Methan-søer bobler frem i Titans ørkener
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Methan-søer bobler frem i Titans ørkener

I ørkenområder på Saturn-månen Titan har forskere fundet mindst fem søer af methan.

Opdagelsen er interessant, fordi methansøer på Titan menes at stamme fra regn af ethan og methan, men i de 'tropiske' eller ækvatoriale områder, der er dækket af sandklitter, regner det mindre end i ørkener på Jorden. Derfor må methansøerne komme fra 'grundvandet' eller rettere grundmethan.

Søerne på Titan har længe tiltrukket forskernes opmærksomhed, fordi der kun findes to legemer i solsystemet, der har flydende væske på overfladen; Jorden og Titan. Titan har ikke store oceaner, men i stedet mange små lavvandede søer i de nordlige og sydlige områder.

Læs også: Video: Flyv over om Titans methan-sø

Blandt de tropiske lavvandede søer er den største sø omrking 40 gange 60 kilometer og mindst to meter dyb. Det svarer til andre søer, som er fundet i de nordlige områder, bl.a. Kraken Mare. Nogle af de andre nye tropiske søer er blot ned til 10 centimeter dybe.

Hvis søerne på Titan virkelig opstår fra methan i undergrunden kan det forklare, hvordan Titan fornyer sin atmosfære med methan. Uden methan i undergrunden ville atmosfæren blive tømt for methan efterhånden, som sollyset nedbryder det til kulbrinter. Men findes der nok methan i undergrunden, kan det også trænge op andre steder på månen og fordampe til atmosfæren.

Vanskelig kortlægning

De nye opdagelser er gjort af Caitlin A. Griffith og hendes kolleger fra University of Arizona i Tucson. Data fra Cassini viser et ovalt område som absorbere det infrarøde lys, hvilket stemmer med en methansø. De fandt også tegn på fire andre søer i området.

Kortlægningen af Titans overflade er vanskelig på grund af månens tætte atmosfære, som blokerer det meste af det synlige lys. Atmosfæren har kun nogle smalle vinduer, som tillader stråling i det infrarøde og radio-området at trænge igennem. Dette skyldes atmosfærens sammensætning som primært består af methan og andre kulbrinter.

Tidligere radardata fra Cassini har fundet søer nord for 50 grader nordlige bredde. De tropiske områder mellem 20 grader nord og syd er de golde ørkenområder. Her driver ækvatoriale vinde skyernes med methanregn væk. Titans overflade er for kold til, at der kan findes flydende vand, da temperaturen ligger på omkring minus 179 grader celsius.

De nye resultater er blevet offentliggjort i det sidste nummer af tidskriftet Nature.

"som Sollyset nedbryder det til kulbrinter", simplere kulbrinter.
Ret skal være ret. Spændende læsning.

  • 0
  • 0