MeToo har ramt ingeniørerne: "Min krop blev sammenlignet med side-9 pigen"

Plus8. februar 2021 kl. 09:3716
MeToo har ramt ingeniørerne: "Min krop blev sammenlignet med side-9 pigen"
"Vi skal tænke mere over kontekst, når vi snakker med hinanden," lyder det fra IDA-formand Thomas Damkjær Pedersen, der er overrasket over så mange ingeniører oplever krænkelser på arbejdspladsen. Illustration: IDA.
IDA-undersøgelse afslører, at hver femte kvinde er blevet udsat for seksuelle krænkelser inden for det seneste år. »Vi skal dette uvæsen til livs,« lyder det fra IDA-formand.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Mine kolleger sammenlignede min krop med dagens side 9-pige i Ekstra Bladet, mens alle hørte på. Og flere gange blev der talt højlydt hen over hovedet på mig om, hvad de havde lyst til at gøre ved mig.«

Sådan lyder det fra en af de mange kvindelige ingeniører, der ifølge ny undersøgelse fra IDA er blevet udsat for krænkelser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
12. februar 2021 kl. 14:47

de mænd er ikke unbdertrykte ofre der laver overgreb mod deres vilje

Jeg siger heller ikke de er ofre.

Dit problem er at du ikke ønsker at spørge hvorfor det her sker.

Du vil blot udskamme nogle mennesker som onde, for det har du det godt med. Og nu skal jeg give dig en god nyhed, det kan du blive ved med meget længe, for det løser kun langsomt problemet.

Jeg er mere interesseret i at problemet går væk, end at jeg kan gå og pudse min egen glorie over at holde fingrene for mig selv.

12
12. februar 2021 kl. 12:40

Du flytter fokus væk fra problemet igen og igen, og er dermed med til at legitimere et problem

Nej, det du siger er "problemet" er egentligt blot et symptom. Det virkelige problem i følge artiklen er den faglige kønsidenditet, som fører til chikane. Seksuelle krænkelser er kun en måde hvorpå man kan mobbe andre ud.

Selvfølgelig er seksuelle krænkelser ikke legitimt, men det er det så sandeligt heller ikke, at være imod at det andet køn træder ind på ens domæne.

Hvilket problem af de to vil du helst løse. Hint et af de to løser reelt dem begge.

11
12. februar 2021 kl. 09:35

Jo det er relevant, fordi en del af problemet er at der er for få kvinder i ingeniørfaget.

Problemet er at nogle mennesker render rundt og krænker andre, det er problemet. Denne gruppe består i langt overvejende antal af mænd, og en lille gruppe kvinder. At påstå at antallet af kvinder, typen af arbejde eller andre ting, er grunden er at udvande ansvaret for problemet til andre end den der krænker, hvilket er helt forkert.

Du har stadigt ikke læst artiklen i Weekendavisen, hvilket du kan være udskyldt for da der er betalingsmur.</p>
<p>Et centralt punkt i artiklen er at kønnene kun kæmper for eget køn, og ikke ser krænkelserne af det andet køn. Foruden at kvinder og mænd faktisk er lige slemme. Og så er der også en pæn del faglig kønsidenditet i spil.</p>
<p>Det er det jeg mener med at der er langt hjem, hvis man blot siger at krænkeren bare skal lade være, når der er 117 andre dagsordner i spil end seksuelle krænkelser.</p>
<p>Det er helt hen i vejret at påstå dette. Hvordan kan du udlede det???

Du flytter fokus væk fra problemet igen og igen, og er dermed med til at legitimere et problem

Det er nok rigtigt at der er nogen der ikke kan se problemet for det andet køn. Der er meget få mænd der bliver krænket, men du har helt ret i at der er en stor andel af mænd der ikke ser problemet for kvinder, især fordi de ikke arbejder sammen med dem eller fordi de måske ikke udstråler et værdisæt der gør at kvinder har lyst til at dele den slags ubehagelige ting med vekommende.

10
9. februar 2021 kl. 16:25

At du aldrig har oplevet det er meget lidt relevant hvis du ikke arbejder sammen med kvinder.

Jo det er relevant, fordi en del af problemet er at der er for få kvinder i ingeniørfaget.

Problemet med dine udtalelser er at du flytter ansvaret for problemet væk fra krænkeren, og i det bedste tilfælde over på arbejdsgiveren og i det værste over på den krænkede, hvilket er helt absurd.

Du har stadigt ikke læst artiklen i Weekendavisen, hvilket du kan være udskyldt for da der er betalingsmur.

Et centralt punkt i artiklen er at kønnene kun kæmper for eget køn, og ikke ser krænkelserne af det andet køn. Foruden at kvinder og mænd faktisk er lige slemme. Og så er der også en pæn del faglig kønsidenditet i spil.

Det er det jeg mener med at der er langt hjem, hvis man blot siger at krænkeren bare skal lade være, når der er 117 andre dagsordner i spil end seksuelle krænkelser.

Hvordan

og i det værste over på den krænkede

Det er helt hen i vejret at påstå dette. Hvordan kan du udlede det???

9
9. februar 2021 kl. 15:46

Hvad i min kommentar er ikke relevant?

At du aldrig har oplevet det er meget lidt relevant hvis du ikke arbejder sammen med kvinder.

Læs artiklen i Weekendavisen, og du vil indse at der er rigtig lang vej hjem på den måde. Du kan måske med en hammer fjerne direkte seksuelle krænkelser, men hvad så med alle de kønschauvinistiske krænkelser? Mit gæt er at de blot vil vokse i omfang.

Problemet med dine udtalelser er at du flytter ansvaret for problemet væk fra krænkeren, og i det bedste tilfælde over på arbejdsgiveren og i det værste over på den krænkede, hvilket er helt absurd.

Jeg forstår heller ikke din kommentar med at der er langt hjem? Du har ikke oplevet krænkelser, hvordan kan du så mene der er langt hjem? Og hvad betyder det egentlig, betyder det at man skal lade folk krænke løs fordi det er alt for udbredt?

7
9. februar 2021 kl. 14:23

Hvis du ikke har arbejdet sammen med kvinder er det nok ikke en særlig relevant kommentar.

Hvad i min kommentar er ikke relevant?

"For seksuelle krænkelser sker oftest på arbejdspladser, hvor der er stor ubalance mellem antallet af kvinder og mænd." https://www.weekendavisen.dk/2020-41/ideer/vi-kaemper-kun-for-vores-eget-koen

Et konkret forslag til alle mænd der lavere verbale eller fysiske overgreb kunne være at de skulle lade være. Og at arbejdsgiverne skulle tage konsekvensen af overtrædelser.

Læs artiklen i Weekendavisen, og du vil indse at der er rigtig lang vej hjem på den måde. Du kan måske med en hammer fjerne direkte seksuelle krænkelser, men hvad så med alle de kønschauvinistiske krænkelser? Mit gæt er at de blot vil vokse i omfang.

4
8. februar 2021 kl. 22:56

Jeg har nu aldrig observeret noget, men det kan skyldes at jeg aldrig har arbejdet direkte sammen med kvinder. Dette kan selvfølgelig skyldes at der er så få kvinder indenfor ingeniørfaget.

Det kan så medføre en anden problemstilling, nemlig at der altid vil være mænd som leder efter kvinder de kan dominere. Jo flere mænd der er, jo større er sandsynligheden for at der er en dominerende mand. Og jo færre kvinder der er, jo større er risikoen for at den enkelte kvinder møder den dominerende mand.

Hvis der var lige mange mænd og kvinder, ville problemet se mindre ud. Det ville stadigt være der, men i fortyndet form. Det er ren matematik.

Et konkret forslag til arbejdsgivere, kunne være at placere kvinderne sammen med mindst en anden kvinde (hvis det er muligt), så de ikke er alene overfor alle hannerne. Derved vil de kunne sige fra med større vægt, hvis der er nogen som går over stregen.

3
Journalist -
8. februar 2021 kl. 19:03
Journalist

Omvendt kan man antage, der også er mange der er trætte af MeToo og gerne vil gøre opmærksom på, at de ikke er krænket. Og der er jo mange som svarer, at de ikke er krænket. Jeg synes det er svært. Men dejligt du fik gjort opmærksom på tallet. Det er relevant at have med synes jeg.

2
8. februar 2021 kl. 17:35

Hjælp mig lige med matematikken tak.

Hvis man læser i Berlingske er der faktisk blevet spurgt 7.500 kvinder 1633 har valgt at svare - og af dem har en andel på 21% følt sig forurettet = 343 kvinder.

342 ud af de 7.500 dvs. 4,6% af de adspurgte har dermed svaret, at de har følt sig krænket. Er det rimeligt at antage, at hvis man HAR følt sig krænket, vil man i højerere grad gerne svare i sådan en undersøgelse?

Det er stadig alt, alt for mange, naturligvis - men dog ikke så sensationspræget, som at antyde at 21% af alle ingenør-kvinder skulle have været udsat for krænkelser.

1
8. februar 2021 kl. 12:20

Jeg må ærlig sige jeg er chokeret over andelen der udsættes for det her, fra må man formode veluddannede personer. Det er virkelig vigtigt at der er et forum for at kunne dele det med arbejdsgiveren. Og så må der sidde nogle arbejdsgivere med røde ører.