Meta Science: Troldepatruljen

En trold, ud over at være et væsen fra fortællinger og eventyr, er også betegnelsen for en person, der skriver provokerende, stødende eller ubehagelige indlæg på diverse af trolden udvalgte online-diskussionsfora - blot for at aflede debatten og skabe støj på linjen. Trolde forstyrrer ellers fornuftige og seriøse erfarings- og meningsudvekslinger om alt fra hobbysysler til politiske standpunkter. Der er forskellige forholdsregler,man kan tage: blokere den IP-adresse, som trolden bruger, anmelde vedkommende til myndighederne, hvis der er tale om deciderede trusler, stalking eller forfølgelse, og man i øvrigt er i stand til at finde ud af, hvem der gemmer sig bag IP'en. Derfor bruger trolde ofte 'sock-puppets': falske identiteter - dels til at sløre, hvem de er, dels kan troldens mange 'hånddukker' få det til at se ud, som om det standpunkt, som trolden henholder sig til, eller den kampagne, trolden har sat sig for at lancere, nyder større tilslutning i miljøet, end der reelt er tilfældet.

Trolde er selvfølgelig ganske generende; de svarer til, at man er til en sammenkomst og er faldet i en interessant samtale med en af de andre gæster, samtidig med at der står en megafonperson og bekendtgør, hvad vedkommende mener om alt fra indholdet af jeres samtale til formen på Frihedsgudinden. Generende er én ting, men decideret farlige for noget så væsentligt som demokratiet er noget ganske andet. Kan trolde være så farlige?

I juni 2014 skal der være valg til EU. The Telegraph kunne 3. februar 2013 berette, at avisen har fået adgang til fortrolige dokumenter, der viser, at EU-Parlamentet planlægger at bruge omkring 2,3 millioner euro på at overvåge euroskeptiske debatter på nettet med særligt henblik på at bekæmpe trolde, der som mål har at opildne euro-fjendtligheden. I et af de pågældende dokumenter hedder det angiveligt, at nøglen til en ny strategi er 'værktøjer til at overvåge den offentlige mening' med henblik på 'tidligt at kunne identificere, hvorvidt debatter af politisk observans blandt brugere af de sociale medier og blogs har potentiale til at tiltrække mediers og borgeres interesse'. EU-Parlamentets institutionelle kommunikationsfolk skal ud over monitorering ligeledes kunne direkte intervenere real time i et igangværende samtaleforum med fakta og tal, der kan være med til at begrave myter og stoppe rygtedannelse. Denne specielle kommunikationsindsatsgruppe påbegynder træningen allerede i næste måned.

Dele af EU-embedsapparatet skal således fungere som en art troldepatrulje, der skal støve nettet igennem for heftige og ophedede EU-debatter og eventuelt deltage i dem på lige fod med alle andre i det pågældende internetmiljø. Denne praksis er potentielt problematisk af mange grunde, og et af de fortrolige dokumenter erkender også, 'at der er en hårfin grænse mellem institutionel og politisk kommunikation'. Trolde indgår præcis ikke på lige fod med alle andre i et forum - hvis de gjorde, var de netop ikke trolde, men debatdeltagere. De spiller i ganske begrænset omfang efter de samme konstitutive kommunikationsregler for en debat og slet ikke efter de regulative regler. En EU-kommunikationsembedsmand skal spille efter begge regelsæt, fordi EU sætter troværdigheden på spil i debatten, og det gør trolden ikke. Derfor er kampen i udgangspunktet svært ulige, medmindre EU begynder at trolde rundt på samme vis. Det bliver det demokratiske troldeproblem bare endnu større af.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten