Meta Science: Ekkokammerkurver

Her følger den tredje klumme om intervention i ekkokamre - denne gang med datasæt. De forrige klummer bidrog med en forsøgsvis formulering af en ekstremismefunktions maksimum med henvisning til blandt andet (1) tidsintervallet mellem indlæg på det virkelige eller virtuelle forum er meget lille, og (2) debatten er fokuseret om nogle få centrale pointer, der optræder med høj relativ frekvens. Sidenhen har min studerende Henrik Boensvang og jeg fulgt og tappet data fra en debat i blogosfæren. I alt ca. 500 indlæg og meningstilkendegivelser med omkring 50-60 bidragsydere totalt. Formålet har været at foreløbigt be- eller afkræfte nogle af teserne fremsat ovenfor. Analysearbejdet pågår stadig, men her er et par tilsyneladende robuste observationer.

Parameteren, der hidrører tidsintervallet mellem indlæg tegner to forskellige billeder af ekstremismefunktionens delvise udvikling som funktion af indlægsantal (y-akse) over tid (x-akse inddelt i timeintervaller). Den ene mulighed er, at funktionen starter i maksimum og aftager hurtigt over nogle få timer:

En anden mulighed er samme initialudvikling som i figur 1, men at antallet af bidrag blusser op igen senere inden for 48 timer for derefter at aftage og måske oscillere lidt igen herefter:

Begge grafer indikerer, at bidragsantal over tid aggregeres meget hurtigt, efter at debatten er lanceret på en blog eller i en tråd. Der er tale om instantane reaktioner fra bloggens medlemmer, hvilket således må anses som meddefinerende for fastlæggelsen af ekstremismefunktionens maksimum.

Figur to er særskilt interessant. Her ved vi, at der umiddelbart efter den tredje top bliver smidt en infobombe i tråden. Ét enkelt, i øvrigt neutralt formuleret, blogindlæg - den næstsidste pind - kundgør imidlertid, at den præmis, der var lagt til grund for enigheden i kammeret var falsk, eller i hvert fald demonstrativt tvivlsom. Herefter dør diskussionen med det samme - i ét hug! Det sidste indlæg i figur to refererer tilbage en pointe højere oppe i tråden inden infobomben er droppet: Ingen vil tage tråden op efter det er blevet klart, at de(t) standpunkt(er) som ekkokammeret samlede sig om var fejlagtigt.

Det giver lidt medvind til hypotesen om, at yderligere sandfærdig information serveret på rette tidspunkt kan være med til at bombe et ekkokammer.

Det var et par foreløbige observationer - ekkokammerkurvekortlægningen cont.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten