Meteoritten fra Ejby er af den 'almindelige' type
Et stort lysglimt og et brag varslede lørdag aften, at en meteor var på vej gennem atmosfæren over Sjælland.
Søndag blev en lille del af meteoritten fundet i Ejby ved Glostrup. Henning Haack, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum, opfordrede beboerne i Ejby og omegn til at kigge efter dele af meteoritten i området. Og det gav pote, skriver Politiken.
Læs også: Nasa-forsker tvivler: Blev faldskærmsudspringer virkelig passeret af en meteorsten?
Meteoritten, der vejer cirka 50 gram, er nu i museets besiddelse, og det er usædvanligt, at forskerne har fået fat i en meteorit så hurtigt efter kollisionen med Jorden.
Det betyder, ifølge Henning Haack, at en del af den kosmiske stråling er bevaret, og stenen skal derfor hurtigst muligt sendes til Italien, hvor det er muligt at måle strålingen. Det kan give forskeren et billede af, hvor lang tid den har været undervejs, og hvor stor den har været i udgangspunktet.
Læs også: Øjenvidner til ildkugle bestormer museum med henvendelser
Meteoritten er såkaldt danekræ, hvilket betyder, at man ikke selv må beholde den. Finderen kan dog se frem til en findeløn. Størrelsen af findelønnen afhænger imidlertid af, hvor sjælden meteoritten er. Og her må Henning Haack skuffe den glade finder.
Meteoritten er en såkaldt kondrit-sten, hvilket betyder, at den består af rester fra solsystemets oprindelse. Det er den mest almindelige type meteorit, som udgør cirka 80 procent af de meteoritter, vi får besøg af.
Læs også: Flere tusinde bygninger skadet efter meteoriteksplosion i Sibirien
Langt mere sjælden var Maribo-meteoritten, der faldt ned syd for Maribo i januar 2009. Her var der tale om en såkaldt kulkondrit, som ofte er ældre en solsystemet og kan indeholde organiske materialer som aminosyrer.
