Meteorit indeholder interstellart materiale ældre end solsystemet

14. januar 2020 kl. 10:4010
Meteorit indeholder interstellart materiale ældre end solsystemet
Scanning elektronmikroskop billede af et siliciumcarbid-korn med en størrelse på ca. 8 mikrometer. Illustration: Janaína N. Ávila.
Ny måleteknik har vist, at støvkorn af siliciumcarbid i kendt meteorit kan være op til 10 mia. år gamle.
Artiklen er ældre end 30 dage

Murchison-meteoritten på mere end 100 kg, der ramte jorden ved Murchison i den australske delstat Victoria i 1969, er en af verdens bedst undersøgte meteoritter.

Alligevel er kan den stadig overraske.

I en ny videnskabelig artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) viser Philipp R. Heck fra The Field Museum of National History i Chicago, at meteoritten indeholder støvkorn, der er meget ældre end solsystemet.

Meteoritten blev dannet sammen med resten af solsystemet for 4,6 mia. år siden, men den indeholder korn af siliciumcarbid, der nu er estimeret til at have en alder på mellem 8,5 og 10,1 mia. år.

Vanskelig aldersbestemmelse

At interstellart materiale har dannet basis for dannelsen af planeter, kometer mv. er indlysende, men at finde egentlige korn, der er flere milliarder år ældre end solsystemet, er overraskende, for traditionelle modeller forudsiger, at den gennemsnitlige levetid for sådanne støvkorn i det interstellare medium er i størrelsesorden 100 mio. år, idet de vil nedbrydes af chokbølger fra supernovaeksplosioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyere modeller har dog antydet, at korn, som er samlet i større klumper, kan have en meget længere levetid.

Et stort problem har dog hidtil været, hvordan man skulle estimere alderen for så gamle materialer, idet de konventionelle metoder ikke kan benyttes.

Heck og co. har udviklet en ny teknik baseret på måling af neon-isotoper, der dannes ved vekselvirkning med den kosmiske stråling.

Neon har tre stabile isotoper, Ne-20, Ne-21 og Ne-22,hvor Ne-20 er langt den mest almindelige, mens Ne-21 kun udgør ca. 0,3 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Materialer med neon, som er udsat for kosmisk stråling, vil dog have en højere andel af Ne-21. Hvordan man præcist skal udnytte dette faktum til aldersbestemmelse, er ganske kompliceret, og en stor del af det supplerende materiale, forskerne har fremlagt, går på netop dette.

Forskerne undersøgte 40 korn med størrelse fra ca. 1 mikrometer til ca. 100 mikrometer.

Størstedelen var små korn med en alder, der ‘kun’ var op til 300 mio. år ældre end solsystemet. Otte procent af kornene var derimod mere end en milliard ældre end solsystemet, som det kan forventes for større korn.

Forskerne bemærker, at neon-dateringsmetoden har en relativt stor usikkerhed, men den er den eneste mulige til at datere materialer, der er ældre end solsystemet.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
15. januar 2020 kl. 11:27

Hvordan har man aldersbestemt trækul til 65 mio år?

Trækullet ligger i lag fra kridt/tertiær grænsen, og laget er aldersbestemt med andre metoder. Du kan se det i bl.a. Stevns Klint.

Trækullet er formentlig en følge af det meteornedslag som slog dinosaurerne ud. Det ser ud til at nedslaget har antændt globale skovbrande.

9
15. januar 2020 kl. 10:54

Hvordan har man aldersbestemt trækul til 65 mio år?

C14 metoden kan så vidt jeg ved kun bruges ca 50.000 år tilbage.

7
14. januar 2020 kl. 17:49

Anbefales at læse Jens Ramskov's link øverst, selvom det ikke er let stof.

6
14. januar 2020 kl. 16:59

Som stadig kan findes efter 4.000-5.000 år?
Næppe.

Trækul er et organisk materiale. Mange steder i verden, f.eks. Stevns er trækul bevaret efter 65.000.000 år.

I Ægypten er alt organisk materiale som hovedregel bevaret hvor regnvand ikke kan trænge ind. F.eks. i den mørtel som blev anvendt.

Det er almindeligt brugt at datere en bygning ved at datere mørtlen.

1
14. januar 2020 kl. 14:26

Kan denne nye aldersbestemmelse også anvendes til fx. sten som pyramider er bygget af ?