Metrostationer får portugisisk aftryk

Nu er spændingingen udløst om, hvem der skal anlægge i hvert fald de første metrostationer på Cityringen. Blandt seks bydere valgte totalentreprenøren Copenhagen Metro Team, CMT, at skrive kontrakt med en portugisisk entreprenørkoncern.

»Cinterex skal stå for stationerne Nørrebros Runddel og Nuuks Plads samt skakten i Nørrebroparken, hvor to tunnelboremaskiner bliver sænket ned, før de begynder at bore i retning mod Nørrebros Runddel,« oplyser CMT's kommunikationschef, Jens Munch.

»Cinterex leverer organisation, ekspertise, maskiner og andet udstyr, mens CMT leverer de permanente materialer, stål og beton osv., til selve byggeriet.«

Læs også: Grafik viser overvågningen af grundvand ved metrocityringen

Han tilføjer, at Cinterex har fået kontrakten de tre steder, fordi det er med dem, anlægsarbejder starter.

»Foreløbig har vi udbudt og skrevet kontrakt på tre stationer. Derefter evaluerer vi samarbejdet med Cinterex. Og så må vi se på, hvem vi eventuelt skal samarbejde med om andre stationer,« forklarer Jens Munch.

Ingen erfaring med metro - men med atomkraftværker

Der har været meget lukkethed omkring processen, og det har ikke været muligt at få oplyst kontraktens størrelse eller navnene på Cinterex konkurrenter. Jens Munch siger bare:

»Cinterex blev udvalgt blandt seks bydere. Firmaet blev valgt på både deres tekniske beskrivelser og prisen.«

Cinterex Construcoes har ikke tidligere løst opgaver i Danmark. Selskabet har heller ingen metroanlæg i sin portefølje, men erfaring med store betonkonstruktioner i flere lande og deltager i øjeblikket i opførelsen af et atomkraftværk på øen Olkiluoto i det sydvestlige Finland.

»Atomkraftværket er et meget komplekst projekt med krav om høje standarder,« siger Jens Munch, der på den baggrund konkluderer, at CMT har indgået kontrakt med et selskab, som har den helt rette ekspertise til at udføre arbejdet.

Cinterex' anlægsfolk kommer til Danmark i næste uge, hvor de begynder på arbejdet med skakterne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis de har været med i Finland, på reaktor 3, er det da ikke en god præference. Der er vist noget med at det beton, der skulle gøre den Unedsmeltbar, ikke er lavet ordentlig, og skal støbes om. hvilket gør projektet mange år forsinket, og temmelig dyrt... de skriver lidt om det på Wikipedia.

Ved dog ikke om det er det eksakte firma, der har haft den delopgave.

 • 0
 • 0

Ja, lad os da som sædvanligt vælge et firma, der ingen erfaring har med opgaven.

Hold nu op, en gang skal jo være den første. Og når det hele er overstået har de jo en fin reference. De har sikkert også lært rigtig meget i Finland som kan komme metroen til gavn, man hører jo om hvordan de har prøvet sig frem med forskellige løsninger indtil alle er tilfredse.

Og med den lave pris har man måske råd til lidt kvalificeret tilsyn.

 • 0
 • 0

Hvor meget vil de betale deres ansatte? Trevi 74 kr. i timen .... Cinterex? hvor kommer de betaler deres skat? er deres arbejdstagere forsikret? hvad er de faglige organisationer gør for at kontrollere disse spørgsmål ....... vi igen kaster væk arbejde for danske virksomheder!

 • 0
 • 0

http://cinterex.pt/

Flot hjemmeside uden noget som helst indhold. Deres tidligere og nuværende projekter har ikke prøvet at udgrave en underjordisk kaverne som den i Nørrebroparken. Det lyder jo som et fantastisk valg af erfaren entreprenør (ironi kan forekomme).

Nå men de licitere vel opgaven videre igen, eller? Der må være et ufatteligt overskud på CMTs entreprise, så de kan udlicitere meget og stadig skumme fløden...og slippe for noget af ansvaret:-)

Mht skat kan man vel lave den finte at man arbejder højst et halvt år i DK,og så hjem igen, hvilket medfører skattefrihed i DK. Skatterne går til hjemlandet. Altså en Steven Mckinnock finte (Helle thornings mand, hvis i husker)...nå ja, se det som en almisse til portugal hvis statsøkonomi har det skidt

 • 0
 • 0

Overseas Operations Director har en universitetsgrad i historie og litteratur (brug linkedin) .... ikke byggeri .... Jeg troede Cinterex vandt arbejde baseret på deres tekniske "ekspertise" .....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten