Midtjyske og syddanske SMV’er stikker af i kampen om støttemidler til avanceret produktion
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Midtjyske og syddanske SMV’er stikker af i kampen om støttemidler til avanceret produktion

Okholm Maskinfabrik i Tønder er en af de SMV'er, der tidligere har fået støtte af Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion. Okholm Maskinfabrik har i dag digitaliseret deres værdikæde og indført bl.a. tablets i produktionen. Illustration: Morten Vittrup Lund

Det er i høj grad fremstillingsvirksomheder fra Midtjylland, Sønderjylland og Fyn, som er løbet med pengene i Erhvervspartnerskabets anden ansøgningsrunde til projekter inden for avanceret produktion, der udløb i april.

Ud af 113 modtagne ansøgninger har 73 virksomheder fået tilsagn om støtte til enten potentialeanalyse (43) eller decideret teknologiimplementering i virksomheden (30).

Heraf stammer 49 af virksomhederne – godt og vel to tredjedele af modtagerfeltet – fra Region Midtjylland eller Region Syddanmark. Den suveræne topscorer er SMV’erne i Midtjylland, som tegner sig for 29 støttetildelinger.

Til sammenligning er der otte virksomheder i Region Hovedstaden, som har fået tilsagn om støtte.

Flest industrivirksomheder i Midtjylland

Er det så overraskende? Både ja og nej. Ser man på de senest tilgængelige tal fra Danmarks Statistik om antal virksomheder i de enkelte regioner (fra 2014), er der ikke overraskende klart flest CVR-registrerede virksomheder i Region Hovedstaden med 97.575 virksomheder. Det er klart flere end i både Region Midtjylland (68.316 virksomheder) og Region Syddanmark (61.074).

Kigger man mere specifikt på koncentrationen af industrivirksomheder, er den imidlertid klart højest i Region Midtjylland, hvor der er registreret 5.299 virksomheder inden for kategorien industri, råstofudvinding og forsyning. På andenpladsen følger Region Syddanmark med 4.740 virksomheder i den kategori.

Så set i dét lys er det måske ikke så overraskende igen, at det er de to regioner, der også scorer flest støttekroner i Erhvervspartnerskabet, som netop har til formål at styrke brugen af avanceret teknologi små og mellemstore produktionsvirksomheder.

Ny ansøgningsrunde til efteråret

Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion er et initiativ, der blev søsat af regeringen i 2016, og som hen over en periode på tre år har fået afsat 42 millioner kroner til at styrke automatiseringen og digitaliseringen i små og mellemstore virksomheder.

Produktionsvirksomheder med minimum fem ansatte kan søge om støtte til henholdsvis potentialeafklaring og teknologiimplementering inden for områder som robotter og automation, kvalitetskontrol, digitaliseret produktionsoptimering og avanceret materialeteknologi.

Datoer for næste ansøgningsrunde forventes offentliggjort til efteråret. Læs mere om Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion her.