Metrobyggeri piller ved kloakledninger fra dengang vi fik træk-og-slip

Monsterregn eller ej, så har Københavns Energi en klar strategi om, at hovedstadens kloakrør ikke skal have større kapacitet. Ellers havde selskabet haft en aktuel grund til at ekspandere, når de tager fat på at omlægge rør, der ligger i vejen for metrocityringen.

De kommende metrostationer er både placeret nær byens trafikknudepunkter, og hvor byens store ledningsnet er placeret. Det betyder, at adskillige mindre og større ledninger til bygas, el og vand, men først og fremmest fjernvarme og afløb skal graves op og erstattes af ledninger på nye placeringer.

Samlet er anlægsbudgettet for at lægge de ledninger om, som Københavns Energi ejer, små 300 millioner kroner.

Et af de to mest spektakulære projekter er tre omlægninger på Nørrebro, hvor den gamle ledning fra omkring 1890 bliver erstattet. De nye rør har en diameter på tre meter, hvilket i kloaksammenhæng er stort, fortæller projektleder Morten Elton Jensen.

Ledningen ved Nørreport er helt tilbage fra dengang, hvor københavnerne fik træk-og-slip i 1894, en tid hvor indbyggertallet eksploderede og infrastrukturen fik et kæmpe løft med sporvogne, telefoner, elektricitet, cykler og altså kloakker.

Pladsen er så trang, at arbejdet kommer til at foregå med tunnelering med åben front. Det vil sige, at man fra starthullet graver ud og skubber røret fremad:

»Vi er ved at montere tunneleringsudstyret og begynder arbejdet i næste uge. Vi håber at avancere med mindst ét rør, dvs. 2,5 meter om dagen,« siger Morten Jensen.

Der bliver arbejdet i syv meters dybde i en blanding af sand, ler og kalk langs med S-togs højbanen. Under banen bliver tunneleringen lagt mellem de eksisterende brofunderings-skråpæle.

»Det kan blive mere end almindeligt spændende, fordi jordbunden er vandfyldt silt. Det er vanskeligt og kræver, at en af byggegruberne skal afstives med sekantpæle,« siger Morten Jensen.

Byggeri rammer Belvederekanalen ved Enghave Plads

På Enghave Plads skal Belvederekanalen lægges om. Kanalen, der kommer oppe fra Frederiksberg og ned igennem Vesterbro, fortsætter på tværs af jernbaneterrænet og løber ud i et bassin i Sydhavnen. Den er en af de vigtigste hjælpeledninger i Frederiksberg og Vesterbros afløbssystem og aflaster hovedkloaksystemet under regn.

Når det regner kraftigt, fører den mellem 10 og 15 m3 pr. sekund. Det er så store mængder, at ledningsgraven skal udformes, så den ikke falder sammen, hvis der kommer et skybrud under arbejdet.

Ledningen bliver lagt om i firkantede tunnelelementer med et indvendigt tværsnit på 2,55 x 4 meter.

»De nye rør får et lidt større tværsnit for at kompensere for, at de hydraulisk kommer til at ligge dårligere, fordi ledningen får lidt flere knæk. På den måde regner vi med, at den får mindst samme kapacitet som før,« siger Morten Jensen.

Den nye ledning bliver ført via Haderslevgade til den sydlige del af Enghave plads og videre til Flensborggade.

»Vi er startet med udgravningen, og det går normalt ret hurtigt med at lægge rørene. Men det er også korte stræk, hvor trafikken skal lægges om, så vi er nok ikke færdig før til maj næste år,« forudser Morten Jensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Overdrevne tillægsord er med til at fordreje vores virkelighed,så vi mange ender med at gå rundt med det indtryk, at klimaet f.eks. er gået helt amok, når det i virkeligheden er ganske små, procentuelle ændringer, eller endda måske bare udsving, vi har med at gøre.

  • 0
  • 0

"På Nørrebro udskifter arbejdere en ledning fra 1890 med en diameter på tre meter."

Det betyder at de udskifter en ledning som har en diameter på på tre meter. Med hvad, det melder overskriften ikke noget om.

Det er en monster-fejl som dræber enhver forståelse i et sandt blodbad af dårlig formulering. Bah!

  • 0
  • 0

Sålænge mennesket primært er drevet af følelser vil sådanne udtryk trives. Billedet af kloakrøret viser gammelt solidt håndværk som sikkert kan holde de næste hundrede år. Gad vide om afløseren holder 50 år?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten