Midnatssol og mørketid

Inuitternes tilværelse var under stærk påvirkning af vejrliget og de klimatiske forhold i landet, da hele deres eksistensgrundlag var baseret på ressourcer fra dyrelivet.

I Nordgrønland - dvs. fra Sisimiut og nord efter - fryser havet til om vinteren. Der er mørketid og midnatssol, som på hver sin måde har stor indvirkning på dagligdagen. Der falder meget mindre nedbør i nord end i syd, ligesom luftfugtigheden er mærkbart større i syd, hvor der falder langt mere sne om vinteren, og kulden til tider er mere bidende end i nord, hvor luften er mere "tør".

Muligheden for slædekørsel om vinteren i Nordgrønland giver en større forskel end umiddelbart antaget, da det blandt andet giver mulighed for fangstrejser på isen, hvor man i syd har mindre mulighed for fangst fra havet grundet kulden og hyppigere uro på havet med risiko for overisning og et mindre antal lyse timer i døgnet.

Hvor Nordgrønland har fastis om vinteren har Sydgrønland den såkaldte "storis" om sommeren, der kan være så voldsom, at den blokerer for al sejlads.

Storisen er den opbrudte fastis fra Grønlands østkyst, som kommer drivende med Golfstrømmen og runder sydspidsen og fortsætter op langs vestkysten til området omkring Paamiut (Frederikshåb).

Det hænder næsten årligt, at der nedlægges isbjørne i Sydgrønland, isbjørne som er kommet i drift med storisen fra østkysten og drevet om til vestkysten. Byen Nanortalik i Sydgrønland betyder da også "stedet med isbjørne".

Fem måneder uden Solen
Tager man Qaanaaq (Thule) i nord og vil man definere vinteren ud fra perioden, hvor man kan køre hundeslæde vil vinteren vare fra oktober til juni, hvorved man får en vinter på 9 måneder og sommer på 3 måneder, hvor man i Sydgrønland har februar og marts som de koldeste måneder.

Det er i Sydgrønland, der falder mest nedbør og ikke som de fleste forestiller sig i Nordgrønland. Det samme gør sig gældende med nordlys, som er mest forekommende i området omkring Paamiut og Nuuk og ikke i Nordgrønland, som betegnelsen kunne forlede til at tro.

Mørketiden er forbundet med mange skrøner - og især om forestillinger om konebytning og lyseslukningslege. I virkeligheden bød mørketiden på mange indendørs aktiviteter som fortælling af historier og lege.

Men det manglende lys til trods bød tiden også på fangstrejser efter føden, hvor man i stedet for landkending brugte stjernerne som vejvisere.

I Thule-distriktet strækker mørketiden sig for alvor over november, december og januar, hvor der døgnet rundt er bælgmørkt, i begge ender er en måned med "andenhåndslys", hvor der kan skimtes lys bag kimningen, dog uden at Solen kan ses direkte. Maj, juni og juli er perioden med midnatssol, hvor Solen slet ikke går ned.

En gammel tradition byder, at man i fælleskab går til fjelds, den dag Solen ses igen efter mørketiden. Her stiller man sig op på et passende sted og hilser Solen velkommen igen med sang og lege. I Qaanaaq står man med begge arme strakt ud og med håndfladerne vendt op, så man får størst mulig overflade belyst med de første solstråler.

Lyset giver hektisk aktivitet
Gensynet med solen efter mørketiden vækker altid glæde, men efter 3 måneders konstant solskin, glæder man sig også til perioden, hvor Solen både "står op" og "går ned", som er den korte periode, både før og efter mørke- og midnatssoltiden, hvor man oplever solnedgangens pragtfulde farver.

Man kan betegne juli og august som sommermånederne i de arktiske egne, hvor sidste del af juli og begyndelsen af august kan kaldes højsommertiden, hvor der lokalt kan være op til 20 graders varme. Sommertiden er perioden med lys, varme og myg og rejser.

Den lyse periode er en tid med megen aktivitet, hvor man dels nyder at kunne se horisonten igen - og ikke mindst at kunne drage mindre besværet på rejse og samle forråd.

Efteråret melder sin ankomst ved, at man om morgen ser, at fjeldtoppene i nattens løb har fået et fint lag nysne, som Solen op ad dagen smelter. Samtidig opleves luften renset og frisk, og de små vandpytter ses med et tyndt lag is over sig.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten