Mickey Mouse-ører skal rydde op i rumskrot

Rumskrot og mængden af det udgør et stigende problem for den internationale rumfart, men nu vil en dansk opfindelse forsøge at gøre noget ved problemet.

Det er de to forskere lektor Anders Schmidt Kristensen og professor Lars Damkilde fra Aalborg Universitet Esbjerg, der tilbage i 2009 opfandt og patenterede en simpel mekanisme, hvor et udfoldeligt sejl kan reducere satellitters hastighed i rummet. Når satellittens hastighed reduceres, vil den hurtigere blive suget ind i Jordens atmosfære, hvor den så vil brænde op.

Princippet kendes også fra skærme, der bruges af fotografer, hvor en fleksibel ring holder et stykke stof. Ringens fleksibilitet betyder, at den kan foldes to eller tre gange, hvorved diameteren mindskes betydeligt.

Opfinderne er gået i samarbejde med satellitvirksomheden GomSpace i Aalborg i et konsortium, der netop har modtaget en bevilling på 3 mio. kr. fra Højteknologifonden. Bevillingen betyder, at det bliver muligt for forskerne at afprøve teknologien i rummet.

Læs også: 200.000 stykker rumskrot bliver overvåget med ny radar

»Det er en drøm, der går i opfyldelse, når noget, der startede som en løs idé på bagsiden af en serviet, nu går hen og bliver virkelighed og skal afprøves i rummet,« siger lektor Anders Schmidt Kristensen fra Aalborg Universitet i en meddelelse om bevillingen.

Og timingen for opfindelsen kunne ikke være meget bedre, idet FN arbejder med et nyt regelsæt, som kommer til at diktere, at nye satellitter skal tages ned, inden der er gået 25 år.

GomSpace vil i de kommende år opsende flere satellitter, som skal overvåge lufttrafikken, hvilket vil bidrage til væsentlige brændstofbesparelser og CO2-reduktioner.

Demonstrationen vil foregå i slutningen af 2013 og resultere i, at testsatellitten kan observeres som et stjerneskud på himlen, når den brænder op på sin vej tilbage igennem atmosfæren.

Se video fra Aalborg Universitet nedenfor

Dokumentation

Højeteknologifonden om satellitbremse
GomSpace

Emner : Satellitter