Mighty Eagle kan det, Morpheus ikke kan

Illustration: Nasa

I denne uge lykkedes det en anden gruppe teknikere fra Nasa at foretage en vellykket flyvning med Mighty Eagle på Nasas Marshall Space Flight Center i Alabama.

Succesen skal ses i lyset af det mislykkede forsøg i sidste uge på Kennedy-rumcentret, hvor Nasas Morpheus-landingsfartøj gik op i flammer, da det styrtede ned få sekunder inde i den første prøveflyvning uden wire.

Mighty Eagle har været under udvikling på Marshall-rumcenteret i flere år og fløj første gang i 2011. Siden den sidste prøveflyvning i 2011 er fartøjet blevet opgraderet med nyt styresystem. Mighty Eagle er ligesom Morpheus et forsøg på at udvikle et 'grønt' landingsfartøj til asteroider og Mars. Det har tre landingsben og benytter brændstof, som består af 90 procent rent brintperoxid. Fartøjet er 1,2 meter højt, 2,4 meter i diameter og vejer 350 kg.

Læs også: Se Mighty Eagle lette

Til sammenligning er Morpheus-fartøjet på størrelse med en personbil og kan løfte 500 kg. Den benytter også en 'grøn' brændstofblanding, men bestående af flydende ilt og methan. Dette brændstof er billigere end almindeligt raketbrændstof, nemt at opbevare i rummet og kan på længere sigt udvindes andre steder i solsystemet.

Læs også: Fiasko for nyt landingsfartøj: Morpheus gik op i flammer

Denne runde af prøveflyvninger med Mighty Eagle vil fortsætte ind i september og omfatter to lodrette flyvninger og svævning i op til ti meters højde, samt to andre prøveflyvninger hvor fartøjet skal op i 30 meters højde, flyve sidelæns og lande igen ti meter borte. Afprøvninger skal vise, at konceptet kan benyttes til landinger på Månen, asteroider eller andre himmellegemer uden en atmosfære.

Ifølge projektleder Greg Chavers fra Marshall-rumcenteret vil afprøvninger være med til at vise, at denne teknologi kan benyttes ved fremtidige både bemandede og ubemandede missioner. Teknologien fra Mighty Eagle og Morpheus skal i første omgang benyttes til at udvikle en ny generation af små alsidige landingsrobotter til den videre udforskning af solsystemet.

Prototypen af Mighty Eagly er udviklet af teknikerne fra Marshall-rumcenteret i samarbejde med ingeniører fra Johns Hopkins Universitys Applied Physics Laboratory i Maryland.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse