Metal-lim erstatter svejsning og lodning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Metal-lim erstatter svejsning og lodning

Forskellen mellem en traditionel svejsning og en tube lim er til at få øje på. Hver har de deres fordele, men den ene kan på ingen måde erstatte den anden.

Alligevel ville det være smart, hvis metal kunne forbindes lige så effektivt som ved en svejsning uden brug af høj varme og voldsomt energiforbrug. Nogenlunde lige så nemt som at lime to stykker træ sammen med almindelig trælim.

Her ses, hvordan nanostavene skal flettes tæt sammen for at kunne smelte og danne en fast legering. Illustration: MesoGlue
Eksempler, hvor forskerne mener, at MesoGlue kan anvendes. Pålimning af køleplader, lodning af elektronik, svejsning af rør og limning af glas mod metal. Illustration: MesoGlue

Læs også: Uheldig svejsning svækkede tårnflange på havareret Samsø-mølle

Derfor har amerikanske forskere fra universiteterne i Boston og Florida udviklet en overflade, som - når elementerne trykkes mod hinanden - kan lime metal sammen. Heri forstås det, at processen ikke kræver varme eller højt tryk - faktisk skal der på nuværende tidspunkt ikke engang tilsættes en 'lim'.

Selve overfladen består af nanostave, som er blevet belagt med et tyndt lag indium og gallium. Når stavene flettes sammen, vil der opstå en eutektisk blanding, hvilket betyder, at smeltepunktet for blandingen er lavere end for de to komponeter hver for sig. Når det sker, vil stavene smelte sammen og blive til en legering.

Læs også: FLSmidth bag ny supercoating af metaloverflader

Det er dog vigtigt, at stavene flettes rigtigt sammen. Hvis det kun er spidserne, som mødes, opnår man i stedet en porøs kontaktflade.

Et af de første steder, hvor forskerne allerede er i gang med at kommercialisere teknikken, er i forbindelse med mikroprocessorer og deres køleplader. Tests viser, at temperaturen på en mikroprocessor kan reduceres med mellem 5 og 11 grader sammenlignet med et af de mest anvendte materialer (som har produktnavnet Arctic Silver Thermal Adhesive), der bruges til at lime mikroprocessorer sammen med køleplader.

Læs også: Underdimensioneret svejsesøm tog livet af dansk raketmotor

Metoden kan også bruges til rør, hvor det kan erstatte svejsninger. Det kan være særlig interessant i systemer, hvor der transporteres gas i røret. Her er det ofte umuligt at svejse, hvis der for eksempel skulle opstå en lækage.

Den nye overflade kaldes for MesoGlue og bliver nu videreudviklet i et kommercielt selskab af samme navn. Målet er at udvikle et produkt, som kan smøres på en hvilken som helst metaloverfalde præcis ligesom almindelig lim.