Midtjyske transport-krejlere: Vi vil have rejsekort billigere

23. marts 2012 kl. 16:273
Skeptiske, midtjyske kommuner åbner for alligevel at indføre rejsekort. Men de vil have rabat fra leverandøren og vide, om de kan regne med flere passagerer til at betale regningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det elektroniske rejsekort kommer måske alligevel til Midtjylland. De midtjyske kommuner, som med Randers i spidsen tidligere sagde klart nej til at indføre rejsekort, fordi det er for dyrt, åbner nu døren på klem.

På et møde i sidste uge enedes alle kommunerne i Midtjylland sammen med den midtjyske region om, at rejsekort kan komme på tale. Men de vil have kortet billigere, så de bliver fri for at skære ned på busdriften.

Derfor har de pålagt Midttrafik at undersøge mulighed for at få rabat på rejsekort. Det gælder både driften og det udstyr, som skal sidde i de midtjyske busser.

Bestyrelsesformand Arne Lægaard (V) henviser til en rabat på 25 procent på kortlæserne og installationen af dem, som de øvrige trafikselskaber har fået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror på, at det kan være realistisk, at vi også får det,« siger han.

Rejsekort A/S: Alle skal betale samme pris

Rejsekort-direktør Bjørn Wahlsten lader ingen tvivl om, at midtjyderne ikke kan få driften af rejsekortet, altså selve transaktionsafgiften, billigere, uanset hvor mange krejler-evner de mobiliserer.
Konkurrencemyndighederne kræver nemlig, at Rejsekort A/S ikke diskriminerer. Det vil sige, at alle skal betale de samme priser.

Derimod tilbød leverandøren af de elektriske billetter, franske Thales, frem til 2009 en rabat på 23 millioner kroner til Midttrafik, hvis selskabet inden da meldte sig ind i rejsekort. Det var ifølge Bjørn Wahlsten at betragte som en storkøbsrabat, fordi Thales på den måde kunne koordinere produktion og installation af terminaler. Sydtrafik valgte dengang at gå med, mens Midttrafik stod over.

»Den mængderabat bliver sværere at opnå i dag. Hvis Midttrafiks tilslutning til rejsekortet betyder, at der skal afgives en særordre, så forventer jeg ikke, at vi kan få det til en lavere pris end den kontrakt, som vi har forhandlet med Eastwest (som ejes af Thales, red.). Men jeg vil naturligvis loyalt spørge Eastwest, om de vil sælge billigere,« siger Bjørn Wahlsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De midtjyske kommuner forsøger også på andre måder at slippe for ekstraregningen på 30 millioner kroner om året, som Midttrafik har regnet ud, at rejsekortet bliver dyrere end de nuværende klippekort.

Nu vil de have Midttrafik til at regne på, hvor mange flere passagerer rejsekort skal lokke ind i busserne, for at det kan betale for investeringen og de højere driftsudgifter.

»Vi tror på, at vi får en stigning i trafikken med rejskeort. Vi har ikke tidligere regnet på det, fordi vi ikke har villet love det, og vi har anvendt et forsigtighedsprincip. Erfaringerne med Hypercard viser, at jo nemmere det er at rejse, desto mere rejser man,« siger Arne Lægaard.

De midtjyske kommuner vil desuden vide, om det kan lade sig gøre at nøjes med rejsekort på nogle ruter eller indfase kortet gradvist.

Desuden vil de følge med i, hvordan det går med kortet på Sjælland og i Nordjylland, inden de holder et nyt møde om sagen i begyndelsen af 2013. Arne Lægaard understreger dog, at Midttrafik har givet det topprioritet at få undersøgt alle forhold omkring rejsekort, og at en beslutning om at indføre kortet kan blive truffet tidligere.

Bestyrelsen for Midttrafik har hele tiden gerne villet indføre rejsekort.

Dokumentation

Se bilag fra bestyrelsesmødet i Midttrafik

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. marts 2012 kl. 19:10

Nu vil jeg mene den offentlige transport fungerer noget bedre i Midtjylland, for ikke at glemte den er så billig, man næsten har lyst til at give lidt ekstra i forhold til København, hvor priserne er ekstremt høje.

2
24. marts 2012 kl. 12:23

Jeg vil slippe andre for at tjekke: Ja, de to artikler er skrevet af samme person. ;)

1
24. marts 2012 kl. 10:51

Folk fra midtjylland er krejlere, når de ikke vil skære i den offentlige transport, men fynboer http://ing.dk/artikel/127902-fynboer-vi-skaerer-ikke-ned-paa-busserne-for-at-faa-rejsekort med stort set samme udmelding taler kundernes sag i en David vs. Goliath-vinklet artikel.

Et lidt klodset eksempel på regionale fordomme. Jeg har svært ved at se formålet i at tale de folk ned, der er kritiske (med god grund) mod rejsekortet.