Metalhofter bliver fortsat godkendt af EU

Der er en tydelig fejl i det EU-system, der skal godkende hofteimplantater. Det viser en ny undersøgelse, som britiske journalister fra British Medical Journal har foretaget i samarbejde med The Telegraph. Samtidig arbejder myndighederne for producenterne frem for patienternes.

De britiske journalister har indsendt en falsk ansøgning om at få godkendt en stor-diameter hofteprotese, der er designet, så metal støder mod metal. Netop denne type hofteprotese fik stor mediebevågenhed tidligere på året, fordi den ved brug kunne frigøre metalsplinter i patienterne. Sidenhen blev hoftetypen taget af markedet, og netop derfor burde det ikke være muligt at få godkendt lignende hofter.

Den falske ansøgning med metalhoften blev sikkerhedsgodkendt af de slovakiske myndigheder. Slovakiet er blandt andre udpeget af EU til at evaluere både sikkerhed og ydeevne, inden udstyr skal CE-godkendes. På samme måde har en regulerende organisation i Tjekkiet, ITC, også været parat til at overveje at give licens til produktet. Her udtalte en repræsentant fra firmaet ITC, at virksomheden var 'på fabrikkerne og deres produkters side - ikke på patienternes'.

Læs mere på Medwatch.dk