Microsoft-lobby aflivede vigtigt Open Source-møde

Verdens største softwareproducent Microsoft udfører indædt lobbyarbejde på nationalt og internationalt plan for at forhindre lovgivning, som vil kunne fremme anvendelsen af Open Source-software.

Det anfører Washington Post som årsagen til en aflysning af et møde, hvor Wipo, som har mere end 180 medlemslande, skulle diskutere, hvordan Open Source-software passer ind i ophavsretslige sammenhænge.

Microsofts lobbyarbejde startede ifølge Washington Post i juni, hvor en overraskende udtalelse fra Wipo optrådte i det naturvidenskabelige magasin Nature. Her udtalte en Wipo-repræsentant, at Wipo var fascineret af Open Source-bevægelsens vækst og hilste tanken om et møde tilegnet Open Source's placering i det ophavsretslige landskab velkommen.

Forslaget om et Open Source-møde i Wipo blev oprindeligt foreslået i et brev til organisationen fra 60 teknologer, økonomer og akademikere fra hele verden. Forslaget var ifølge Washington Post organiseret af James Love, som leder Consumer Project on Technology, et Ralph Nader tilknyttet projekt.

I henvendelsen til Wipo argumenterer Love og medunderskriverne for, at det indenfor nogle områder vil være gavnligt, hvis mindre restriktive ophavsretslove, patenter og varemærkebeskyttelser trådte i kraft. Det drejer sig navnlig om medicin og software, der benyttes til kritisk infrastruktur og uddannelse. Færre restriktioner vil især gavne udviklingslande, hedder det i henvendelsen til Wipo.