Metangas fik kulmine til at eksplodere i USA

Kulminen Upper Big Branch, der ligger cirka 45 km syd for Charleston, blev mandag klokken 22.30 ramt af en stor eksplosion. Indtil videre er der fundet 12 dræbte, mens der stadig savnes 19 personer.

Kulminen, der ejes af Performance Coal Co., der er et datterselskab af Massey Energy, ligger i byen Whitesville og spekulationer går på, at koncentrationen af metangas har været for høj i minen.

Minearbejdere trænes til at forlade en mine, når koncentrationen når en procent, men hvis koncentrationen når mellem fem og 15 procent, bliver koncentrationen eksplosiv. Oplysninger fra FMHS viser, at der i minen typisk frigives omkring 54.000 m3 metangas i døgnet.

21 minearbejdere er blevet kvæstet ved eksplosionen, der sendte mere end 20 ambulancer til ulykkesstedet, samtidig med at der også blev sendt andre redningskøretøjer samt redningshold fra delstaten og fra andre miner, skriver nyhedsbureauet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Massey, men en søgning i FMHS's (Federal Mine Health and Safety's) database viser, at Massey sidste år blev tildelt bøder på mere end to mio. kroner alene for denne mine.

Desuden var der 48 alvorlige lovovertrædelser, der blandt andet drejer sig om manglende flugtveje, dårlig luftkvalitet samt utilstrækkelig ventilation. Miner i samme område med andre ejere har haft mellem to og ni lovovertrædelser.

Eksplosionsfare skaber problemer for redningshold

Det har ikke været muligt for redningsholdet at trænge ret langt ind i minen på grund af eksplosionsfare, der skyldes høje koncentrationer af metan. Desuden er der også målt en høj koncentration af kulilte. Før redningsholdet kan komme længere ind i minen, skal denne ventileres.

Ved eksplosionen i en anden kulmine i West Viginia, var årsagen et lynnedslag, der ramte et vandrør, der førte ned i minen, hvor det fik metangassen til at eksplodere.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Grunden til at kulmineskakt eksplosioner er så alvorlige er at gasserne i minen eksploderer brisant dvs. forbrændingshastigheden overstiger ca. 3000 m/s.

En lille gnist tænder gassen og varmeudviklingen begynder.

Lydens hastighed stiger fra ca. 1400 m/s og er afhængig temperaturen. Samtidig stiger forbrændingshastigheden gennem mineskakten. Når lydens hastighed når 3000 m/s og forbrændingshastigheden samtidig når samme hastighed forekommer en brisant eksplosion.

Denne site er en officiel site som også kan oversættes til andre sprog og jeg ønsker at udtrykke at jeg er dybt berørt over de mange dødsfald i USA.

Jeg forventer ingen komentarer til det jeg har skrevet men jeg håber det bliver læst.

Når DONG idag har tilbudt mig to tivoli billetter (måske fordi jeg driller DONG og ejeren, finasministeriet hvergang jeg finder det belejligt), vil jeg opfordre alle også DONG og folketinget til at overveje hvad det er for en teknologi vi har valgt til at dække vores energibehov med og hvilke konskvenser den har i mandtal.

Venlig hilsen

Kemiingeniør Peter Vind Hansen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten