Microsoft tester firedagsuge i Japan

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Gladere medarbejdere er en næsten naturgiven effekt, når en arbejdsgiver tilbyder en firedagsuge med fuld løn. At det også fører til en øget produktivitet på 40 procent vil nok overraske de fleste.

Ikke desto mindre er det resultatet af et forsøg, som Microsoft Japan gennemførte i august i år som led i et projekt om work-life-balance.

Produktiviteten steg

De fem fredage i august kunne alle 2.300 medarbejdere nemlig holde fri uden at skulle gå ned i løn. Det skriver The Guardian.

Forsøget resulterede ifølge den britiske avis i mere effektive møder, gladere medarbejdere og altså en overraskende stor produktivitetsgevinst.

Det spiller måske også ind på arbejdsglæden, at alle medarbejdere modtog et tilskud på op mod 100.000 yen (godt 6.000 kroner) som en del af projektet.

Læs også: Efter to år med firedagesuge kommer de gamle vaner snigende

»Slap af og lær mere«

Ifølge The Guardian opfordrer topchef Takuya Hirano sine medarbejdere til at arbejde mindre, slappe af og lære mere, og skriver på virksomhedens hjemmeside:

»Jeg vil have medarbejderne til at tænke over og opleve, hvordan de kan nå samme resultater med 20 procent kortere arbejdstid.«

Kræver målrettet indsats

Allerede i januar 2017 indførte it-virksomheden IIH Nordic en firedagsuge efter samme mønster, som den japanske arbejdsplads nu har testet.

Her blev arbejdsglæden også ledsaget af øget vækst og omsætning, fortalte forfatter Pernille Garde Abildgaard i en artikel i Ingeniøren.

Læs også: Firedagesugen er kun toppen af isbjerget

Hun fulgte den danske arbejdsplads i et lille års tid og konkluderer, at det kræver en målrettet indsats, hvis man med en reduktion af arbejdsugen på 20 procent ikke i det lange løb skal give køb på vækst og omsætning.

Problemet er nemlig, at det kræver meget struktur, klare rammer og en restriktiv mødekultur, hvis ikke tiden skal klattes væk. Det er årsagen til, at ikke blot de nyansatte, men alle medarbejderen hos IIH Nordic med jævne mellemrum deltager i forløb, hvor de får genopfrisket rammer og værktøjer, så arbejdsmetoderne bliver tydelige for alle.

Elforbruget faldt

I Micorsofts japanske afdeling betød den kortere arbejdsuge også, at medarbejderne holdt 25 procent mindre fri i perioden, at elforbruget faldt med 23 procent og at medarbejdere printede 59 procent mindre papir. Og så var 92 procent af medarbejderne glade for den kortere arbejdsuge, fremgår det af artiklen.

Hvorvidt de skal nøjes med at glæde sig over de fem arbejdsfrie fredage, der var engang, eller om firedagsugen bliver en realitet, er endnu ikke besluttet. Der er heller ikke taget stilling til, om det skal afprøves andre steder i koncernen, fremgår det af et svar, som The Guardian har modtaget fra virksomheden.

Emner : Arbejdsmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Da min søn var lille, arbejdede jeg i en større finansiel IT-virksomhed, og søgte om at komme på deltid (30 timer om ugen). Min chef accepterede uden videre, med bemærkningen: "Fin ide. Vi får ca. lige så meget arbejde ud af dig som før, og skal kun betale 80 procent af lønnen for det".

Og jeg tror faktisk, at han fik ret. Den gode hr. Olsen var ikke helt dum :-)

/Bo

  • 4
  • 0

Det forekommer indlysende, at en sådan ændring vækker umiddelbar begejstring og øget korpsånd/produktivitet - det kan måske i nogen grad sammenlignes med de reformer, Jan Carlzon i 1980erne iværksatte i det dengang noget skrantende SAS ("Riv pyramiderne ned" mv.).

Det bliver så spændende at se, om det også i det lange løb vil lykkes Microsoft at holde dampen oppe!?

  • 0
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten