Meteorit skal findes syd for Holstebro

Himlen over Vestjylland blev natten mellem lørdag og søndag oplyst af en stor ildkugle, da en meteorsten af en vis størrelse bragede ned gennem atmosfæren. Ildkuglen havde kurs mod Holstebro, og det er meget muligt, at resterne af meteoren er nået helt ned til jordoverfladen. Et sted mellem Holstebro og Videbæk kan der altså ligge en frisk meteorit og vente på at blive fundet.

Det er i hvert fald dér, man bør lede, fremgår det af beregninger udført af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet på baggrund af øjenvidneberetninger og videooptagelser. Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Ildkuglen var ledsaget af et overlydsbrag, og når det er tilfældet, kan man typisk finde en eller flere meteoritter på jorden bagefter.

Læs også: Øjenvidner til ildkugle bestormer museum med henvendelser

Meteoritter har afrundede former og rummer ofte ret store mængder jern, så det kan være smart at medbringe en magnet, når man går på jagt. En jernmeteorit har en nopret struktur med knopper og fordybninger, mens en stenmeteorit typisk kan genkendes på sin sorte smelteskorpe. Den dannes, når meteorstenen bliver bremset på vej ned gennem atmosfæren.

I Danmark betragtes meteoritter som danekræ, som man har pligt til at aflevere – men så får man også en findeløn for besværet. Hvis man finder meteoritten, skal man helst ikke røre ved den. I stedet kan man kontakte lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museum på telefon 24 80 46 29 eller pr. e-mail på adressen hh@snm.ku.dk.

Henning Haack er også interesseret i at høre fra flere, der så ildkuglen – især hvis de bor i området omkring Holstebro og Videbæk.

Emner : Meteoritter