Metaller til fremtidens elbiler findes fire kilometer under havets overflade

Plus13. maj 2022 kl. 08:0515
Metaller til fremtidens elbiler findes fire kilometer under havets overflade
Med udstyr som det, der ses ombord på båden her, vil The Metals Company tage på jagt efter værdifulde metaller som lithium og kobolt på bunden af dybhavet. Illustration: The Metals Company.
Om ganske få år er det muligt, at en etableret minedrift bliver igangsat i Stillehavet.
Artiklen er ældre end 30 dage

For nylig blev en maskine testet næsten 2,5 km under havets overflade. Her skal maskinen tøffe rundt og samle manganknolde, der er metalholdige klumper på størrelse med en kartoffel. Metallerne er blandt andet lithium og kobolt, der udgør to af de vigtigste ressourcer i produktionen af batterier til elbiler.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
16. maj 2022 kl. 14:47

Mener du dermed at grønne teknologier der i sin helhed både er bedre for klima og miljø skal være endnu mere miljøbevidste end konkurrerende industrier ?

Jeg mener selvfølgelig at alle ressourcer bør udvindes på forvarlige måder - og det kan ikke være en undskyldning for den enkelte industri at "det gør de andre"! Og der står heller ikke andet (en hver debat kan selvfølgelig afspores ved at tillægge den enkelte udsagn han/hun ikke har ytret). Men når det så er sagt er der vel særlig grund til at være opmærksom når man går nye veje? Hovedpoint var nu også at klima og miljø ikke er det samme - det hænger sammen og nogen gange med negative konsekvenser begge veje.

13
15. maj 2022 kl. 19:37

Hvorfor ikke bare fiske knoldene op og bearbejde dem på et skib eller på landjorden. Hvorfor skal der en milliarddyr maskine ned på havbunden at køre?

12
15. maj 2022 kl. 17:19

Det er tydeligt at knoldene kan indfanges ved at samle dem op med en klo. Det må alt andet lige være betydeligt mindre skadeligt.

Så tillad minedriften, men forbyd at det hvirvler materiale op.

Det er muligt at driften ikke er rentabel uden hydrauliske pumper. Fred være med det, så har vi tydeligvis tilstrækkeligt med miner på land.

10
15. maj 2022 kl. 13:37

Endnu engang udstilles Vestens tilgang til den ‘grønne’ omstilling. Vi ofrer natur, miljø og biodiversitet i 3. verdens lands, for at vi kan fremstå grønne og fodre vores ‘feel good’ følelser. Vores følelser er åbenbart vigtigere end virkeligheden.

Hvad med at satse på de teknologier med mindst aftryk på natur, miljø, biodiversitet og mennesker?

Husk nu at læse linket, inden det kommer de sædvanlige automat svar.

https://ing.dk/artikel/eu-rapport-atomkraft-kraever-faerre-liv-end-vind-sol-245575

9
15. maj 2022 kl. 11:42

Alt forlænge har reduceringen af miljø debatten til en klimadebat, betyder fripas til at ødelægge alle andre former for miljø</p>
<p>Hvor er det du ser denne ubalance? Og hvad bør vi gøre i stedet for ?

Det er rigtigt at miljø og klima er to forskellige ting og at debatten - selv her på ing - ofte forplumres. Det er rigtigt at lokale miljøproblemer ofte opstår i forbindelse med udvinding af metaller - også hvis disse bruges til teknologi der gavner klimaet! Hvad man skal gøre: Betale det det koster at indvinde disse råstoffer miljømæssigt forsvarligt inklusiv genopretning efter indvinding - også selvom det sker i 3. verdenslande langt herfra!

6
14. maj 2022 kl. 16:49

Jeg husker fra min skoletid (1963-72) et solidt fokus på emnet: forurening. Temaet ser dog ud til at være af ældre dato. Jeg tænkte straks på denne sang:

Klik her: Tom Lehrer Poolution

5
14. maj 2022 kl. 10:28

Det ser ikke ud til at der foreløbigt er en vej uden om, at der skal være minedrift efter særlige råstoffer, hvis vi skal løse klima udfordringerne - lige meget hvilken vej vi kigger efter klima venlig løsninger på vores energi behov, indgår der råstoffer, som skal fremskaffes ved minedrift.

Alt forlænge har reduceringen af miljø debatten til en klimadebat, betyder fripas til at ødelægge alle andre former for miljø.

Miljø debatten er nødt til at omhandle alle aspekter af et bæredygtigt miljø og naturligvis skal klima udfordringerne overkommes, men overkommelsen skal ikke ske på bekostning af alt andet - det er et både og i balance.

Heldigvis er stadig flere begyndte at tænke mere helhedsorienteret. Det hjælper ikke noget, hvis vi lykkes med at begrænse klima forandringerne, men slå alt ihjel i processen lige så lidt som det hjælper noget, af øvrige aspekter af miljø bliver håndteret og planeten grundet klima forandringerne, bliver ubeboelig for alt højerestående liv.

Balance, balance, balance.

4
14. maj 2022 kl. 08:54

Det er tankevækkende at vi på utallige måder forurener verdenshavene bla fra landbrug, olieproduktion , plast ( mikroplast) og atomaffald og i det hele taget efterladenskaber fra industri og os mennesker.

Hvad er det for en syg agenda nogle har når det gælder udvinding af råstoffer lige netop til elbiler, vindmøller og solceller ?

Det gode vi vil ever vi ikke :o( . Er vi blevet så "forurenet" (maipuleret) i vores tankegang af bla olie og ICE bil lobbyister at vi ikke evner at handle ?

Det paradoksale er at netop sol / vind anlæg og elbiler medvirker til en betydelig reduktion af co2 og forurening både lokalt og globalt. Den forurening vi pt skaber med vores levevis skaber både sygdomme og for tidlig dødsfald. Dyr og plantearter forsvinder i en hast som ikke er set i nyere tid .

3
14. maj 2022 kl. 04:41

30-40 år deep-mining indtil der overhovedet intet var tilbage.

Det eneste forsvarlige ville være, at begynde alvorligt at mine asteroider.

Flere af dem er vanskelige at indsamle. Men doable.

Nogle kan ledes til Lagrangepunkt 4 eller 5. Easy to mine.

Tidshorisonten er lang, vi bør sætte iværk øjeblikkeligt.

Spørg evt Elon Musk.

2
14. maj 2022 kl. 04:11

Efter de 100 "gode" år så måtte man ty til 30-40 år deep-mining indtil der overhovedet intet var tilbage.

Det er godt nok en "fin gave til de næste generationer" - at vi har brugt rub og stub og "det var det"....

1
13. maj 2022 kl. 22:42

Dybhavet ér vel den eneste del af Jordens overflade vi endnu ikke har hærget.

På nær, selvfølgelig, med mikroplast og kemikalier.

Sæt iværk.

/Sarcasm