Microsoft og CSC kræver lavere skat for forskere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Microsoft og CSC kræver lavere skat for forskere

Hvis ikke de udenlandske forskere fritages for den danske indkomstskat, bliver det umuligt at tiltrække de bedste hjerner, og udviklingsafdelingerne rykker til lande med blidere skat, lyder det fra de to store it-virksomheder.

Beretningen fra Microsofts udviklingscenter i Vedbæk er ikke til at misforstå.
»I ni ud af ti tilfælde mister vi vores amerikanske it-eksperter inden der er gået tre år. Når de skal begynde at betale dansk indkomstskat forlader de Danmark for at fortsætte karrieren i et andet land,« fortæller Charlotte Mark.

Microsoft i Vedvæk har konstant mellem 25 og 40 ubesatte stillinger. Og efter som det danske uddannelsessystem producerer alt, alt for få it-eksperter er virksomheden fuldstændig afhængig af at kunne tiltrække udenlandske eksperter - medarbejderstaben i dag er sammensat af 40 forskellige nationaliteter.

Som så mange andre danske virksomheder benytter softwaregiganten den såkaldte forskerordning til at lokke udenlandske eksperter til Danmark.

Forskerordningen fritager den udenlandske ekspert for den høje danske indkomstskat og tilbyder i stedet en treårig periode med en lukrativ indkomstbeskatning på 25 procent.

Men i følge it-virksomhederne er den globale konkurrence om de skarpeste it-hjerner nu så intensiv, at den danske forskerordning har akut brug for en gennemgribende modernisering, hvis den for alvor skal være en hjælp for de eksperthungrende it-virksomheder.

Truende udflytning

Hvis ikke de udenlandske forskere fritages for den danske indkomstskat, bliver det umuligt at tiltrække de bedste hjerner, og udviklingsafdelingerne rykker til lande med blidere skat, lyder det fra de to store it-virksomheder.

Også en anden international it-gigant med store udviklingsaktiviteter i Danmark, CSC, efterlyser politisk handling.

»De store, multinationale it-virksomheder har mulighed for at placere deres udviklingsaktiviteter overalt på kloden. Adgangen til højt kvalificeret arbejdskraft er et af de helt afgørende elementer i beslutningen om, hvorvidt et udviklingsprojekt skal placeres i land X eller Y,« siger direktør i CSC, Fritjof Lind.
»Derfor frygter jeg, at hvis ikke forskerordningen eller lignende ordninger udbygges i den nærmeste fremtid, vil vi se, at en større og større del af interessant værdiskabende udviklingsarbejde i it-sektoren flyttes væk fra Danmark.«

Den vurdering er Charlotte Mark enig i.

»Microsofts topchef Steve Ballmer sagde under et tidligere besøg i Danmark, at Microsoft ikke havde nogle planer om at flytte udviklingscentret i Vedbæk til udlandet under forudsætning af, at man var i stand til at tiltrække den højt kvalificerede arbejdskraft, som der var brug for. Hvis Danmark for alvor vil være hjemsted for udviklingsaktiviteter på dette niveau, har vi altså brug for, at regeringen hjælper os med at skabe de rammer, som gør det muligt at tiltrække de bedste hjerner,« siger Charlotte Mark.

Reality check

Hvis ikke de udenlandske forskere fritages for den danske indkomstskat, bliver det umuligt at tiltrække de bedste hjerner, og udviklingsafdelingerne rykker til lande med blidere skat, lyder det fra de to store it-virksomheder.

I følge direktør i interesseorganisationen It Branchen, Jakob Lyngsø, giver forskerordningen anledning til "rigtig meget larm på kontoret".

»Virksomhederne er frustrerede over forskerordningen. Det første problem er, at de udenlandske eksperter har svært ved at se perspektivet i en karriere i Danmark, når den høje danske skat vil tvinge dem til at forlade landet igen inden tre år. Problemet er navnlig alvorligt for de små og mellemstore it-virksomheder, som ikke har et vidtforgrenet internationalt rekrutteringsnetværk at trække på,« siger Jakob Lyngsø.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, opfordrer forskningspolitisk chef, Jannik Linnemann, regeringen til at iværksætte et tjeck af ordningen, som han mener, er utidssvarende.

»Det er ikke længere kun en lille gruppe store virksomheder, som har brug for at tiltrække udenlandske eksperter - det er hele bredden i den videnstunge del af dansk erhvervsliv, og derfor bør Danmark bruge forskerordningen langt mere offensivt,« siger Jannik Linnemann.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så vil jeg til at være udlænding. Jeg er træt af at betale den danske marginalskat. Hvis man så kommer i den uheldige situation, at ens ægtefælle førtidspensioneres efter et voldsomt uheld, så trækker de lige 30% af vores løn i ægtefællens pension. Prøv selv at regne marginalskatten ud for personer der (uden egen skyld) rammes af socialkammeraternes misundelsespolitik. I Danmark er det forbudt at tjene mere end kassedamen. m.v.h.Niels

 • 0
 • 0

Helt ærligt. Det kan da ikke være meningen at videnstunge virksomheder skal have statsstøtte til at ansætte folk.Er det ikke mod EU-lovgivning hvis den udvides?. Det er da ikke længe siden at skibsværfterne måtte sige farvel til statsstøtte af den grund. Og det er jo ikke ligefrem fordi at man mangler penge, hvis man tjener så meget at man betaler mellem eller topskat. Desuden går flere og flere op i andre ting end lønnen når de skal vælge job. De penge der foreslås brugt på at tiltrække udenlandske eksperter. Burde istedet bruges på at højne uddannelsesstandarden herhjemme.

 • 0
 • 0

Ja, hr Jimmy Christiansen kunne godt trænge til at lære lidt om at regne, for der er ikke mange penge tilbage når man regner på marginalskatten. Men han er måske en af dem der har regnet på de sammenstyrtede tage der har været de sidste åringer. m.v.h.Niels Larsen

 • 0
 • 0

Jeg læste en artikkel for noget tid siden, der beskrev danmark som det mest tåbelige land i verden, til at opkræve skat. Mange andre lande, såsom tyskland, betalte mere skat - blot klagede folk ikke. Det skyldes, at erhvervslivet i Tyskland betaler større skat. Ialt, er tysklands samlede skattetryk større.Problemet er nok, at udenlandske forskere ikke forstår det danske skattesystem. De ved ikke, at virksomhederne sparer det i skat, som de får mindre udbetalt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten