemballager havde et indhold, som i første omgang gav anledning til yderligere undersøgelser.
Derefter var det en type popcornpose, som havde en beskeden afgivelse og to prøver af kageemballage, henholdsvis pergamentpapir og kageform, viste en lidt større afsmitning. Men som sagt var det i så lille en grad, at der ifølge Fødevarestyrelsen ingen sundhedsfare er ved at spise produkterne fra emballagen.
Læs også: Fødevarestyrelsen om fluorstoffer: Nu går vi emballageindustriens dokumentation efter
»Vi vil fortsat holde øje med emballagerne ved kontrol, metodeudvikling og migrationstest. Og der er samtidig et arbejde i gang, som fokuserer på kombinationsproblematik, altså hvordan forskellige stoffer påvirker hinanden,« siger Henrik Dammand Nielsen.
Fluorstoffer i emballage beskytter mod fugt
De polyfluorerede stoffer er en gruppe vand- og fedtskyede molekyler, som optræder i en lang række produkter, herunder fødevareemballage af pap og papir.
De langkædede molekyler må ikke forveksles med fluor i tandpasta, men er ekstremt svært nedbrydelige kemikalier, som ophobes i blod, lever og nyrer.
PFC'erne, som stofferne forkortes, øger blandt andet risikoen for kronisk nyresygdom. De er mistænkt for at øge risikoen for nogle former for kræft og give lavere sædkvalitet. Danske forskere har desuden fastslået, at de påvirker immunforsvaret, så børnevaccinationer virker dårligere.
