Meteoritten fra Ejby er af den 'almindelige' type

8. februar 2016 kl. 12:30
Lørdag aften klokken 22.08 landede dele af en meteorit i Ejby på Sjælland. Desværre var det ikke en del af Månen eller Mars, men en kondrit-meteor, som udgør 80 procent af de meteorer, man finder. Alligevel er forskerne begejstrede.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et stort lysglimt og et brag varslede lørdag aften, at en meteor var på vej gennem atmosfæren over Sjælland.

Søndag blev en lille del af meteoritten fundet i Ejby ved Glostrup. Henning Haack, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum, opfordrede beboerne i Ejby og omegn til at kigge efter dele af meteoritten i området. Og det gav pote, skriver Politiken.

Læs også: Nasa-forsker tvivler: Blev faldskærmsudspringer virkelig passeret af en meteorsten?

Meteorit af kondrit-typen. Illustration: Wiki Commons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meteoritten, der vejer cirka 50 gram, er nu i museets besiddelse, og det er usædvanligt, at forskerne har fået fat i en meteorit så hurtigt efter kollisionen med Jorden.

Det betyder, ifølge Henning Haack, at en del af den kosmiske stråling er bevaret, og stenen skal derfor hurtigst muligt sendes til Italien, hvor det er muligt at måle strålingen. Det kan give forskeren et billede af, hvor lang tid den har været undervejs, og hvor stor den har været i udgangspunktet.

Læs også: Øjenvidner til ildkugle bestormer museum med henvendelser

Meteoritten er såkaldt danekræ, hvilket betyder, at man ikke selv må beholde den. Finderen kan dog se frem til en findeløn. Størrelsen af findelønnen afhænger imidlertid af, hvor sjælden meteoritten er. Og her må Henning Haack skuffe den glade finder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meteoritten er en såkaldt kondrit-sten, hvilket betyder, at den består af rester fra solsystemets oprindelse. Det er den mest almindelige type meteorit, som udgør cirka 80 procent af de meteoritter, vi får besøg af.

Læs også: Flere tusinde bygninger skadet efter meteoriteksplosion i Sibirien

Langt mere sjælden var Maribo-meteoritten, der faldt ned syd for Maribo i januar 2009. Her var der tale om en såkaldt kulkondrit, som ofte er ældre en solsystemet og kan indeholde organiske materialer som aminosyrer.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger