Meta Science: Infostorm

I april 2011 forsøger en postdoc fra U.C. Berkeley via Amazon at købe et ekstra eksemplar af en bog, der er ukendt for de fleste, der ikke arbejder med udviklingsbiologi: 'The Making of a Fly: The Genetics of Animal Design' (1992) af Peter A. Lawrence. Selv om bogen er en klassiker på området og for længst udsolgt fra forlaget, er der alligevel to forhandlere, der tilbyder ubrugte eksemplarer af værket, men til bemærkelsesværdigt høje priser: 1.730.045,91 dollars henholdsvis 2.198.177,95 dollars (plus 3,99 dollars i levering). Mere bemærkelsesværdigt er det, at udbudspriserne på eksemplarerne blev højere og højere dag for dag. 18. april 2011 nåede udbudsprisen sit højeste, da Bordeebook udbød bogen til 23.698.655,93 dollars pr. eksemplar!

Eksemplet viser, hvad sandheden kan blive udsat for, når man ukritisk forlader sig på informationsteknologi og -processer, i dette tilfælde når det vedrører den korrekte markedspris for en bog. I andre tilfælde kan den ukritiske henholden sig til sådanne processer forstærke informationsfænomener, der ikke er sandhedsorienterede, og give os grunde til at tro det utrolige med rædselsfulde konsekvenser til følge for os og samfund.

Hypotesen er den, at moderne informationsteknologi kan forstørre og forstærke fænomener, for hvilke sociale informationsprocesser truer med at forstyrre sandfærdigheden af vore overbevisninger og gøre os lettere ofre for fejltagelser end nogensinde før. Og i meget større målestok. Overfloden af information, der drives frem af computere og internettet, har tvunget os til at forlade os mere og mere på teknologier, som går uden om de tungere og mere besværlige søgeprocesser, der ikke hurtigt nok kan håndtere informationsoverfloden, og som derfor synes at være attraktive alternativer til de mere langsommelige processuelle sandhedsvogtere. At forlade sig mere og mere på de sociale informationsteknologier eller -systemer gør det ikke kun lettere at træde kvalitativt forkert i vigtige økonomiske, sociale, politiske eller demokratiske spørgsmål, men forøger også potentielt den kvantitative spredning af falske overbevisninger og konsekvenserne heraf, hvad enten disse er intenderede eller ej. Når dette sker, betegnes det resulterende fænomen 'en infostorm'.

Den ukritiske anvendelse af og forladen sig på informationsteknologiske processer var det, der var årsag til, at Peter Lawrences 'The Making of a Fly' kunne nå det vanvittige prisoplæg på 23.698.655,93 dollars pr. nye eksemplar. Ansvarlig for den absurde pris var en automatisk prisfastsættelsesalgoritme anvendt af de to forhandlere Bordeebook and Profnath, der hver især havde betinget deres udbudspriser af hinanden med henholdsvis 0,9983 og 1,270589. Denne automatisering af prisjusteringen ledte til den gradvise forøgelse af prisen, der til sidst endte med den absurde udbudspris.

Pluralistisk ignorance, informationskaskader, bystander-effekter, lemmingeeffekter, boomtænkning, gruppetænkning, todding, menings- og boligbobler og alle de andre sociale informationsbetingede 'vejr-fænomener' går potentielt gyldne tider i møde med nogle af internettets algoritmer som raske og ukritiske budbringere.

Og vejrudsigten: Der er udsigt til infostorm ...