Mikrobølge-kedel skal i fremtiden sørge for varme i stuen

Heat Wayv fremhæver det som en fordel ved deres mikrobølgekedler, at de kan kobles på de radiatorer, der er i hjemmene i forvejen. Illustration: Bigstock

Den første mikrobølgedrevne kedel til opvarmning af vand i private hjem har set dagens lys. Det skriver The Guardian.

Ifølge udviklerne, virksomheden Heat Wayv, kan kedlen på sigt blive et CO2-neutralt alternativ til gaskedler.

Læs også: 2020 var ren opvarmning: Der skal nås dobbelt så meget på klimaaftalerne i 2021

I Danmark har gasforbruget været stødt faldende i de seneste to årtier, og sidste år benyttede 374.000 danske husstande sig af gaskedler. I Storbritannien er gaskedler den mest udbredte varmekilde i private hjem.

Den nye mikrobølge-kedel kører på el og opvarmer vand, som efterfølgende pumpes ud til radiatorer, vandhaner, brusere og bade. Det forventes, at de første færdige kedler kan afprøves i private huse inden udgangen af 2022, og at de første kedler sættes til salg i 2024.

En kedel, der er velegnet til hjem med tre eller fire værelser, forventes at koste 3.500 pund, som svarer til i omegnen af 30.000 danske kroner. Det er omtrent samme pris som en gennemsnitlig gaskedel i Storbritannien. Den vil dog være dyrere i drift end en gaskedel, skriver The Guardian.

Kobles på eksisterende radiatorer

Kedlens elbelastning er nær den samme som en elektrisk ovn, og den opvarmer vand med en energieffektivitet på 84 procent. 12 procent af den varme, der går tabt, genbruges, oplyser Heat Wayv.

Kedlen kan kobles på de radiatorer, der er i hjemmene i forvejen.

»Det gode ved vores mikrobølgekedel er, at den er fuldkommen kompatibel med de eksisterende radiatorer i hjemmet,« siger Paul Atherton, der er en af stifterne af Heat Wayv, til The Guardian.

Et skridt mod 2050-mål

Storbritannien er en af de nationer, der har forpligtet sig til at blive CO2-neutrale inden 2050, og her kan overgangen til mikrobølgekedler være et skridt på vejen.

I dag står opvarmning med gas for omkring 14 procent af Storbritanniens udledning af drivhusgasser, og det betragtes som en af de største udfordringer i forhold til at nå CO2-målet.

Det forventes, at gaskedlerne vil blive forbudt ved nybyggerier fra 2025, og de forventes udfaset omkring 2035.

Læs også: Succes for varmpumper giver klager landet rundt

Udviklerne bag Heat Wayv oplyser til The Guardian, at de i første omgang netop vil henvende sig til dem, der skal bygge nye hjem efter 2025.

Også i Danmark sker der en udfasning af gasfyr og en udrulning af fjernvarme og varmepumper, og det forventes, at op mod 170.000 gasfyr er udskiftet i 2030.

Varmepumperne er effektive og billige i drift, men dyre at anskaffe sig og passer ikke til alle slags boliger. Brint spiller desuden en rolle i udfasningen af gas, og EU-Kommissionen har for nylig udviklet en brintstrategi for medlemslandene.

De fleste eksperter peger dog på, at brint primært vil egne sig til industri og transport, og at udbuddet af brint fremstillet ved hjælp af vedvarende energikilder vil være både dyrt og begrænset.

The Guardian har været i kontakt med en række eksperter på området, der udtaler, at mikrobølgekedlen synes troværdig, men at kedlen, hvis den udbredes, vil øge belastningen på det britiske elnet, som i forvejen er belastet. Boligejere, der vil installere mikrobølgekedlen, kan desuden blive nødt til at opgradere deres hovedsikringer.

Der blev i 1996 indgivet et patent på mikrobølgedrevne kedler i USA , men det er nu udløbet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det en Aprilsnar?

En mikrobølge kedel der bruger strøm til at opvarme centralvarme vandet, er vel bare et lidt kompliceret varmelegme i en vandvarmer.

Det CO2 fri og grønne islæt må vel afhænge lidt af hvad der generere strømmen?

At erstatte UKs gasnet til bolig opvarmning, kræver vel en kraftig udbygning af elnettet, hvis det skal udfase energien fra de mange kubikkilometer gas der bliver brændt af i dag?

Er I sikre på at dette ikke er en spøg?

 • 98
 • 0

Har jeg eller journalisten tabt hovedet? Jeg kan slet ikke få noget meningsfyldt ud af artiklen? Hvad driver mikrobølgerne? Hvad er fordelen fremfor alm elpatron? Er det ikke et urimeligt højt tab på 16% for at generere varme?

 • 93
 • 0

Er det en Aprilsnar?

Man skulle tro det, for det er da ualmindeligt tåbeligt at give 3500 pund for en elvandvarmer med lavere virkningsgrad end en tilsvarende til ca. 4000 kr fra Metro.

Herudover ville det nok være smartere at skrotte hele det forældede vandbårne system, som er håbløst at regulere, og i stedet bruge elradiatorer.

Er der ikke noget med at dette site kalder sig noget i retning af "Ingeniøren" - man kunne have sine tvivl.

 • 51
 • 2

Det er selvfølgelig ikke let for en journalist at forstå og vurdere tekniske artikler fra udlandet. Men det er måske grunden til at vi læser Ingeniøren og ikke de håbløse dagblade. Man kan jo også tænke over, hvorfor Ingeniørens medarbejdere er journalister og ikke ingeniører med et skrivekursus... I de gode gamle dage var der en stor forskel på folkebiblioteker og universitetsbiblioteker. Førstnævnte havde bibliotekarer, sidstnævnte havde faguddannede på kandidatniveau med en bibliotekar-efteruddannelse...

 • 30
 • 0

Herudover ville det nok være smartere at skrotte hele det forældede vandbårne system, som er håbløst at regulere, og i stedet bruge elradiatorer.

Hvad mener du med håbløst at regulere? Kan man få inteligente elradiatorer? alle dem jeg har set er on/off og uden komunikation mellem dem, hvor et vandbåren kan varme fuldt analogt, med alt mellem 0% og 100% ydelse og styres centralt eller med fjern følere. Vandbåren har også den fordel, at man kan dumpe flere 1000 watt i en radiator, hvor det bliver lidt besværligt, at gøre det samme i et el system. Hvis man ferie sænker temperaturen og alle elradiatorer starter på samme tid, bliver strømmen hurtigt voldsom, 10KW el radiator er noget sværre at håndtere, end 10-20KW gas.

 • 13
 • 6

Det kunne måske give mening til varmt brugsvand hvis det kun undgå legionella o.l. mener der var et firma på vejlekanten som lavede nogle decentrale units til sygehuse mm, men ellers lyder det som en avanceret elpatron, skulle næsten tro den er kommet lidt for tidlig ud i stedet for 1.april.

 • 8
 • 1

Jeg læser som regel mere kommentarerne end selve artiklerne, men med en 20-dage gammel luft/vand varmepumpe måtte jeg lige se hvad dette gik ud på.

Jeg må så konstatere at jeg nærmest var mere forvirret efter at ha’ læst artikel, end inden jeg startede.

 • 30
 • 0

Jeg må så konstatere at jeg nærmest var mere forvirret efter at ha’ læst artikel, end inden jeg startede.

Jeg kan på den anden side ikke se noget forvirrende...

Reelt set så er konceptet med at varme et hjem med -5˚C luft (via en varmepumpe) langt mere forvirrende end at varme vand op med microbølger - og vi kan desværre ikke montere varmepumper overalt bl.a. af støjhensyn.

Desuden er 96% total effektivitet i mine øjne ret godt.

 • 2
 • 38

Jeg må anbefale, at man læser den artikel på The Guardian, som ing.dk linker til. Så bliver man lidt klogere - eller i hvert fald forvirret på et højere niveau. Man kan også læse prducentens egen side: https://www.heatwayv.com/

Det er fortsat uklart for mig, hvorfor vandet skal opvarmes med mikrobølger fremfor et almindeligt varmelegeme. Indtrykket fra hjemmesiden og en google-søgning er, at dette er er fupnummer, som britiske journalister er bidt på - og som er dansk medie nu ukritisk viderebringer. Det bringer mindelser om brintpillen :)

 • 50
 • 0

Kan det tænkes at fordelen er at bruge den som en gennemstrømningsvandvarmer, der ikke kalker til? Måske kan man smide effekt ind i vand hurtigere end med elpatroner på denne måde. Det er i hvertfald ikke svært at tømme en Metrovandvarmer..

.. Men Thomas Pallesen har nok ret. Det er i hvert fald en tynd hjemmeside, og det giver ingen mening til centralvarme.

 • 10
 • 0

Kæmpe Trangia?

Firmaets eneste andet produkt er en 250 W batteridrevet solid state mikrobølge "krus"/"termoflaske" til opvarming af mad og drikke på vandreture. Det nye produkt er sådan set det samme - bare skaleret op med faktor 20 eller 40.

 • 11
 • 0

Der er et udbredt tabu mod direkte elvarme, så enhver metode til at gøre det kompliceret kan skjule fakta. Det der taler imod det er selvfølgelig, at det hverken er dyrt eller specielt kompliceret. Alle kender jo en mikrobølgeovn. Problemet med kalk kan være en fordel visse steder i landet.

 • 9
 • 1

I mit hus er der et 1971 500L Metro vandvarmer, som aldrig har været serviceret og fungere stadig perfekt. (selv glimlampen lyser stadig klart) ;) Så Kvaliteten var højt på Metro vandvarmere dengang. Og har endda hårdt vand (16dH) Vil nok sige at virkningsgraden er 100% da evt. spildvarme fra vandvarmeren går til at varme bryggerset op og køkken. :)

 • 19
 • 0

Der er ikke kalkproblemer ved opvarmning af radiatorvand. Det er jo det samme vand der cirkulerer rundt. Kan absolut ingen fordele se ved at bruge mikrobølger.

 • 31
 • 0

Øverst på Ing står der Teknologiens Mediehus, der havde et overskud på 1.988 i 2017 og et underskud på -239 i 2019.

Det hænger selvfølgelig ikke sammen med begrebet Plus, der i samme periode effektivt har lukket for seriøse deltagere udefra.

Og den manglende styring af den frie debat drejer den hurtigt ind på benægtelse af global opvarmning og atomkraft.

Det kan godt være, at man skal ansætte faguddannede journalister, men jeg er sikker på, at der findes ingeniører, der både kan og vil skrive.

Ing kunne blive stedet, som resten af pressen refererede til, når det drejer sig om fagområdet.

 • 28
 • 1

Når effektiviteten i et tilkalket varmelegeme i fx en varmtvandsbeholder falder, betyder det jo blot at man får færre kalorier afsat i vandet, fordi kalklaget virker isolerende. Returvandet i varmemediet vil så være varmere, og man mister ikke energi til et ukendt sted. Man får den bare ikke afsat, og det er uanset hvilken varmekilde man bruger.

 • 5
 • 6

Det er sådanne artikler der får mig til at spørge mig selv hvorfor det er nødvendigt for ing.dk at udsende to nyhedsbreve om dagen. Det er jo spild af både journalisternes og læsernes tid.

Ville ønske at journalisterne først publicerede en artikel når de forstod hvad den drejede sig om og hvad nyheden bestod i. Om nødvendigt ved at konsultere noget faglig kompetence.

 • 27
 • 0

Dyr måde at bruge EL på helt hen i vejret, I det mindste bør man se på en varmepumpe luft til vand og en beholder/buffer (hvis man ikke har en i forvejen). Det burde næsten være strafbart at bringe sådanne fup annonceringer. Laad os enedelig beholde det gode gasnet så det er klar til biaogas hvis det en gang bbliver lønsomt.

 • 11
 • 1

...på, hvordan de vil forhindre gentagelser, ville være på sin plads. (Hint: Se f.eks. på hvordan New Scientist laver videnskabsjournalistik).

Hvis det her var et abonnement, ville jeg overveje det alvorligt. Men da jeg er IDA-medlem, er mit "abonnement" uopsigeligt. I hvert fald udgiftsdelen.

 • 13
 • 0

Kan man få inteligente elradiatorer? alle dem jeg har set er on/off og uden komunikation mellem dem, hvor et vandbåren kan varme fuldt analogt, med alt mellem 0% og 100% ydelse og styres centralt eller med fjern følere.

El er utroligt let at styre, i modsætning til ventiler.

Og radiatorens indbyggede termostat er ligegyldig, da man skal styre på rummet - og det kan gøres meget præcis med el - der er sådan set ikke nogen grund til at bruge en radiatorventil i fimsestilling, det kan håndteres med en langsom pulsstyring.

Vandbåren har også den fordel, at man kan dumpe flere 1000 watt i en radiator, hvor det bliver lidt besværligt, at gøre det samme i et el system.

A hva ba?

En 2kW radiator er ca. 90 x 140 cm, i to lag - tænk jeg tror en elradiator som kan kaste 2 kW af sig er en del mindre.

Hvis man ferie sænker temperaturen og alle elradiatorer starter på samme tid, bliver strømmen hurtigt voldsom, 10KW el radiator er noget sværre at håndtere, end 10-20KW gas.

Hvorfor det?

Hvis man har sat en 11kW gruppe af til varme er det ikke noget problem at håndtere - og så kan man jo, da det er meget nemmere at styre, bare sætte det til at tænde lidt før, hvis man ikke vil brage den fulde effekt af.

Og læg i øvrigt mærke til, at hvis vi forholder os til den der snake-oil dims artiklen omtaler, så mener de at den skal bruges til nybyggeri, hvor man under ingen omstændigheder har behov for at brøle så stor en effekt af (og en 10kW magnatron er lidt af en basse, som jeg meget nødigt ville have inden for mine døre).

 • 11
 • 2

Dyr måde at bruge EL på helt hen i vejret

Det er kun dyrt fordi el brandbeskattes herhjemme (om end det går den rigtige vej).

Med mere og mere VE er der intet odiøst i direkte elopvarmning - man kan så diskutere om man synes en merpris på flere hundrede tusinde for at plaste huset til med ufleksible radiatorer og pumpe vand rundt, i stedet for at bruge elpaneler, er en god investering.

 • 3
 • 1

Et moderne Holman lokomotiv

Det er ikke første gang nogen har forsøgt sig med "super teknik" til at trække penge ud af investorer: http://douglas-self.com/MUSEUM/LOCOLOCO/ho...

Nu vi er ved mikrobølger, så var der vist i 70'erne nogen der mente at man kunne opvarme stuerne med mikrobølger direkte. En magnetron i hvert rum... Så bliver kaffen heller ikke kold, mens den kolde cola - hvis den skal forblive kold - helst skal drikkes direkte af dåsen.

 • 6
 • 0

Kalk er ikke relevant i et lukket system.

Men det er ikke et lukket system - det skal levere både varmt vand og opvarmning.

En stor modstand - ja de slides ellers ville de nok ikke brænde af (jeg har udskiftet adskillige varmelægemer både i vandvarmere og vaskemaskiner) og ja gamle Metro vandvarmere holder utroligt godt - det ændrer dog ikke på det at en elvandvarmer spilder el efterhånden som der gror et isolerende kalklag på varmelægmet og det er med til også at afkorte varmelægmets levetid da det ikke bliver kølet nok ned af vandet.

Jeg menes ikke at jeg har set "Magnetron" nævnt nogen steder i beskrivelsen men i øvrigt holder magnetroner forholdsvis godt - man har ikke skiftet radarer på skibe hvert 3. år vel ?

 • 2
 • 9

Men det er ikke et lukket system - det skal levere både varmt vand og opvarmning.

Du er nødt til at holde det som separate kredse, enten med varmeveksler (spiral) eller to helt separate enheder.

Og fsva. den del der har med opvarmning at gøre, så er det et lukket kredsløb.

det ændrer dog ikke på det at en elvandvarmer spilder el efterhånden som der gror et isolerende kalklag på varmelægmet og det er med til også at afkorte varmelægmets levetid da det ikke bliver kølet nok ned af vandet.

Igen, det har kun noget med brugsvand at gøre.

I dette scenarie er det eneste rigtige at splitte de to dele helt ad, også aht. lastfordeling.

Jeg menes ikke at jeg har set "Magnetron" nævnt nogen steder i beskrivelsen men i øvrigt holder magnetroner forholdsvis godt - man har ikke skiftet radarer på skibe hvert 3. år vel ?

Øhhh, kender du andre måder at lave microbølgeopvarming på?

Og nej man skifter ikke radarer på skibe hvert tredje år, men en almindelig radar afsætter så sandelig heller ikke 10kW (svarende til 10-15 mikrobølgeovne!) i længere tid.

Dette "produkt" er og bliver ren snake-oil!

 • 12
 • 0

Ja, nu er der kun små to uger til 1. april, men man skulle tro, kalenderen således var på "forkant".

Det lyder næsten som virksomheden Waturu, der har skaffet millioner på børsen ved at promovere et koncept der basalt set går på at bruge vand som varmelegeme, og således har præcis den samme virkningsgrad som en elpatron. Men virksomheden oplyser at de kan spare op til 85% af energiforbruget. "Verden vil bedrages ..."

 • 14
 • 0

El er utroligt let at styre, i modsætning til ventiler.

Kan du finde et samlet system der kan styre elradiatorer i et helt hus?

Jeg kan købe et system med vand ventiler til 20 radiatorer i dag, hvis jeg ville. Kan ikke finde et tilsvarende system til el.

der er sådan set ikke nogen grund til at bruge en radiatorventil i fimsestilling, det kan håndteres med en langsom pulsstyring.

Hvorfor ikke bruge Fimsestillingen på vand ventiler, når muligheden er der? der er ingen grund til at køre en radiator full on, full off.

Jeg har 2 stk 250 x 50, 2 lags. Dem har jeg regnet til omkring 6kW tilsvarende i el. Resten er lidt mindre, men jeg når op på 10kW i det hele + en 3-5kW elpatron til varmvand. Har planer om at sætte en gratis 1.8m tripple op i garagen, med fjernstyring på og mulighed for at tvangs åbne ventilen, hvis Sol vand varmeren koger over, heller ikke det er noget problem at styre. Findes der el styringer der kan håndtere noget der ligner 15KW elvarme?

En sådan løsning kræver en komplet udskiftning af min eltavle og nok også hele resten af vejen hen til vej eltavlen, hvis jeg nogensinde bare tænker på, at ville have en elbil også.

Hvorfor det?

Hvis man har sat en 11kW gruppe af til varme er det ikke noget problem at håndtere - og så kan man jo, da det er meget nemmere at styre, bare sætte det til at tænde lidt før, hvis man ikke vil brage den fulde effekt af.

Snakker vi nu om Fimsestillingen på elradiatorer nu? eller skal styringen koble radiatorer ind og ud skiftevis, for at holde sig under 11kW? Hvis man kører pulsbrede på 11kW el, så blinker det meste af nabolaget med vil jeg tro.

 • 2
 • 6

1W ind i en varmtvandsbeholder giver 1W til opvarmning af vandet - hvor skulle resten af energien forsvinde hen?

Tilkalkning af et varmelegeme reducerer varmeafgivelsen fra varmelegemet - men spiser ikke kalorier.

Mikrobølgeopvarmning af radiator vand giver notorisk lavere effektivitet, ved rumopvarmning - end direkte dypkogere i systemet.

 • 18
 • 0

Kan du finde et samlet system der kan styre elradiatorer i et helt hus?

Det tog mig ca. 15 sekunder at finde dette:

https://www.greenline.dk/elartikler/elradi...

Jeg aner ikke om hvorvidt det er et godt produkt eller ej, men jeg kan bare forholde mig til at der er tonsvis af elradiatorer der kan styres trådløst, og der er sikkert også, hvis man bare vil gøre sig et minumum af umage, adskillige styringsmuligheder.

I mit eget tilfælde ville jeg nok bare selv lave styringen.

Jeg kan købe et system med vand ventiler til 20 radiatorer i dag, hvis jeg ville. Kan ikke finde et tilsvarende system til el.

Det er også svært at søge på internettet.

Hvorfor ikke bruge Fimsestillingen på vand ventiler, når muligheden er der? der er ingen grund til at køre en radiator full on, full off.

Nej, men det er bare ikke nogen speciel præcis måde at styre på, da den rigtig måde vil være at måle på både fremløb og retur for hver radiator, for dermed at få den bedste afkøling, samtidig med man forholder sig til rumtemperaturen - det kan en simpel termostat bare ikke.

Men ret irrelevant, da jeg mener vi skal bruge elradiatorer i stedet - det frigør også ret så meget plads i rummet, og kan flyttes hvis det er uhensigtsmæssigt i forhold til møblering.

Jeg har 2 stk 250 x 50, 2 lags.

En typisk tolagsradiator i den størrelse kan afgive en effekt på omkring 2400W ved en fremløbstemperatur på 70° og en retur på 40°.

Så du kan samlet få omkring 5kW ved at beslaglægge 5 meter væg - det fylder en del mindre med el.

Findes der el styringer der kan håndtere noget der ligner 15KW elvarme?

Hvorfor i alverden skulle man styre 15kW - det giver jo ingen mening.

Hvis man kører pulsbrede på 11kW el, så blinker det meste af nabolaget med vil jeg tro.

Tro hører hjemme i en kirke - derudover, så brager man ikke samtlige radiatorer til og fra synkront (og en intelligent styring kan sagtens styre at lave lastfordeling).

Herudover, så vil man i et moderne hus overhovedet ikke have behov for så meget, plus at man typisk vil lave det som gulvvarme, og så eventuelt supplere med ganske få radiatorer.

 • 8
 • 2

Omkring starten af 70'erne og ind i 80'erne producerede Philips i Holland nogle store magnetroner på 2,5 kW / 2,45 GHz (CW) til brug i limmaskiner i møbelfabrikker. Det var en ret så stor komponent + strømforsyningen var ligeså og levetiden på denne var omkring 5-6000 timer med en pris på ca. 10.000 kr. i vore dages penge.

Et Metro-varmelegeme på 3 kW kan holde i ca. 5-6 år i en f.eks. 55 liters vandvarmer og koster ca. 750 kr.

 • 8
 • 0

Det tog mig ca. 15 sekunder at finde dette:

https://www.greenline.dk/elartikler/elradi...

Jeg aner ikke om hvorvidt det er et godt produkt eller ej, men jeg kan bare forholde mig til at der er tonsvis af elradiatorer der kan styres trådløst, og der er sikkert også, hvis man bare vil gøre sig et minumum af umage, adskillige styringsmuligheder.

Når jeg skriver "tror", får jeg at vide, at jeg kan tro i kirken, men du må gerne fuldstendig ubegrundet skrive, at der findes adskillege styringsmodeller på internettet, som jeg bare kan købe og som er klart bedre end et vandbårent system. Når jeg så slår det system op der linkes til, er deres App på noget der ligner beta stadiet. Når man direkte spørger kunde service, om hvor mange enheder man kan koble på af gangen, og om der er en form for intilligens, der forhindrer systemet i at tænde alle radiatorerne på en gang. Svarer de at det er for teknisk at forklare i en email, men de er klar til en telefon samtale istedet, min erfaring siger at det er en kendt taktik til at vejlede, uden nogen form for bindende beviser, hvis der opstår problemer.

Jeg tør ikke at ofre, det der ligner et års forbrug af gas, på radiator wifi modtagere, styring og rumfølere (radiator og el gulvvarme enheder ikke inkluderet), fordi du mener at el radiatorer altid er overlegne og at jeg bare kan søge 15 sekunder på google og læg i kurv.

Men ret irrelevant, da jeg mener vi skal bruge elradiatorer i stedet - det frigør også ret så meget plads i rummet, og kan flyttes hvis det er uhensigtsmæssigt i forhold til møblering.

Du kan ikke bare flytte en 2.4kW elradiator rundt i rummet, som det passer dig. Den skal have sin egen 240V 10A forbindelse, ubrugte tomrør og gemte el dåser i vægen er stadig et sjældent syn i de fleste huse, for det meste skal der også males, efter sådan en ommøblering.

 • 3
 • 3

Når jeg så slår det system op der linkes til, er deres App på noget der ligner beta stadiet.

Som sagt, det var det første, det bedste jeg kunne finde ved bare 15 sekunders søgning, og som jeg også sagde, jeg har ingen holdning til om hvorvidt det er godt eller skidt.

Og der er adskillige andre systemer, og en ingeniør kan vel nok finde ud af at lave en smule hjemmearbejde.

Jeg tør ikke at ofre, det der ligner et års forbrug af gas, på radiator wifi modtagere, styring og rumfølere (radiator og el gulvvarme enheder ikke inkluderet), fordi du mener at el radiatorer altid er overlegne og at jeg bare kan søge 15 sekunder på google og læg i kurv.

Efter sigende lever vi i et frit land, og jeg har ikke sagt at du skal gøre hint eller dette, du gør hvad du er bedst tilfreds med.

Og hvis du har et velfungerende varmtvandssystem, så er der da ingen grund til at fjerne det.

Du kan ikke bare flytte en 2.4kW elradiator rundt i rummet, som det passer dig. Den skal have sin egen 240V 10A forbindelse, ubrugte tomrør og gemte el dåser i vægen er stadig et sjældent syn i de fleste huse, for det meste skal der også males, efter sådan en ommøblering.

Nu vil jeg nok mene at man fordeler på flere 1kW elradiatorer, men lad så det ligge.

Der er stadig en ledning på en elradiator, så den kan sagtens flyttes en meter eller to til den ene eller den anden side, hvorimod en vandradiator må man leve med hvor er - og når man så ser hvor hjernedødt de er placeret i nybyggeri med gulv-til-loft vinduer, så kunne man godt tænke sig lidt fleksibilitet.

Og som jeg også siger, hvis huset er bare BR08 eller bedre, så er der slet ikke behov for de voldsomme effekter som du bliver ved med at bringe til torvs.

 • 4
 • 2

Og som jeg også siger, hvis huset er bare BR08 eller bedre, så er der slet ikke behov for de voldsomme effekter som du bliver ved med at bringe til torvs.

Jeg har fået at vide at jeg ikke må "tro" herinde, men jeg prøver at formode istedet, fordi jeg er ikke bygningsingenør eller arkitekt: Det ser ud til at kun 2% af husene, i de byer i min omkreds, er nyere end BR08 rapporten. Mit hus er det nyeste på gaden og det er fra 1980.

Lad os bare være flink og sige at, husejerne har været gode til at energi renovere, så måske 20% af husene her, overholder de energi regler, som BR08 husene har. Der går nok 15 år før halvdelen af husene overholder energi krav fra 2008.

 • 4
 • 3

Lad os bare være flink og sige at, husejerne har været gode til at energi renovere, så måske 20% af husene her, overholder de energi regler, som BR08 husene har. Der går nok 15 år før halvdelen af husene overholder energi krav fra 2008.

Fair, nok - og hvis de allerede er udstyret med anden opvarmning er der jo, som jeg også har sagt, ingen grund til at udskifte det.

Men nu var udgangspunktet jo sådan set snake-oil dimsen, som de forestiller sig at bruge i nybyggeri - og der giver det ingen mening i forhold til bare at bruge elradiatorer.

 • 2
 • 1

Jeg menes ikke at jeg har set "Magnetron" nævnt nogen steder i beskrivelsen men i øvrigt holder magnetroner forholdsvis godt - man har ikke skiftet radarer på skibe hvert 3. år vel ?

Øhhh, kender du andre måder at lave microbølgeopvarming på?

Øhhh, ja, der er adskillige. For at citere wiki: "Low-power microwave sources use solid-state devices such as the field-effect transistor (at least at lower frequencies), tunnel diodes, Gunn diodes, and IMPATT diodes".

Og mange gange "low power" kan blive til "high power"

Faktisk står der i den artikel, der er linket til: "has 10 metres of pipe coiled inside, which is heated at multiple points along its length. The microwaves are produced by solid state components, which can be tuned specifically to heat water and better targeted than the magnetrons used in microwave ovens".

Det tolker jeg sådan, at der anvendes en lang række halvlederkomponenter på et 10 meter varmelegeme til at opvarme vandet i en varmtvandsbeholder.

Jeg har ingen anelse om, hvad fordelen ved det skal være - hvis der overhovedet er én - men hvis ret skal være ret, så bør teknologien kritiseres på det korrekte grundlag - ikke på forkerte antagelser.

 • 1
 • 0

Det er ikke aprilsnar.

Det er the Guardian avisen,

og den er altid kilden til alle internationale nyheder der bliver publiceret i de stats støttede danske medier. Så det er sikkert og vist at informationen er 100% pålidelig.

Og det siger noget om at danske statstøttede medier er lannnnnngt ude på overdrevet med fake news.

 • 2
 • 7

Hvorfor ville den ikke det? Det er selve opvarmningen af vandet der gør at kalken udskilles. Det sætter sig så bare på en anden flade.

Korrekt, men der kan være en forskel. Traditionelle varmelegemer brænder af ved tilkalkning, fordi kalken isolerer, så temperaturen inde i et tilkalket varmelegeme med tiden stiger, og det fremprovokerer til slut en kortslutning.

Muligvis - og det er ikke en kendsgerning, jeg har undersøgt - vil halvlederkomponenter ikke være lige så udsatte for at fejle ved tilkalkning. Kalken vil - ligesom et keramikkrus i en mikrobølgeovn - ikke opvarmes af mikrobølgerne, som primært spiller sammen med vandmolekyler. Samtidig kan det måske også gøre en forskel, at effekten primært afsættes direkte i det strømmende vand og ikke via varmeledning fra overfladen af et traditionelt varmelegeme.

 • 0
 • 0

Traditionelle varmelegemer brænder af ved tilkalkning, fordi kalken isolerer, så temperaturen inde i et tilkalket varmelegeme med tiden stiger, og det fremprovokerer til slut en kortslutning.

Min erfaring med Metro vandvarmere er at vi taler over ti år - og et nyt koster ca. 750kr, og er ret så nemt at skifte.

Derudover, som tidligere sagt, det er ikke noget problem hvis vi taler et lukket system til rumopvarmning.

 • 3
 • 1

Varmepumperne er effektive og billige i drift, men dyre at anskaffe sig og passer ikke til alle slags boliger. Brint spiller desuden en rolle i udfasningen af gas, og EU-Kommissionen har for nylig udviklet en brintstrategi for medlemslandene.

De fleste eksperter peger dog på, at brint primært vil egne sig til industri og transport, og at udbuddet af brint fremstillet ved hjælp af vedvarende energikilder vil være både dyrt og begrænset

sådan stlle og roligt, hvad forventes økonomien at være i et sådant system.

 • 2
 • 0

sådan stlle og roligt, hvad forventes økonomien at være i et sådant system.

Det står sådan set i artiklen:

"It says a unit suitable for a three- or four-bedroom home would cost about £3,500, the same as an equivalent gas boiler."

Derefter følger naturligvis et regnestykke, som omfatter prisen på en varmepumpe eller direkte elopvarmning, elprisen, vedligehold m.v.

Hertil kommer de fysiske rammer - dimsen oplyses at være beregnet til at erstatte et gasfyr. Muligvis kan man klare sig med en mindre varmtvandsbeholder, hvis opvarmningen med mikrobølger går hurtigere end med en elpatron.

I Storbritannien bruger man i langt højere grad individuelle gasfyr i bygninger, hvor vi ville bruge fjernvarme. Så vidt jeg ved, er kun cirka ½ mio. boliger tilsluttet fjernvarme i et land med cirka 10 gange så mange indbygere som Danmark. Så der vil måske i eksisterende boliger (en varmepumpe på tredje sal kan være en udfordring) være et marked for en dims, der ikke fylder mere end et lille gasfyr.

Jeg tror, man skal passe lidt på med at vurdere fordele og ulemper alene på baggrund af forholdene i Danmark.

Jeg har i øvrigt stadigvæk ikke den ringeste idé om, hvorvidt er er tale om en god løsning eller ej (hvis den nogen sinde kommer på markedet).

 • 1
 • 7

Jeg har svært ved at se det fine i en elvandvarmer til 30.000 kr.

Det tror jeg gerne, at du har.

Men en gang i mellem (eller rettere altid) er det måske godt at se lidt væk fra fordommene. Det kan jo være, at det alligevel er en god løsning i nogle tilfælde.

Det er jo helt samme mønster som alle dem, der surt og fulde af fordomme udelukker elbiler på grund af langsom opladning, kort rækkevide, for høj pris, manglende trækkrog og alt muligt andet, som da bestemt altsammen er svagheder i forhold til ICE - men hvor de samme elbiler for mange andre er en virkeligt god løsning med større fordele end ulemper.

Eller dem som ser luft-luft varmepumper som det absolut eneste rigtige, fordi de er billige at installere, hvor andre hellere vil betale mere for at undgå støjen og det noget klumpede udseende i stuen.

Det er efter min mening meget, meget sjældent, at tekniske løsninger er entydigt dårlige eller gode for alle. Så der er da fint, hvis nogen tænker ud af boksen (som alle jo er så forhippede på at man skal - i det mindste så længe det harmonerer med egen mening). Så må markedet afgøre, om det bliver en succes eller ej. Men det er der mange debattører, der ikke kan indse.

 • 0
 • 13

Det tror jeg gerne, at du har.

Ok, kan du så forklare mig hvorfor man skal give ca. ti gange prisen for en elvandvarmer bare fordi den er baseret på snake-oil (og husk på det er ikke en varmepumpe eller lignende, så der kommer ikke mere varme ud af dimsen end hvad der nu proppes i af elektricitet.)?

Og hvis man endelig skal være lidt sølvpapirshattet, så er det da ikke lige det fedeste at have en 5-10kW mikrobølgekanon inden for husets vægge.

Dine andre stråmænd må stå for din egen regning.

 • 9
 • 2

k, kan du så forklare mig hvorfor man skal give ca. ti gange prisen for en elvandvarmer

Næ, hvorfor skulle jeg dog det. Jeg aner det ikke, hvad jeg da vist også har skrevet. Jeg har aldrig påstået, at det er en fantastisk idé, kun at jeg ikke vil afvise den uden at vide noget om den. Sådan er folk så forskellige i deres tilgang til nyt.

Jeg tror bare, at der kunne være en pointe, som du har overset i den rutinemæssige og tankeløse afvisning. Måske volumen af enheden, måske mulighed for at regulere med en mindre tidskonstant, regulering af effekt, måske et aller andet i det engelsek bygningsreglement.

I øvrigt - hvor har du de 10 gange fra? En engelsk prisoversigt fra www.boilerguide.uk angiver et prisinterval fra cirka 1.000 GBP til 4.000 GBP for elektriske kedler til boligopvarmning. Så priserne er slet ikke så forskellige, som du slynger ud - slet ikke for den bedre kvalitet. Tog du bare helt ukritisk en eller anden dansk pris for en tilfældig vandvarmer? Det kunne se sådan ud.

 • 0
 • 10

en 30 liters 3,6kW Metro

Man må jo tage sig til hovedet. Du sammenligner en vandvarmer til brugsvand med en kedel til vandbåren boligopvarmning via radiatorer.

Metro-vandvarmeren har følgende beskrivelse: "Lille 30 liters vandvarmer fra Metro, der er velegnet til opvarmning af brugsvand til køkken, håndvask samt mindre brusebade". (opvarmingstider fra 10-55°C: 3,6 kW 400V = 26 min).

Hvordan klarer den opvarming af 100 kvadratmeter bolig i 10 graders frost? Hint: Der bliver ret koldt...

Så du sammenligner æbler og pærer - og du ved det åbenbart ikke engang selv. Hvor kommer det varme vand til radiatorerne fra i din - hmmm - løsning?

Og selv en 3,6kW mikrobølgedims som skal køre en stor del at tiden vil jeg meget nødigt have inden for dørene

Indkapslet i en metalbeholder fyldt med vand er det da ikke noget problem. Frygter du også 5G?

Du klamrer dig panisk til dit sidste høstrå, for for dig er det vigtigste åbenbart at "vinde" en debat.

Høstrå? Hedder det ikke halmstrå? Og jeg er ikke spor panisk, hvor ved du det fra - jævnfør ovenstående holder min argumentation jo noget bedre end din...

 • 0
 • 12

62m2 velisoleret sommerhus

Ok - og englændere bor i velisolerede sommerhuse på 62 kvadratmeter?

Engelske boliger er faktisk ret berygtede for deres dårlige isolering, og det er en engelsk løsning. Så lad mig docere videre og spørge, hvordan du mener, din løsning vil fungere i en bolig på det engelske marked, som den engelske løsning er beregnet til?

Æbler og pærer nok engang.

Så kan du ikke droppe den nedladende og arrogante doceren.

Næ. Snup en kiks, men du læser op på fakta.

 • 1
 • 10

Ok - og englændere bor i velisolerede sommerhuse på 62 kvadratmeter? Engelske boliger er faktisk ret berygtede for deres dårlige isolering, og det er en engelsk løsning.

Suk.

Jeg kunne sætte to vandvarme i parallel, eller jeg kunne gå op til en 6 eller 9kW vandvarmer, de er bare noget dyrere - men det er slet ikke det der er pointen.

Men du vil åbenbart polemisere, i stedet for at acceptere en løsning som rent faktisk fungerer, og som har gjort det i over 15år!

Og hvis vi så iøvrigt forholder os til "artiklen" igen, så havde man forestillet sig at dimsen skulle bruges i mindre lejligheder, og i nybyggeri - og selv om englænderne er verdensmestre i mærkelige Storm-P løsninger, så har de altså et bygningsreglement som stiller et isoleringskrav for nye huse som ligger mellem vores BR15 og BR20!

Så måske du skulle sætte dig ind i fakta, og hvor meget varme der bruges til opvarmning, og hvordan det kan produceres.

 • 8
 • 1

Jeg kunne sætte to vandvarme i parallel, eller jeg kunne gå op til en 6 eller 9kW vandvarmer, de er bare noget dyrere

Ja, man kan gøre mange ting, som bare gør det dyrere - og så bliver din prissammenligning jo ganske ukorrekt... Man kunne jo også købe en dedikeret elkedel, der er designet til at løse opgaven, til samme pris som dimsen.

Hvis du vil sammenligne priser, skal det være for udstyr, der udfører den samme funktion. Det troede jeg var almindelig viden, men det er det så ikke.

 • 0
 • 13

jævnfør ovenstående holder min argumentation jo noget bedre end din...

Nej, det er det rene vrøvl, så måske skulle du, som Christian Nobel skriver, droppe den nedladende og arrogante doceren!

Det handler om effekt - intet andet! Om den effekt, der er nødvendigt for at opvarme et hus, så kommer fra et varmelegeme, fra en mikrobølgekedel, fra et gasfyr eller noget helt andet er i den sammenhæng hamrende ligegyldigt, og 3,6 kW rækker faktisk til ganske mange m2, hvis huset er velisoleret.

Jeg har foretaget adskillige computersimuleringer af termiske forhold i både elektronik og huse vha. netværksanalyseprogrammer for elektronik (NAP2 og LTSpice), og her simulerer man enhver tilført effekt med en strøm - uanset om den effekt så kommer fra solindstråling.

Og selv en 3,6kW mikrobølgedims som skal køre en stor del at tiden vil jeg meget nødigt have inden for dørene.

Også dette udsagn fra Christian er jeg helt enig i. Det handler om sund fornuft og fejlsikkerhed. Jeg arbejder p.t. på et nyt smart-house system ( http://max-i.org/green-smart-house-solutio... ), og her er én af grundidéerne netop at slippe af med så meget elektronik i tvivlsom (kineser)kvalitet, som muligt, og erstatte det af enkle, effektive og sikre løsninger, der heller ikke genererer unødig radiostøj.

 • 8
 • 3

Hvor mon den resterende effekt bliver af ?

"Kedlens elbelastning er nær den samme som en elektrisk ovn, og den opvarmer vand med en energieffektivitet på 84 procent. 12 procent af den varme, der går tabt, genbruges, oplyser Heat Wayv."

Mon det bliver til - varme ?

Ellers har de godt nok fat i noget !

 • 6
 • 0

Nej, det er det rene vrøvl, så måske skulle du, som Christian Nobel skriver, droppe den nedladende og arrogante doceren

Endnu et argument for at blive ved. Jeg har jo lært det af diverse faktafornægtere herinde. Fotonen længe leve.

3,6 kW rækker faktisk til ganske mange m2, hvis huset er velisoleret

Sikkert - det er jo også forbløffende mange huse, der klarer sig med 2-3 elradiatorer eller en varmepumpe på 1 kW elektrisk. Eller også er de fleste huse slet ikke så velisolerede.

eg arbejder p.t. på et nyt smart-house system

Hvilket heller aldrig bliver til noget.

 • 0
 • 9

Det handler om effekt - intet andet! Om den effekt, der er nødvendigt for at opvarme et hus, så kommer fra et varmelegeme, fra en mikrobølgekedel, fra et gasfyr eller noget helt andet er i den sammenhæng hamrende ligegyldigt

Ingen har vel påstået andet.

Jeg påstår imidlertid, at det ikke er fair at sammenligne prisen på lille elektrisk 30 liters vandvarmer for brugsvand fra Harald Nyborg med prisen på en væsentligt større elektrisk kedel til boligopvarmning. Det er ikke den samme opgave, de to produkter kan løse.

Og helt ærligt - vi kan ikke allesammen bare klare os med en vandvarmer til "små brusebade" som kilde til boligopvarmning, selv om du åbenbart mener det.

 • 1
 • 13

Endnu et argument for at blive ved. Jeg har jo lært det af diverse faktafornægtere herinde.

Jan det begynder at blive ret trættende det her - hvem er det der kan underbygge fakta med 15 års praktisk erfaring, dig eller mig (og nok sagde jeg velisoleret, hvilket i praksis betyder ca. BR98, så ikke prangende)?

Fotonen længe leve.

Ok, nu skal vores opvarmning også til at udsende lys.

Sikkert - det er jo også forbløffende mange huse, der klarer sig med 2-3 elradiatorer eller en varmepumpe på 1 kW elektrisk. Eller også er de fleste huse slet ikke så velisolerede.

Ok, så der er måske tale om et fatamogana, så mit hus er måske blevet opvarmet af kosmisk stråling?

Og som et kuriosum kan jeg fortælle at i vores ikke prangende isoleret 152m2, 1½ plans villa fra 1960, inficeret med fjernvarme, brugte vi i gennemsnit 100kWh i døgnet i januar 2010 (middeltemperatur -3.2 grader), maks døgnforbrug knap 150kWh - svarende til i gennemsnit godt 6kW per time!

Herudover taler jeg faktisk ikke om en HN vandvarmer, men en Metro.

 • 8
 • 0

Endnu et argument for at blive ved. Jeg har jo lært det af diverse faktafornægtere herinde. Fotonen længe leve.

Faktafornægtere? Fotonmodellen er så forvrøvlet og selvmodsigende, at ingen - heller ikke dig - er i standt til at forsvare den. Hvis du mener noget andet, så prøv, og jeg skal hurtigt få dig på andre tanker!

Jeg arbejder p.t. på et nyt smart-house system

Hvilket heller aldrig bliver til noget.

Hvad i alverden ved du om det? Lige så lidt som du åbenbart ved om termiske beregninger; men sjovt nok er det altid de helt tomme tønder, der buldrer mest!

Jeg påstår imidlertid, at det ikke er fair at sammenligne prisen på lille elektrisk 30 liters vandvarmer for brugsvand fra Harald Nyborg med prisen på en væsentligt større elektrisk kedel til boligopvarmning. Det er ikke den samme opgave, de to produkter kan løse.

Hvorfor er det ikke det? I eksemplet skal der afleveres 3,6 kW til systemet, og det er så ligegyldigt, om den effekt genereres af et billigt varmelegeme eller af en dyr mikrobølgegenerator. Udgiften til selve kedlen er naturligvis den samme i de to situationer.

Og helt ærligt - vi kan ikke allesammen bare klare os med en vandvarmer til "små brusebade" som kilde til boligopvarmning, selv om du åbenbart mener det.

Det har jeg aldrig påstået. Jeg har bare belært dig om, at 3,6 kW altså er 3,6 kW, uanset hvor effekten kommer fra.

Selvfølgelig er det ikke særlig klimavenligt at opvarme med hverken varmelegeme eller med mikrobølgekedel. Dog er virkningsgraden for en varmepumpe til generering af varmt brugsvand ikke særlig høj om vinteren, så her kan en løsning, hvor man pumper til 35-40 grader C, som passer med gulvvarme og radiatorer med aktiv konvektion, og så varmer det sidste stykke til 55-60 grader med et varmelegeme, godt give god mening - selv om sommeren, hvor man ikke har brug for opvarmning og derfor godt kan have overskudsenergi fra solpaneler, som så kan generere varmt brugsvand på en billig og pålidelig måde, som er væsentlig lettere at drosle ned end solfangere.

on det bliver til - varme

Ja, i det rum, hvor enheden er installeret - men ikke i radiatorsystemet.

Du har åbenbart stadig ikke fattet en brik af, hvad det hele går ud på. Al effekt, der afleveres inden for klimaskærmen, er i princippet OK - selv effekt fra glødelamper; men det er selvfølgelig ikke særlig hensigtsmæssigt at opvarme rum, hvor man ikke opholder sig, og det er netop ét af problemerne med mikrobølgekedelen. Hvis ikke spildeffekten på de vist nok 12 % også tilføres vandet, bruges den primært til at varme bryggerset op, hvorimod næsten 100 % af effekten fra et varmelegeme går de rigtige steder hen.

 • 7
 • 3

Selvfølgelig er det ikke særlig klimavenligt at opvarme med hverken varmelegeme eller med mikrobølgekedel.

Det kommer udelukkende an på hvordan elektriciteten tilvejebringes - hvis den kommer fra kernekraft (og nej, jeg har ikke tænkt mig en yderligere kernekraft diskussion, kun pointere at kernekraft ikke bidrager til den globale opvarmning) eller VE, så er der intet odiøst i at bruge ren elektricitet til opvarmning.

Og hvis man så har en stor buffer (eksempelvis 15 tons beton), så kan man sagtens styre varmeproduktionen uden om f.eks. kogespids.

 • 6
 • 1

Du har åbenbart stadig ikke fattet en brik af, hvad det hele går ud på. Al effekt, der afleveres inden for klimaskærmen

Ja, naturligvis - men det var ikke det, spørgsmålet gik på. Og de vandvarmere, jeg har lagt hånden på, har det med at være lune, så mon ikke der er et tab. Noget af det endda som infrarøde fotoner.

Spørgsmålet handlede om, hvorfor 100 procent af energien ikke nåede ud i radiatorvandet... Så gamle dreng, jeg fatter meget mere end dig.

I øvrigt mener jeg, at fotoner er relle, og at æterteorier er tågesnak.

 • 0
 • 8

Og de vandvarmere, jeg har lagt hånden på, har det med at være lune, så mon ikke der er et tab.

Hvad har det med sagen at gøre?

I øvrigt mener jeg, at fotoner er relle, og at æterteorier er tågesnak.

Ja, det gør du, men du kan bare ikke forsvare fotonmodellen, så for dig må det blive ren tro og dermed religion og ikke videnskab.

Hvis du mener noget andet, så prøv, og jeg skal hurtigt få dig på andre tanker!

Man skal aldrig diskutere med faktaresistente konspirationsteoretikere. Det er spild af godt liv.

Ja, det er "sjovt nok" det svar, man får hver eneste gang. I har pludselig ikke "lyst" eller "tid" til at svare, eller også vil I lige have svar på noget andet først! Hvorfor mon?

Om man tror på, at lys transmitteres med fotoner, eller at jorden er flad, kan i mine øjne komme ud på ét, og i modsætning til dig og andre ligesindede, har jeg noget at have mine synspunkter i!

 • 5
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten