Microsoft med i udvikling af billig pc til u-lande

Hvordan ville verden se ud, hvis de fire milliarder fattige, der bebor den, kunne tage del i interenettets velsignelser - kommunikation, information, læring og underholdning?

Kan man ikke som analfabet bruge e-mail, så brug voice-mail. Virker tekstbaseret hjælp ikke, så brug videobaseret.

Det er i hvert fald målsætningen for professor Raj Reddy fra Carnegie Mellon University, USA, der håber at kunne bygge bro mellem rig og fattig ved at lancere PCtvt - en trådløst opkoblet computer, som bygger på enkle grænseflader, skriver svenske NyTeknik.

Middelindkomsten i eksempelvis Indien er mindre end 4.000 kroner om året, men håbet er, at kunne producere computeren så billigt, at selv dette marked bliver attraktivt.

Underholdning til folket

Nøglen til satsningen er underholdning, for ifølge Raj Reddy er det noget, som selv meget fattige mennesker er villige til at betale for. Projektets visioner er dog større end det.

Tanken er at PCtvt også skal kunne give undervisning gennem TV, IP-telefoni og video-telefoni.

I november håber Raj Reddy at kunne installere de første 100 prototyper af computeren i Indien, og måske flera i andra lande. Det vil dog kræve mere bredbånd i udviklingslandene end i industrilandene, da store dele af informationsudvekslingen bliver lyd- og lysbaseret, påpeger flere forskere.

Men netop derfor forsøger man at udvikle digitale trådløse højhastighedsnetværk til udviklingslande på University of California i USA.