Meteorekspert om nedslag i Peru: Fri fantasi eller sensation

Ved Andesbjergene i Peru står lokale indbyggere ved et fem meter dybt og 20 meter bredt krater. De har fortalt til myndighederne og flere medier, at de har set en ildkugle på himlen.

Men den danske meteorekspert Henning Haack, der er lektor ved Geologisk Museum, er yderst forsigtig med at konkludere, at der er tale om et meteornedslag. Og han er endnu mere skeptisk over for, om et nedslag har gjort 200 folk syge, som det er oplyst af myndighederne i Peru.

»Få dog tømt vandet ud af hullet og få folk til at grave for at finde meteoritten. For som jeg ser det, kan det lige så godt være en ladning dynamit, der har skabt hullet i jorden,« siger Henning Haack.

Omvendt er det utroligt spændende, hvis det rent faktisk er en meteorit, mener Henning Hack. Da vil det nemlig være første gang siden 1947, at vi finder en meteorit af denne størrelsesorden. Dengang faldt meteoritten ned i Sibirien.

»Nedslaget i Sibirien skete midt på dagen, og lyset fra meteoren var lige så kraftigt som solen. Selv om forskerne finder mellem tre og fem friske meteoritter om året, så ser vi meget sjældent noget i den her størrelse,« siger Henning Hack.

Hvis der er tale om en meteorit, så består den med stor sandsynlighed af jern, da meteoritter af stenmateriale typisk smadres i tusinde af stykker, når de rammer atmosfæren.

Opbremsningen gennem atmosfæren er nemlig 100 gange værre, end hvis man kører med 100 kilometer i timen ind i en betonsøjle, har Henning Haack regnet ud.

Giftige dampe opstod ikke ved friktion

Ifølge Henning Haack er det også meget usandsynligt, at et meteornedslag har gjort folk syge. Der er intet i en meteorit, der kan gøre folk syge, da den typisk består af jern, nikkel eller sten. Varmen, der opstår ved friktionen mellem meteor og jorden, burde heller ikke være høj nok til at skabe giftige dampe.

»Folks fantasi løber ofte løbsk, når ting falder ned fra rummet. Den eneste anden mulighed jeg kan se, er, at meteoritten har skabt en revne i et vulkansk område, der har fået dampe til at stige frem fra jorden,« siger Henning Haack.

Svaret på om der er tale om en meteorit ligger nu (bortset fra under jorden) hos de amerikanske spionsatellitter, der holder øje med lysglimt i atmosfæren. Men typisk tager det et par måneder, inden amerikanerne offentliggør oplysninger om den slags meteornedslag.